Pravoslavni Uskrs 2017

Godina 2017. bar što se tiče prolećnih neradnih dana tj. pravoslavnog Uskrsa (Vaskrs) kao i Pravog maja (Praznik Rada) je naklonjena radnicima. I ova 2017. godina nam donosi poklapanje, ali za razliku od predhodne godine ove godine se poklapa Uskrs (Vaskrs) u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi. Prvi maj i Uskrs ove godine se ne poklapaju što nam donosi (bar za one ljude koji ne rade subotom) dva puta po četiri neradna dana (naravno zajedno sa vikendima).

Pronađite najpovoljniji smeštaj

U 2017. godini pravoslavni Uskrs se praznuje 16. aprila u nedelju.

Neradni dani oko Uskrsa 2017. godine

U religijskom smislu Uskrs je jedan od značajnih praznika u Hrišćanstvu. Ali pored toga on se kod ljudi očekuje sa nestrpljenjem jer prvi put posle zimskih meseci možemo da odemo na neki kraći odmor (produženi vikend). Po zakonu Republike Srbije pored Uskrsa koji je u Republici Srbiji neradni dan a usto je i nedelja, pravoslavci i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica praznuju počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru. Pa tako u godini 2017. tokom uskršnjih praznika imamo sledeće neradne dane:

  • 14. april – Veliki petak
  • 15. april – subota
  • 16. april – Uskrs i nedelja
  • 17. april – Drugi dan Uskrsa

Nadajmo se lepom vremenu jer ova četiri slobodna dana mogu idealno da se iskoriste za neko kraće putovanje, bilo u zemlji ili van nje. Jedno je sigurno zbog poklapanja pravoslavnog i katoličkog Uskrsa tih dana će svuda da budu gužve. Razmislite na vreme gde ćete da putujete i rezervišite karte i smeštaj dok još nije kasno.

Praznici koji slede u 2017. godini (Praznik Rada – Prvi maj)

Nepune dve nedelje posle Uskrsa, tačnije 11 dana (9 radnih i dva neradna/vikend). Nam dolazi još jedan praznik, ovoga puta državni / međunarodni / svetovni ali podjednako drag. Nova četiri neradna dana su pred vama pa se spremite da uživate 😉

Srećni praznici 🙂


Creative Commons – image, by Jan Kameníček

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image