Sicilija – letovanja uz obilazak ostrva

Sicilija, sve popularnije letovalište naših turista je najveće italijansko, ali i mediteransko ostrvo, sa površinom preko 25,000 km². Okružuju je tri mora: Jonsko, Tirensko i Sredozemno, tako da je savršeno za letovanje, ali i obilaske u proleće. Od italijanske Kalabrije je odvojeno mesinskim moreuzom. Obala je duga skoro 1500 km. Reljefno, Sicilija je, može se reći raznolika, mada preovlađuje brdsko-planinsko područje.
U istočnom delu se nalaze planine Peloritani, Nebrodi i Madonie, a od nizija je najveća Katanijska nizija. Na ostrvu su i tri nadaleko poznata vulkana: Etna, koja je najviši aktivni vulkan Evrope sa svojih 3320m visine, zatim Vulkano i Stromboli. Siciliju odlikuje mediteranska klima sa toplim prolećima i jesenima, vrelim letima i blagim kišovitim zimama. Najviša temperatura je izmerena 10. avgusta 1999. godine i iznosila je 48,5 °C. Do tada je rekord držala Atina sa 48,0 °C. Iako je veliki deo šuma iskrčen, kako zbog brodogradnje, tako i zbog kultivisanja zemljišta (a kultivisano je gde god je to bilo moguće),  Sicilija je možda vegetacijom i najbogatije ostrvo Mediterana.
Sicilija je jedno od pravih bisera Južne Italije. Ovde je priroda napravila takav ambijent, da je prosto nemoguće odoleti čarima ostrva. Planine koje se izdižu iz kristalno čiste morske vode su prelepog kolorita.
Ostrvo ima dugu tradiciju pravljena nakita, posebno od ćilibara, koji je izuzetnog kvaliteta. Bogatu tradiciju upotpunjavaju i rukotvorine od porcelana. Predivne figure izgledaju kao da će svakog trenutka progovoriti ili prohodati, tako da ih gotovo svaki turista nosi svojoj kući kao suvenir.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Istorija

Prema arheološkim istraživanjima, Sicilija je bila naseljena još 10 – 8,000 god. p.n.e. Prvobitna plemena koja su naseljavala ostrvo bila su Sikani, koji su došli sa Pirinejskog poluostrva, Elimljani sa Egejskog mora i Sikuli koji su stigli sa Apeninskog poluostrva. Oko 750. godine p.n.e. Grci počinju naseljavati ostrvo, kada Sikani i Sikuli bivaju brzo asimilovani. Najznačajnija grčka kolonija ovde je svakako Sirakuza, zatim Akragas, Gela, Himera i drugi. Na ovaj način, istočni deo Sicilije posaje deo Magna Grecia, zajedno sa južnom Italijom, koja je takođe kolonizovana od strane Grka. Poznati Grci Aristotel i Arhimed su rođeni na Siciliji. Na ostrvu su sagrađeni mnogi grčki hramovi koji se i danas mogu videti. Grčka Sirakuza je kontrolisala veći deo ostrva, dok je zapadni deo ostrva bio pod vlašću Kartaginjana. Kada su grčke i kartaginske kolonije počele da se sukobljavaju, izbili su grčko-punski ratovi, najduži u antičkom svetu. Rimljani su intervenisali u Prvom punskom ratu i nakon 20 godina porazili Kartaginjane. Time Rimljani anektiraju Siciliju, koja postaje njihova jedina provincija izvan apeninskog poluostrva (u III veku p.n.e.). U drugom punskom ratu, Rimljani su bili motivisaniji i skroz potisnuli Kartaginjane sa sicilijanskog ostrva, tako da od 210. god. p.n.e. nije bilo više Kartaginjana na ovom ostrvu. Narednih 600 godina Sicilija biva provincija rimske republike a zatim i rimskog carstva.
Godine 440. n.e. Siciliju zauzimaju Vandali, a već 488. god. počinju i Vizantinci da se bore za dominaciju na ostrvu. Pošto je zauzela 535. god., Vizantija je koristila Siciliju kao bazu za dalje osvajanje Zapadnog Rimskog Carstva. Pod Vizantijom je do 965. god., kada je okupiraju Arapi iz severne Afrike,  a već od 1060. god. je pod Normanima. Pod Normanima je Sicilija izuzetno moćno i bogato kraljevstvo, čak jedno od najbogatijih u Evropi. Od 1479. god. Sicilijom vladaju Španci, a od 18. veka njom vladaju Burboni. Tokom 19. veka ostrvo je bilo sedište mnogih revolucionarnih pokreta, da bi se od 1860. god. našlo u sastavu ujedinjenog kraljevstva Italije.  Godine 1947. Sicilija je dobila svoju autonomiju.

