Rim – muzej pod vedrim nebom

Kada razmišljate o Rimu razmišljajte o prošlosti i budućnost o modernom i tradicionalnom, koji su susreću i spajaju u sadašnjosti u savršenom skladu. Rim je kao jedan veliki muzej pod vedrim nebom. Na vama je da odlučite kako ćete da organizujete sebi „Roman Holiday“, da li ćete da se držite standardnih turističkih ruta ili ćete da budete dovoljno hrabri, kao princeza Ana, i da proživite posetu Rimu na alternativni način. Bilo kako bilo Rim vas neće ostaviti ravnodušnim i sigurno je da će vas iznenaditi ma koliko se vi spremali za posetu.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Kratka istorija Rima

Kao i sve dobre priče, priča o Rimu započinje legendom. Rim je osnovan 753. godine pre nove ere od strane blizanaca Romula i Rema koje je podigla vučica. Ubrzo kroz legendu počinju da se prožimaju istorijske činjenice. Godine 616. pre nove ere, tada malo selo, Rim se našao pod upravom etrurskih kraljeva. Svi ste čuli za tirane koji su vladali Rimom, upravi ti etrurski kraljevi su nazivani tiranima. U narednih 100 godina Rim se razvijao i živeo u monarhiji. Novonastala elita u Rimu je 509. godine pre nove ere preuzela vlast u svoje ruke u proglasila republiku. Poznata rimska porodica Brutus, tačnije Lucius Junius Brutus, je odigrao značajnu ulogu svrgavanju monarhije i uspostavljanju republike. Rimljani su od uvek bili pragmatični pa su tako i period etrurske vladavine proglasili svojom istorijom; čak i danas bi mnogi narodi mogli da nauče dosta samo iz rimske istorije.

Ubrzo po nastanku Rimske Republike, Rim je osvoji skoro čitavu kopnenu Italiju i stupio u kontakt sa prvim protivnicima. Moćna Kartagina se našla na udaru rimskih legija na Siciliji. Između Kartagine i Rima su vođena tri rata, takozvani Punski ratovi, u periodu od oko 100 godina. Započeti su 264. godine a završili su se potpunim uništenjem Kartagine 146. godine pre nove ere. Rim je ubrzo osvoj svoje prve prekomorske kolonije Siciliju i Korziku i prvom Punskom ratu. U drugom Punskom ratu je Hanibal prešao Alpe i izvojevao nekoliko velikih bitaka, najznačajnija je bitka kod Canne, ali je izgubio rat. Posle drugog Punskog rata Rim je kontrolisao zapadni mediteran i veliki deo Španije. U trćem Punskom ratu, Rimljani predvođeni generalom Scipiom mlađim osvaju grad Kartaginu i pretvaraju Afriku u još jednu provinciju Rima.

Ubrzo po osvajanju Kartagine na red je dosla Numidija i time je severna obala Afrike ušla u sastav Rimske republike.

Period koji sledi je period unatrašnjih nemira. Ustanak robova koji je vodio Spartak, konflikti sa keltskim i nemačkim plemenima, sukobi sa piratima u kojima se proslavio Pompej. U ovom periodu se rađaju moćni generali koji ulaze u sukob sa korumpiranim Senatom. Sula je prvi general koji je marširao sa vojskom ka Rimu. Ovaj period je zahtevao podelu vlasti, pa tada nastaje trijumvirat kao oblik vladavine. Jedan od trijumvira Julius Cezar je imao uspešnu kampanju u Galiji gde je stekao obimno bogotstvo i dobio podršku naroda. Cezar kao i Sula je umarširao sa vojskom u Rim.

Porodica Brutus je još jednom odigrala značajnu ulogu u promeni sistema upravljanja Rimom. Markus Junius Brutus, ili jednostavno Brut, je najpoznatiji Cezarov ubica. Njihova ideja o učvrščivanju Rimske republike se pretvorila u pepeo kada je ne scenu stupio Oktavijan Avgust. Rim je postao carstvo!

Ta promena sistema je donela novi polet i Rim je u sledećih 300 godina nastavio sa ekspanzionističkom politikom. Već od 3. veka nove ere u Rimu se oseća zamor. Rimsko carstvo je podeljeno na dva dela Istočno i Zapadno. I dok je Istočno carstvo nastavilo da postoji još 1000 godina, Zapadno Rimsko carstvo je ubrzo propalo. Goti na čelu sa Odoakarom 476. godine osvajaju Rim.

Ovo nije bio kraj rimskog uticaja. Hrićanstvo tada već postalo zvanična religija u carstvu i uticaj Rima se nadalje ogledao kroz papu ka vrhovnog poglavara katoličke veroispovesti, sa centrom u Rimu razume se. Rim je dugo bio nezavisna država, čak i danas Vatikan stoji u srcu Rima kao nezavisna država. Godine 1870. Rim je postao deo ujedinjene Italije a i njen glavni grad.

Šta posetiti u Rimu

Rim je prepun turističkih atrakcija, jedino što treba da uradite to je da izaberete.

