Neradni dani u februaru, Dan državnosti – Sretenje 2017

Novogodišnji praznici samo što su se završili a mi već razmišljamo novim praznicima, tj o neradnim danima, koji nas očekuju u februaru 2017. godine. Dan državnosti i Sretenje su prvi naredni praznci u 2017. godini koji možemo da očekujemo. U 2017. godini 15. i 16. februar se praznaju i to su neradni dani. 15. i 16. februar 2017 padaju u sredu i četvrtak što je priznaćete malo nezgodno ostaje samo petak pa da se spoji sa vikendom koji sledi. To što ovi praznici padaju u sred nedelje može da bude i dobro jer se radnici a i vlasnici lakše odlučuju da spoje ove dane.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Mogući neradni dani polovinom februara

Ako se odlučite da odvojite od odmora neke dane možete da dobijete solidan mini odmor na samom kraju zime. Snega će sigurno imati još na planinama pa se skijanje nameće kao logičan sled za ove praznike.

  • Ako uzmete 1 dan od odmora i iskoristite ga u petak 17. februara dobićete 5 neradnih dana. 5 nerdnih dana za 1, nije loše zar ne?
  • Ako uzmete 3 dana od odmora i iskoristite ih u ponedeljak, utorak i petak oko praznika dobi ćete 9 neradnih dana. Za 3 dana dobijete 9 neradnih dana, super 🙂

Dan državnosti Republike Srbije

U političkom i istorijskom smislu ovo je jedan od najznačajnijih datuma u Srbiji. Istorijski dva značajna događaja su se odigrala 15. februara.

Godine 1804. počela je revolucija, Prvi srpski ustanak. Tada smo bili na samom početku oslobođenja od turske vladavine.

Godine 1835. narodna skupština u Kragujevcu je donela Sretenjski ustav. To je bio prvi ustav Srbije a bio je inspirisan Francuskom revolucijom. Demokratija i libralni stavovi su krasili Sretenjski ustav. Bio je jedan od najnaprednijih pravnih dokumenata u Evropi a njime je ukinut i feudalni sistem.

Sretenje

Sretenje je verski praznik i svoje korene pruža u hrišćanstvu ali i narodnom folkloru. Naime u narodu se veruje da je Sretenje početak kraja zime i ako je Sretenje tmuran i oblačan dan to znači da će kraj zime biti lep. U suprotnom ako je dan lep i sunčan kraj zime će biti oblačan i sa padavinama. Da li je će da bude tako ostaje da vidimo…

Po hrišćanstvu Sretenje je 40-ti dan od rođenja Isusa Hrista. Tog dana je Bogorodica zajedno sa bebom Isusom išla u hram gde ih je sreo starac Simeon koji je u malom Isusu prepoznao Spasitelja. Taj susret je u hrišćanstvu ostao poznat pod imenom „Sretenje Gospodnje„.

Pa da rezimiramo, neradni dani u februaru 2017. godine su:

  • ponedeljak
  • utorak
  • sreda – 15. februar – Dan državnosti / Sretenje
  • četvrtak – 16. februar – Dan državnosti / Sretenje
  • petak

image, is created from: Creative Commons – freestock.ca

PD – Dragana Samardžić / en.wikipedia.org

PD – Shakko / en.wikipedia.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image