Stanovništvo

Na Siciliji danas živi preko 5 miliona ljudi. Većinsko je naravno italijansko stanovništvo – 98% i dve etničke manjine – Arbëreshë (Albanci koji su migrirali za vreme otomanske okupacije) i tzv. Galo-Italijani koji govore posebnim dijalektom (doselili se između 11. i 14. veka iz severne Italije). Današnje stanovništvo Sicilije  vodi poreklo pretežno od ljudi iz Zapadne  Evrope, Grčke, iz Srednjeg Istoka i Severne Afrike. Sicilija je administrativno podeljena u 9 provincija: Trapani, Palermo, Agriđento, Kaltaniseta, Ena, Mesina, Katanja, Sirakuza i Raguza.
Na ostrvu je 15 gradova koji imaju preko 50.000 stanovnika. Najveći je svakako Palermo, zatim Katanja, Mesina, Sirakuza, Marsala, Gela, Raguza i drugi.

Palermo

Palermo, grad koji je teško opisati, grad pun kontrasta, most između istoka i zapada, grad koji je u isto vreme senzualan i haotičan, grad u kome možete jesti i piti bilo gde u bilo koje doba dana i noći. Kažu da je Palermo arapski ali ne i muslimanski, može vas zastrašiti ali je bezbedan. Palermo je egzotičan, ali ne preterano čist grad. Svako ko dođe ovde ima svoju verziju, tako da je najbolje da ga sami istražite i upoznate.
Palermo je glavni grad istoimene provincije i Sicilije. Nalazi se u uvali koja je okruzena planinama, u severnom delu ostrva. Grad izlazi na Tirensko more. Čitava obala je živopisnih boja, od intenzivno plavog mora, preko zelene vegetacije, tamnih stena u zaleđu, do biserno belih plaza. Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, kulturi, arhitekturi i gastronomiji. Osnovali su ga Feničani 734. god. p.n.e. Nakon Feničana, grad pada u ruke Kartaginjana, zatim postaje deo rimske republike a potom rimskog pa vizantijskog carstva. Gradom su vladali i Arabljani, kada je i postao glavni grad Sicilije. Za vreme Normana, Palermo je glavni grad sicilijanskog kraljevstva. Pre ujedinjenja sa Italijom bio je u sastavu napuljskog kraljevstva. Baš zbog toga što su gradom vladale mnoge nacije, svi su ostavili svoj pečat, tako da danas postoji pravi miks arhitektonskih stilova. Jednostavno nikada nije niti danas postoji jedan stil ili narod u ovom takozvanom melting pot-u.
Iz antičkog perioda su gradske zidine koje i danas odolevaju zubu vremena. Zidine su dograđivane tokom srednjeg veka. Do danas su takođe preživele i mnoge gradske kapije. Palermo je poznat i po tome što se u njemu nalazi najveća zgrada opera u Italiji i treća po veličini u Evropi. Ova zgrada nosi tipičan naziv Teatro Massimo i građena je u neoklasičnom stilu.
Quattro Canti ili trg Četiri Ćoška je mali trg koji deli grad na četvrti. To je u stvari raskrsnica gde su 4 zgrade baroknog stila koje stoje jedna naspram druge. Palazzo dei Normanni, odnosno normanska palata je monumentalni kompleks. Sagradili su je Arapi u 11. veku, a proširili Normani, kada postaje kulturni i civilizacijski centar. Katedrala u Palermu je izgrađena 1184. god. kao crkva, da bi potom za vreme Arapa bila pretvorena u džamiju, a sa dolaskom Normana ponovo u hrišćansku crkvu. U nekim delovima i danas postoje natpisi iz Kurana.
Crkva Martorana, čiji je osnivač grčki admiral, građena je u vizantijskom stilu, s tim da je kasnije dodavana fasada u Baroknom stilu. Prvobitno je bila pravoslavna, a danas je katolička crkva. Katakombe Capuchin, gde su sahranjene značajne ličnosti, su takođe svojevrsna turistička atrakcija.
Palatu Cuba sagradio je Vilijam II od Sicilije 1180.god. kao svoj letnjikovac. S obzirom da ju je arapski umetnik dizajnirao i ukrasio, očigledan je islamistički uticaj. Palata se jako svidela i Bokaču, pa je on radnju Dekamerona smestio upravo ovde.
Ono što svakako treba raditi u Palermu je šetnja njegovim nezaboravnim ulicama. Toga mnogi jednostavno ne mogu da se zasite. Uz razgledanje neponovljivih fasada uvek se čuje nezaobilazno ćaskanje meštana za koje se stiče utisak da nikada ne prestaju da pričaju. U šetnji obavezno treba svratiti na pijacu, jer svaka ima dobru ponudu. Tu su i mali bazari gde se može pazariti svašta. Najbolji opis pijace je znak na kome stoji „od sardina do aviona“. Pod obavezne radnje u Palermu spada i ručak u nekom restoranu jer im je hrana više nego odlična.  I naravno, posle celodnevne šetnje i fantastične hrane treba odmoriti u kafeu kraj obale uz kafu i najukusniji sladoled, čija je postojbina upravo Sicilija.