Rimski trgovi ili Piazze

Trgovi i Rimu ne da predstavljaju glavne turističke atrakcije već su i centar zbivanja u Rimu. Piazza Navona ima fantastične fontane iz baroknog perioda, Piazza di Spagna je napravljena u 18. veku i svi turisti dolaze da bi se slikali na Španskim stepenicama, Piazza del Campidoglio na Kapitol Hilu započeta je da se pravi 1560. po zamisli Mikelanđela Buonorotija, Trg Svetog Petra na ulasku u baziliku je još jedno od maestralnih baroknih dela, Trg Republike je veroovatno prvi trg na koji ćete da naiđete.

Crkve i bazilike

Crkva Svetog Petra je centar katoličanstva, Saint John in Lateran, Basilica Santa Maria degli Angeli je još jedno remek delo Mikelanđela Buonorotija nalazi se blizu Trga repoblike.

Fontane u Rimu

Rim je prepun fontana, jedan od razlog zašto se Rim razvio u to što jeste je što svaki njegoc građanin imao pristup čistoj vodi. To danas više nije problem ali tradicija sa fontanama je ostala.

Najpoznatija fontana je Fontana di Trevi, budite spremni na neverovatnu gužvu oko nje. Tradicija kaže da ako bacite novčić u ovu fontanu sigurno se vraćate u Rim. Zanimljivo je to iz ove fontane, prilikom čićenja izvuče godišnje preko 5000 evra. Fontana četiri reke je maestralno barokno delo koje napravio Gian Lorenzo Bernini, nalazi se na trgu Navona.

Vatikan

Poseta Vatikanu je nešto što se ne sme propustiti. Vatikanski muzej sa sikstinskom kapelom je pravi praznik za oči i dušu. I ovde gužve znaju da budu velike pa se preporučuje da uzmete online karte, uštedeće vam 3 do 4 sata čekanja u redu. Dvorac svetog anđela sa fantastičnim pogledom. Na vrhu dvorca postoji bar kafica uz takav pogled na Rim se preporučuje svakome. Trg Svet Petra i bazilika su mesta koja se ne propuštaju.

Građevine drevnog Rima

Koloseum u Rima je prava ikona i simbol Rima, najveći je amfiteatar sagrađen u Rimskom carstvu. Gužva na ulasku, i kupovinu karata zna da bude poprilična. Preporuka, kupite karte online uštedećete 2 do 3 sata čekanja u redu. Rimski forum je administrativni centar antičkog Rima. Panteon je najimpresivnija zgrada u Rimu, zgrada koja je posvećena svim bogovima. Možda baš iz tog razloga stoji kao takva već više od 2000 godina 🙂

Najbolje od svega

Galerija Bordžija je atrakcija koju turisti često preskoče a ne bi trebalo. Ova galerija je prepuna remek dela iz različitih perioda. U njoj zabranjeno slikanje i prima ograničen broj ljudi u toku dana. Kupite kartu online na vreme!


Mapa Rima


Kako do Rima

Avionom

Rim ima 2 aerodroma Fiumicino (Leonardo da Vinci) i Ciampino.
Fiumicino je glavni aerdrom u Rimu a i u čitavoj Italiji udaljen je 26km od centra Rima. Aerodrom Fiumicino je dobro povezan sa Rimom i to železnicom i autobusima, narvno do Rima je moguće doći i taksijem.
Ciampino je manji aerodrom u Rimu i obilno ga koriste low cost kompanije, udaljen je oko 20km od centra Rima

Od Fiumicino do Rima (vozom)

Postoji Shuttle voz, Leonardo Express, na aerodromu, kreće na pola sata od 6:30 do 11:30. Potrebno mu je oko 30min da stigne glavne železničke stanice u centru Rima, Termini a cena je oko 10€.
Više informacija kao i mogućnost rezervacije karata možete potražiti na sledećim adresama:
www.trenitalia.com
www.060608.it

Od Ciampino do Rima (vozom)

Takođe je moguće doći vozom do Termini stanice, vozovi kreću na 15min i vožnja traje oko 10min. Dodatne informacije kao aktuelni raspored prevoza možete pronaći na ovom linku.

Od Fiumicino do Rima (autobusom)

COTRAL – javni prevoz (karte se mogu uzeti na terminalima kao i kod prodavaca novina i duvana)
Cene se kreću od 4,50€ do 7,00€, za najnovije informacije proverite sledeći sajtu: www.cotralspa.it

ATRAL autobusi
Cene se kreću od 4,00€ do 8,00€, za najnovije informacije proverite sledeći sajt: www.atral-lazio.com

GASPARI autobusi
Autobusi ovog prevoznika povezuju dva oba aerodroma, cena karte je oko 10€, dodatne informacije kao i mogućnost bookiranja potražite na ovom sajtu: www.gasparionline.it

Od Ciampino do Rima (autobusom)

ATRAL autobusi, saobraćaju takođe i sa Ciampino aerodroma, dodatne informacije i raspored potražite na ovom linku.

