Katolički uskrs – 2016

U 2016. godini je velika razlika u datumima između katoličkog i pravolslavnog uskrsa. Ta razlika proizilazi usled korišćenja različitih kalendara u religijske svrhe. Rimo-katolička crkva koristi gregorijanski dok veliki broj pravoslavnih vernika koristi julijanski kalendar. Uskra u hrišćanskom svetu spada u praznike čiji se datum svake godine. Ta nestalnost datuma kao i činjenica da se koriste dva kalendara logično svake godine pokreće pitanje: Kada pada Uskrs u godini toj i toj godini??

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Kako se računa datum Uskrsa

Ono što je slično za vernike Rimo-katoličke kao i pravoslavne hrićanske veroispovesto je način kako se računa datum Uskrsa. Uskrs, ili uskršnja nedelja direktno zavisi od jevrjskog praznika Pashe. To je jedan od najvažnijih jevrejskih praznika i proslavlja se u krugu poridice. Povezan je izbavljenjem Jevreja iz egipatskog ropstva a takođe je povezan i sa dobijanjem Deset Božijih zapovesti. Pasha pada na 14 dan prolećnog meseca dok je prvi dan je onaj kada se po prvi put pojavljuje mlad mesec.

Načini računanja Uskrsa tokom vekova su se menjali. Za laike je i dalje najlakši i najstariji način a to je najbliža nedelja Pashi. No danas to nije tačno ali će vam dati bar približni odgovor kada pada Uskrs. Danas postoji matematički algoritam za dobijanje uskršnjeg datuma, to je Gausov algoritam. Sve u svemu katolički Uskrs može da padne na neki od datuma između 22. Marta i 25. Aprila.

U 2016-toj godini, katolički Uskrs pada na 27. Mart u nedelju.

Za informacije o pravoslavnom Uskrsu u 2016. godini proverite ovaj link.

I da, srećan praznik 🙂


Creative Commons – image, by ClaudioKapeller / pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image