Ćefalu

Ćefalu je pravi turistički gradić na severnoj obali Sicilije. Od Palerma je udaljen 70km istočno i izlazi na Tirensko more. Da je ovo mesto pravo turističko govori činjenica da ima oko 15000 žitelja a da se ovaj broj utrostruči za vreme letnje sezone. Kada se prošetate ulicama ovog grada, osetićete pravi duh Sicilije. Mesto se razvilo još u doba Grčke vladavine nad Siciljom, kada je bila bitka za Himeru, mnoge izbeglice su se ovde sakrile. Građevina koja dominira u Ćefalu je velika katedrala u normanskom stilu. Naravno, pored nje postoji i veliki broj manjih crkava. U gradu se još uvek mogu videti ruševine aničkog grada. Gradska plaža je duga i peščana, uređena, sa ležaljkama i restoranima.

Katanja

Katanja je grad na istočnoj obali Sicilije i drugi je po veličini na ostrvu. Izlazi na Jonsko more i glavni je grad istoimene provincije. S obzirom da u ovoj oblasti dominira vulkan Etna, jasno je da je Katanja poznata po brojnim zemljotresima. Katastrofalni zemljotres je bio 1669. godine, kada je poginulo 12000 ljudi, a bilo je i mnogo vulkanskih erupcija. Etna je aktivan vulkan, najviši na Siciliji i u celoj Evropi. Druga velika katastrofa je bio zemljotres 1693. godine, kada je poginulo 20000 ljudi. Katanja ima dugu istoriju, s obzirom da je naseljena još u 8. veku pre n.e. Ovde je otvoren prvi univerzitet na Siciliji a u 14. veku je bila politički, kulturni i posebno umetnički centar, jer je Renesansa ovde doživela potpuni procvat. Danas je Katanja glavni ekonomski, turistički, obrazovni i poslovni centar, a ujedno i važan lučki grad na ostrvu.
Grad je okružen zelenilom a ujedno je otvoren za posete svojim velikim trgovima, širokim ulicama, gde su građevine pretežno od vulkanskih stena, kojih naravno ima u okruženju. Na svakom koraku Katanja nesebično nudi istorijska i umetnička dela. Na graditelje su uticale kulture raznih naroda koji su ovde živeli, tako da danas imamo mnoge zgrade, crkve, spomenike koji svedoče o tome. Bašte prepune zasada pomorandži, limuna i vinograda predstavljaju kontrast sivom vulkanskom zemljištu i stenama. Fontana dell’Elefante ili slonovska fontana, koja je simbol grada. Velika figura slona je napravljena od vulkanske stene, a na vrhu je egipatski obelisk. Prisustvo slona nije iznenađujuće jer su u praistoriji ovde živeli patuljasti slonovi. Danas, skelet patuljastog slona se može videti u muzeju mineralogije, paleontologije i vulkanologije u Katanji. Tu je i Palazzo degli Elefanti odnosno slonovska palata, istorijska zgrada u kojoj se danas nalazi gradska opština. Od rimskih građevina, danas su delimično očuvani Rimski forum, akvadukt, amfiteatar, rimska kupatila.
Katedrala, koja je rimokatolička, a bila je sedište biskupije, danas je sedište katanjske arhiepiskopije. Prvobitno je građena od 1078. godine, da bi bila više puta rušena i obnavljana zbog vulkanskih erupcija i zemljotresa.
Castello Ursino ili zamak Ursino, koji datira iz 1250. godine, sagradio je Frederik II, kralj Sicilije. Kada je sagrađen, zamak je bio na samoj litici uz more, a danas je usled mnogobrojnih erupcija Etne i izlivanja lave 1km udaljen od mora. Jedno vreme je bio korišćen kao zatvor, a danas se u njemu nalazi muzej i galerija. Botanička bašta, koja je podeljena u dva dela. U jednom su pretežno egzotične biljke, u drugom su vrste biljaka sa Sicilije.
Katanja pripada dolini Val di Noto, zajedno sa 7 okolnih gradova. Svi imaju baroknu arhitekturu I zapravo predstavljaju vrhunac barokne umetnosti u Evropi. Ova dolina je pod zaštitom UNESCO-a. Najviši domen u Katanji je crkva Santa Maria del Monte.