SIT BUS autobosu, saobraćaju na liniji aerodrom – Termini, cene, dodatne informacije kao i raspored potražite na njihovom zvaničnom sajtu. www.sitbusshuttle.com

Vozom

Termini stanica je ključna stanica u Rimu pa i u čitavoj Italiji. Oko 1000 vozova dnevno se opslužuje na ovoj stanici. Postoji i nekoliko drugih manjih stanica u Rimu, kao što su Tiburtina, Ostiense, Trastevere…

Zahvaljujući brzim prugama sada je moguće iz Rima do Mmilana stići za 3h.

Više informacija i za raspored kao i cene potražite na zvaničnom sajtu.


Prevoz u Rimu

Istorijski centar Rima nije preterano veliki, oko 2,5km od Koloseuma do Piazza di Spagana (Španske Stepenice). Ovaj deo je najlekše i najbolje proći peške jer se i većina drugih spomenika nalaze u ovoj oblasti.

Javni transport

Rim ima razvijenu mrežu javnog saobraćaja (autobusi, trolejbusi i tramvaji) koja pokriva sve delove grada. Za posetioce koji su prvi put u Rimu i koji će da provedu samo nekoliko dana u njemu mnog je lakše da se snađu sa metroom.

Metro

Rimski metro (Metropolitana kako ga lokalno zovu) ide oko istorijskog centra pre nego kroz njega. Postoje dve linije koje se ukršataju Termini glavnoj stanici. Vozovi idu na 7 do 10 min, počevši od 5:30 do 23:30. Karte se mogu kupiti na trafikama ili automataskim mašina, vozači ne prodaju karte.

Autobusi i tramvaji

Postoji na stotine autobuskih i tramvajski linija, javni saobrćaj kreće ujutru od 5:30 i regularno traje do ponoći. Da bi se smanjilo zagađenje grad je uveo na desetine trolejbuskih linija koje prolaze kroz uske ulice u centru. Postoji i oko 20 noćnih linija koje su aktivne od 00:30 do 05:30. Glavne stanice odakle ove linije kreću i idu ka gotovo svim delovima grada su Termini (trg Piazza dei Cinquecento) i trg Piazza venezia. Sa ova dva trga na svakih 30min noćni autobusi kreću. Stanice na koje staju noćni autobusi su obeležene sa sovom. Karte za noćni prevoz je moguće kupitu u autobusima. Za raspored prevoza kao i mape transportnih linija u Rimu, pogledajte ovaj link.

Za predlog ruta i izbor prevoznog sredstva potražite na ovom linku.

Taksi

Ako Vam je potreban taksi potražite zvanične taksije, oni su žute ili bele bolje. Postoji više lokacije gde se nalaze parkirani taksi automobili, imajete na umu da je skoro nemoguće da se taksi uhvati na ulici sa neposrednim zaustavljanjem.

AssoTaxi – www.assotaxi.it
Cooperativa Pronto taxi Roma – www.6645.eu
Cooperativa Radio Taxi Samarcanda – www.samarcanda.it
Mondo Taxi – www.radiotaxi8822.com
Radio Taxi Ostia Lido – www.taxiostia.it
Radio Taxi Tevere – www.taxitevere.it
Radiotaxi 3570 – www.3570.it


Muzeji u Rimu

Sam Rim je jedan veliki muzej. No pored drevnih ruševina i izvanredne arhitekture Rim Vam nudi i veliki broj muzeja i galerija koje su ispunjene renesansnim i baroknim delima. Postoje objedinujuće karte (Roma Archeologia Card) za više muzeja i arheoloških lokacija, među kojima je i Koloseum. Karta košta oko 25€ i mora da se podigne u Koloseumu.

Muzej u Vatikanu ima veliku kolekciju baroknih i renesansnih slikara. U sklpopu muzeja je is Sikstinska Kapela, Rafaelove sobe, muzej etrurske kulture. Više informacija o ceni karata, radnim satima potražie na sajtu www.museivaticani.va.

U sklopu Vile Bordžija se nalazi i galerija Bordžija, u ovom muzeju su nalaze najistaknutija dela barokna dela evropskih slikara.

Nacinalni muzej u dvorcu Svetog Anđela. Ovaj muzej ima različite postavke počevši od renesansnih slikara, preko grnčarije iz klasičnog perioda pa do antičkog oružja. Do ovog dvorca je najlakše dođi metroom, izlazak na stanici Lepanto na liniji A.

Arheološki muzej, Capitoline Museum, su ustvari 2 zgrade Palazzo Nuovo, Palazzo dei Conservatori, detaljne informacij potražite na sajtu: www.museicapitolini.org.

Muzej savremene umetnosti (umetnost 21. Veka): MAXXI. U muzeju voštanih figura su predstavljeni sve poznatije ličnosti u Italiji.


Besplatni audio vodič za Rim

Besplatni audio vodiči za većinu turističkih lokacija u Rimu.

Italy Guide

audio voidič

Rick Steves

audio vodičCreative Commons – image, by Sam valadi / flickr.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image