Božić 2017

Vreme intenzivnih i učestalih praznika se bliži i sve češće se pitamo kog dana pada Božić 2017. godine? Božić je jedan od najvećih i najznačajnih hrišćaniskih praznika i proslavlja se sa istim žarom kako kod pravoslavnih tako i kod vernika katoličke veroispovesti. Osnovna razlika kod pravoslavaca i katolika je datum. Ta razlika je nastala iz čisto svetovnih razloga jer katolici koriste gregorijanski kalendar dok pravoslavni vernici koriste julijanski kalendar. Datum ovog praznika je nepromenljiv ali nije zgoreg znati na koji dan pada Božić 2017. godine. Ovo je naročito zanimljivo za ljude iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i druge bivše republike bivše Jugoslavije jer smo mi nekako naučili da spajamo praznike i da tako sebi priređujemo mini odmore. Pa da vidimo kakav nam je raspored potencijalnih odmora za vreme Božića.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Pravoslavni Božić 2017. godine u Srbiji

Pravoslavni Božić 2017. godine se praznuje 7. januara u subotu. U nedelji pre Božića neradni su ponedeljak i utorak zbog Nove godine pa ne bi bilo loše da se povežu ovi praznici 🙂 Sa 3 dana odmora može da se dobije 9 povezanih neradnih dana!!

Katolički Božić 2016/2017 godine

Iz perspektive nekoga ko slavi pravoslavni Božić malo mi je teško da se odlučim da li je katolički Božić 2016 ili 2017. godine 🙂 U svakom slučaju katolički Božić se slavi 25. decembra i pada u nedelju.

Katolički Božić u Srbiji

Kako katolički Božić pada u nedelju, on ne utiče na sledeće radne dane u nedelji. Samo državni praznici koji padnu u nedelju prenose praznovanje na sledeći radni dan. Ako neko može ne bi bilo loše da uzme 5 dana odmora sledeće nedelje i poveže to sa Novogodišnjim prazničnim danima. Neradni dani za Novo godinu su 2. i 3. januar jer Nova godina pada u nedelju. Tako sa 5 dana odmora možete da dobijete 11 povezanih neradnih dana!!

Katolički Božić u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je situacija malo drugačija. Božić se naravno praznuje u nedelju 25. decembra 🙂 ali je dobro to što posle Božića dolazi i praznik Sveti Stjepan u ponedeljak koji se takođe ne radi. Pa tako sa 4 dana odmora u nedelji posle Božića može da se dobije 9 povezanih neradnih dana! Imajte na umu da je ponedeljak posle nove godine radni dan u Republici Hrvatskoj.

Srećni praznici 😉


Creative Commons – image, by Joe Buckingham / flickr.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image