Taormina

Taormina je mali grad na istočnoj obali Sicilije, između Mesine i Katanje. Ovo je najpopularnija turistička destinacija na Siciliji koju turisti posećuju još od 19. veka. Sam grad je smešten na platou ispod Monte Tauro, odakle dominira nad dva zaliva, a prelep je i pogled na Etnu. Takođe se pruža pogled na Giardini Naxos, koji se nalazi svega par kilometara južno od Taormine. Taormina je ispresecana malim ulicama sa mnoštvom srednjevekovnih crkava i malim prolazima koji kao da kriju neku tajnu. Veliki je broj restorana sa odličnom hranom, kao i svuda u Italiji, kafića i sladoled barova. Taormina je lepa danju, ali je uveče potpuno očaravajuća, bilo da preferirate šetnju srednjevekovnim ulicama ili večeru u restoranu na litici odakle se pruža fantastičan pogled. Nezaboravan je i grčko-rimski amfiteatar, koji je jedan od najvećih na Sicilji. Sačuvani su brojni rimski mozaici u vilama iz tog doba. Taormina je idalna za one koji traže spoj današnje lepote i istorije Sicilije. Gradska Duomo asocira na katedralu, ali je to u stvari normansko-arapska crkva izgrađena u 12. veku. Zanimljiva je ikona majke Isusove u mozaiku iz doba Vizantije. Ona se nalazi u prolazu ispod kule sa satom duž ulice Corso Umberto koja voidi u Piazza 9 Aprile. Takođe, u Taormini postoji dosta baroknih građevina a usled britanskog uticaja tu je i anglikanska crkva.  S obzirom da je Taormina na samoj litici, do plaže se ide ili žičarom ili shuttle busom, tako da je žičarom svaki put jedinstveni doživljaj.

Sirakuza

Sirakuza danas predstavlja pravi prozor u antičko doba Mediterana i Evrope. Brojna arheološka nalazišta, hramovi, amfiteatri i antički zamkovi su pravo bogatstvo. Ostrvo Ortygia, koje je pravi lavirint šarmantnih antičkih i srednjevekovnih uličica je pravi raj za turiste, kako za uživanje, tako i za shopping. Ovo je bio centar grčke, vizantijske i jevrejske civilizacije. Dokazi prisustva ove tri civilizacije se mogu i danas videti, tako da je ostrvo zanimljivo svima koje zanima istorija, mitologija, rano Hrišćanstvo i srednjevekovni Judaizam.
Sirakuza se nalazi na istočnoj obali Sicilije. Izlazi na Jonsko more i podignuta je na ostacima antičke grčke naseobine, koja je postojala još od 734.g.p.n.e.

