Katolički Uskrs 2019 – neradni dani (kako se računa datum)

Godina 2019 nam donosi relativno poklapanje katoličkog i pravoslavnog Uskrsa. Iako pravoslavna i katolička crkva koriste različite kalendare (katolička – Gregorijanski a dobar deo pravoslavne Julijanski kalendar) u 2019 godini ovaj veliki hrišćanski praznik se praznuje u samo nedelju dana razlike. Uskrs (Vaskrs) spada u praznike čiji je datum promenljiv i svake godine ili bar skoro svake godine pada na različit datum. Baš zbog toga logično je pitanje koje postavlja većina ljudi: Kada pada Uskrs (katolički) u 2019 godini?

Pronađite najpovoljniji smeštaj

U 2019. godini katalički Uskrs se praznuje 21. aprila u nedelju.

Pored Uskrsa koji je u Republici Srbiji neradni dan a usto je i nedelja, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru. Pa tako u 2018. katolički vernici tokom uskrsnjih praznika imaju neradna 4 dana, i to su:

  • 19. april – Veliki petak
  • 20. april – subota
  • 21. april – Uskrs i nedelja
  • 22. april – Drugi dan Uskrsa

Četiri slobodna dana krajem aprila u 2018 su idealna za neko kraće putovanje i to vam toplo preporučujemo. Rezervišite na vreme smeštaj i prevoz jer će tih dana biti svuda veliki gužva (imajte na umu da se Uskrs skoro pa poklapa u kataličkoj i pravoslavnoj hrišćanskoj zajednici).

Način određivanja datuma Uskrsa

Ono što je slično za vernike Rimo-katoličke kao i pravoslavne hrićanske veroispovesto je način kako se računa datum Uskrsa. Uskrs, ili uskršnja nedelja direktno zavisi od jevrjskog praznika Pashe. To je jedan od najvažnijih jevrejskih praznika i proslavlja se u krugu poridice. Povezan je izbavljenjem Jevreja iz egipatskog ropstva a takođe je povezan i sa dobijanjem Deset Božijih zapovesti. Pasha pada na 14 dan prolećnog meseca dok je prvi dan je onaj kada se po prvi put pojavljuje mlad mesec.

Načini računanja Uskrsa tokom vekova su se menjali. Za laike je i dalje najlakši i najstariji način a to je najbliža nedelja Pashi. No danas to nije tačno ali će vam dati bar približni odgovor kada pada Uskrs. Danas postoji matematički algoritam za dobijanje uskršnjeg datuma, to je Gausov algoritam. Sve u svemu katolički Uskrs može da padne na neki od datuma između 22. Marta i 25. Aprila.

 

Srećan praznik 😉


Creative Commons – image, by ClaudioKapeller / pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image