Raguza

Raguza je glavni grad istoimene provincije na jugu Sicilije. Podignut je na uzvišenju koje je između dve doline Cava San Leonardo i Cava Santa Domenica. Zajedno sa preostalih 7 baroknih gradova u dolini Val di Noto je pod zaštitom UNESCO-a. Raguza, koja je nekada bila značajna grčka kolonija, podeljena je na niži deo grada – Ragusa Ibla i gornji grad – Ragusa Superiore. Ova dva dela su razdvojena uvalom koja je ispresecana sa 4 mosta. Najvredniji pažnje je most iz 18. veka Ponte dei Cappuccini. Ragusa Ibla je deo koji je ispresecan malim ulicama sa kamenim kućama i baroknim trgovima tako da je jasno da je ovo istorijski deo grada. Kao i ostatak Sicilije, Ragusa Ibla je bila prilično porušena u zemljotresu 1693. godine. Tada je izgrađena Ragusa Superior na platou poviše starog dela. Međutim, stara aristokratija je bila nevoljna da napusti stari deo i Ragusa Ibla je ponovo izgrađena na istom mestu. Ova dva dela su se ujedinila tek nakon više od 200 godina. Arheološki muzej Ibleo je važan muzej koji ima postavku predmeta iz praistorije, ali i iz doba Magna Grecia, tj. kada je Raguza bila grčka kolonija, pa sve do kasnog rimskog perioda. Muzej se nalazi u gornjem gradu, radi dvokratno (09 – 13:30 i 16 – 19:30h), a cena ulaznice je 3€. Jedini nedostatak za one koji ne poznaju italijanski jezik je to što su svi natpisi upravo na italijanskom.
Gornjim gradom dominira katedrala San Giovanni Battista, koja je izgrađena u 18. veku. Fasada katedrale, njena unutrašnjost i zvonik su građeni u baoknom stilu koji je tipičan za južnu Siciliju.
Katedrala San Giorgio, koja je građena po planu arhitekte Rosaria Garliardia u 18. veku, zapravo je podignuta kao zamena na mestu gde je takođe bio hram pre zemljotresa. Fasada je karakteristična po 250 stepenika, masivnim ornamentima i statuama svetaca. Katedrala se nalazi u starom delu Raguze.
Još jedna interesantna je katedrala Santa Maria delle Scale, koja se nalazi u ulici koja povezuje stari i novi deo grada. Katedrala je bila teško oštećena u zemljotresu. Deo crkve koji je dograđen je u baroknom stilu, a deo koji je preživeo zemljotres je ostao u gotskom stilu. Takođe, kapela koja je poslednja izgrađena je u renesansnom stilu, tako da katedrala danas predstavlja pravi mozaik stilova.
U istočnom delu Raguze se nalazi i prelepa bašta Giardino Ibleo, gde se može otići na piknik. Sam ulaz u baštu podseća na pravu aveniju okruženu palmama. U bašti se nalazi i veliki broj prelepih kamenih vaza. Ovde su izgrađene i tri crkve, kao i spomenik posvećen palim borcima u  Drugom svetskom ratu. U blizini bašte je i arheološko nalazište iz antičkog perioda.


Sicilija mapa


Kako do Sicilije

Palermo aerodrom – telefoni:
0039 091 591275 – za internacionalne letove
0039 091 6019111 – za domaće letove
Catania aerodrom: 0039 095 536170
Železnica Italije call centar: 0039 892021  www.trenitalia.it

Drumski saobraćaj

Autoputevi su relativno skoro izgrađeni i koriste se. Najprometniji su putevi poznati kao autostrada u severnom delu ostrva. Najznačajniji pravci, posebno za turiste su: Palermo – Mesina, Palermo – Katanja, Mesina – Katanja i Katanja – Sirakuza.

Železnički saobraćaj

Prva železnica na Siciliji je otvorena davne 1863. godine. Danas su sve provincije povezane železnicom. Glavni pravci su Mesina – Palermo i Mesina – Katanja – Sirakuza. Čak i do vulkana Etna se može doći železnicom.

Lučki saobraćaj

Sicilija je ostrvo sa mnogo luka. Povezanost sa matičnim kopnom je preko Mesine, koja je povezana sa gradovima Vila San Đovani i Salerno, zatim Palerma, koji je povezan sa Đenovom, Ćivitavekijom i Napuljem i preko Katanje koja je povezana sa Napuljem.
Nedeljno saobraća feri iz Palerma i Trapanija do Tunisa, a svakog dana iz luke Pocalo feri plovi do Malte.
Turističke luke su Raguza, Riposto, Portorosa, Sirakuza i Ćefalu.

Aerodromi

Sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla u letnjoj sezoni saobraćaju čarter letovi do Palerma i Katanje. Van letnje sezone, najbolja opcija za one koji žele isključivo avionom da stignu do Sicilije je da presednu u Rimu.
Međunarodni aerodrom Falcone-Borsellino nalazi se u Palermu, tačnije 32km zapadno od centra grada. Aerodrom ima jedan terminal. Do Palerma je moguće doći autobusom, vozom ili taksijem. Vožnja autobusom koji saobraćaju na svakih pola sata i vozom košta oko 6€ po pravcu, a taksijem oko 45€. Catania-Fontanarossa, takođe međunarodni aerodrome se nalazi 3km južno od centra Katanje, u istočnom delu Sicilije. Ima jedan terminal i sa preko 6 miliona opsluženih turista godišnje, znatno je frekventniji od aerodrome u Palermu. Do centra Katanje se može stići autobusom, koji saobraća na svakih 20min od 5h ujutru do ponoći i vozom.


UNESCO nasleđe na Siciliji

Mesta koja su pod zaštitom UNESCO-a na Siciliji su:

Valle dei Templi ili Dolina hramova koji datiraju iz doba stare Grčke i svi su izgrađeni oko 5 veka pre nove ere. Ima ih sedam i svi su građeni u dorskom stilu. Predstavljaju spomenike od nacionalnog značaja za celu Italiju. Nalaze se nedaleko od Agriđenta.
Villa Romana del Casale, tj. Rimska vila, koja je sagrađena u 4. veku pre nove ere, nalazi se na 3km od grada Pjaca Armerina. U ovoj vili su najveći i najkompleksniji rimski mozaici na svetu.
Aeolian Islands odnosno Eolska ostrva koja su rezultat vulkanske aktivnosti se nalaze u Tirenskom moru. Ima ih 8 i posebna su turistička atrakcija, do koje se organizuju izleti. Danas su aktivna dva vulkana, Stromboli i Volkano. Na ostrvima su kuće potpuno autentične, jer su izgrađene od kamena i lave koji se mogu naći na ostrvu.
Val di Noto u jugoistočnom delu ostrva, gde se nalazi 8 gradova sa baroknom arhitekturom. Gradovi predstavljaju vrhunac barokne umetnosti u Evropi. Među ovim gadovima su i nadaleko poznati – Katanja i Raguza.
Necropolis Pantalica sa oko 5000 grobnica koje datiraju iz 13. do 7. veka pre n.e. nalaze se u jugoistočnom delu ostrva, nedaleko od Sirakuze.
Etna, još uvek aktivan vulkan, u blizini Katanje i Mesine. Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi.


Ćefalu - dobro je znati

Pekare i marketi rade dvokratno. Otvaraju se oko 07:30h  i zatvaraju za vreme ručka oko 12:30h. Ponovo se otvaraju oko 16:00h ili kasnije i obično zatvaraju oko 20:00h. Naravno, postoje i radnje koje rade duže od navedenog vremena, i noću, ali treba imati u vidi da su one znatno skuplje.

U gradu ima dosta bankomata, ali je poželjno da uvek kod sebe imate dovoljno keša, jer ukoliko na bankomatu nema novca u petak, ponovo će ga napuniti tek u ponedeljak. U većini radnji i restoranima primaju kreditne kartice, ali je dodatni savet da proverite uslove plaćanja pre nego je upotrebite.

Komunikacija – pošta zna biti prilično spora u toku letnjih meseci kada je priliv turista veliki. Poštanske marke se mogu kupiti u poštama i na kioscima. Za pakete treba koristiti poštu u ulici Via Vazzana. Pošta radi 08:00 – 17:30h. Javnih govornica ima na ulicama i u barovima i restoranima. Za njih se mogu koristiti kovanice ali i prepaid kartice koje se mogu nabaviti u poštama i na kioscima. U Ćefalu ima nekoliko internet tačaka, npr. na Piazza Duomo, u baru La Galleria koja je u blizini pomenutog trga, …

Taxi Cefalù: 0039 0921 422554

Saobraćaj u starom delu grada je ograničen, a parkiranje je zabranjeno. Autom se možete voziti od 05:00h do 09:30h i 13:00h do 16:00h. Turisti koji su tek stigli mogu autom doći do apartmana, ostaviti prtljag a zatim se parkirati izvan centra grada.
Javni transport u Ćefalu postoji. Vožnja autobusom je prilično jeftina, ali ne postoji neki red vožnje koga se striktno pridržavaju.

Voda iz slavine se može piti iako može imati malo čudan ukus, bezbedna je. Od 13:00h do 16:00h je vreme kada Italijani odmaraju i tada je većina radnji zatvorena. Ipak, restorani su otvoreni pretežno bar do 14:30h. U gradu ima dva supermarketa. Jedan je Iper-Sidis, veliki je i dobro snabdeven. Nalazi se u ulici Via Vazzana, pored pošte i radi do 20:30h svakog dana osim nedeljom kada je otvoren samo ujutru. Drugi je Giardina koji je manji i nalazi se u ulici Via Roma.Creative Commons – image, by MemoryCatcher / pixabay.com