Antalija – raj za turiste

Antalija se nalazi u jugo-zapadnom delu Turske i predstavlja raj za turiste. Zbog toga je smatraju turističkom prestonicom i “glavnim gradom” turskog dela Mediterana. Ona je i najveće letovalište ovog dela Turske. Ovo je moderan grad sa malim šarmantnim istorijskim centrom, velikim arheološkim muzejom, dugim sunčanim plažama, izuzetno frekventnim aerodromom, dobrim hotelima, brojnim aktivnostima i fantastičnim pogledom na okolne planine i prelepo more. O popularnosti i posećenosti govori činjenica da je Antalija tokom 2013. godine bila treći grad po posećenosti turista u svetu.
Zbog veoma dobrog položaja i posećenosti od samog osnivanja, Turska država je odlučila jos tokom 1970-tih godina da ulaže u turizam. Nikli su brojni hotelski rizorti različitih kategorija, tako da svako može naći za sebe ono što mu odgovara. Danas je zapravo većina turista na all inclusive paketu usluga, tako da mnogi sa aerodroma odu pravo u rizort i provedu svoj odmor u njemu. Ima naravno i onih koji žele da vide okolne atrakcije.

Simbol Antalije je Yivli minaret koji datira još iz 13. veka. Džamija, koja je takođe isto stara je još uvek u upotrebi. Istorijski centar Antalije svakako treba posetiti ako se već nalazite u ovom delu Turske. Istorijski centar se zove Kaleiçi i počinje trgom koji se naziva Kale Kapisi, što je u stvari kapija zamka, koja je označena kamenom kulom, na čijem vrhu se nalazi sat i statuom Atalusa II – osnivača grada. U blizini, malo severnije je bazar koji datira još iz 15. veka. U ulici koja pošinje naspram kule je džamija iz 18. veka sa prelepom kaligrafijom, naročito oko prozora. Šetajući dalje, primetićete brojne kuće iz otomanskog perioda, koje su danas renovirane i pretvorene u butik hotele, pansione ili restorane. Zatim, tu je i monumentalna kapija Hadriyanüs Kapısı ili takozvana “Tri kapije” iz rimskog perioda, oko 130. godine nove ere. Rimska luka je takođe zanimljiva i datira iz 2. veka pre nove ere. Ova luka je bila bazična za dalji razvoj i napredak Antalije, sve dok nije izgrađena nova luka u 20. veku, oko 12 km zapadnije. Ova rimska luka je restaurirana i danas su u njoj usidrene luksuzne jahte i brodovi za organizaciju raznih ekskurzija. Nešto južnije u ovom delu se nalazi Kesik minaret, gde su ostaci građevine koja je imala značajne uloge u prošlosti. Naime, prvobitno je sagrađena kao rimski hram još u 2. veku nove ere, zatim je u 6. veku pretvorena u vizantijsku crkvu Device Marije, da bi tri veka kasnije postala džamija. Godine 1361. je ponovo pretvorena u crkvu, ali je na žalost uništena požarom u 19. veku. Danas se može videti mermer iz doba Rima i Vizantije koji je korišćen za gradnju. U jugozapadnom delu Kaleiçi-a je veliki park sa prelepim zasadima cveća, gde se nalazi i 14 m visok toranj, koji je u 2. veku služio kao svetionik.
Ono što takođe morate videti je arheološki muzej. U njemu su postavke od kamenog i bronzanog doba do Vizantije. Dosta toga je pronađeno u antičkim gradovima Likije i Pampilije i ovde je izloženo. Postoji i Dvorana Bogova, gde se nalazi nekoliko statua od 15 olimpskih bogova. Mnoge su očuvane i u odličnom stanju. Na spratu su pretežno novčići i zlatni artefakti iz Aspendosa i grada Side, kao i iz vizantijskih gradova. Muzej se nalazi 2 km zapadno od Kaleiçi distrikta i može se doći staromodnim tramvajem od Kale Kapisi stanice.
Ukoliko želite da se opustite, nezaobilazno je Balık Pazarı Hamamı, 700 godina staro tursko kupatilo. U njemu naravno postoji odvojeni deo za žene i muškarce. Nalazi se u blizini stare luke, u ulici Balık Pazarı Sokak. Otvoren je od 8 ujutru do 11 uveče.

Kopaonik apartman izdavanje

Istorija

Antalija je osnovana još u 2. veku pre nove ere, tako da i danas ima ostataka brojnih civilizacija koje su ostavile svoj pečat. Grad je osnovao kralj Atalus II, koji je bio kralj Pergamona, oblasti takođe u današnjoj turskoj, u severnom delu mediteranske obale. Po njemu je grad i dobio ime. Grad je bio i u sastavu rimske republike. U doba Rimljana, Antalija je rasla i prosperirala. Ovde je i Hrišćanstvo počelo da se širi u 1. veku. Antalija je takođe bila značajan grad u doba Vizantije, a bila je i glavni grad južne obale. U 13. veku Antaliju zauzimaju Turci Seldžuci i kasnije ga imenuju za glavni grad oblasti Teke. U 14. veku u gradu su živeli pripadnici različitih religija i svi su živeli odvojeno u svojim četvrtima. Ovde su živeli Jevreji, Muslimani i Hrišćani i svi su bili okruženi zidinama, a grad je i ceo bio okružen zidinama i dobro zaštićen. U 20. veku broj stanovnika Antalije brzo raste, jer se naseljavaju Turci sa Kavkaza i Balkana. Sva privreda je bila skoncentrisana oko luke, koja i danas opslužuje i mesta u unutrašnjosti kopna.
Istorijski centar Antalije se naziva Kaleiçi i u prevodu znači unutar zamka, okružuje rimsku luku. Većina kuća i zgrada potiče iz otomanskog vremena, nekoliko ima rimskih, a neke su restaurirane i pretvorene u male hotele i restorane.

Antalija mapa

Kako do Antalije

Antalija se nalazi na jugu Turske i veoma je popularna među turistima. Aerodrom ima IATA oznaku AYT i nalazi se u blizini grada, tačnije 10 km od samog centra. Ima 2 terminala za međunarodne i  1 za domaće letove.
Turisti iz Srbije u Antaliju dolaze najčešće čarter letovima u toku letnje sezone. Najčešće su letovi na 7, 8, 10 i 14 dana, u zavisnosti od broja noćenja odabranog aranžmana.
Druga opcija, koja je veoma pristupačna je let kompanijom Pegasus. Ovo je low cost kompanija koja leti preko Istanbula, pa treba imati u vidu da je let sa presedanjem. U Istanbulu je konekcija na aerodromu Sabiha Gokče, koji se nalazi na azijskoj strani i ukoliko planirate da posetite i Istanbul, trebaće vam bar 2 sata vožnje da dođete do glavnih atrakcija. Avioni kompanije Pegasus sleću i poleću sa istog aerodroma u Istanbulu.
Ukoliko ste odabrali paket aranžman i uplatili u agenciji, sigurno imate obezbeđen transport sa aerodroma do hotela i nazad. Ukoliko ste pak sami organizovali svoje putovanje, kada sletite na aerodrom u Antaliji, na izlaznom gejtu ćete vrlo brzo ugledati taksije i autobuse koji će vas transferisati. Šatl bus će vas odvesti do centra Antalije, a ukoliko odaberete javni prevoz, odvešće vas do glavne autobuske stanice u gradu koja se zove Otagar i nalazi se na 4 km od centra. Ovi autobusi saobraćaju na svakih 30 min od 06h do 23:30h i vožnja je oko 4 lire. Za sve one koji dolaze Atlas Jet-om, još jednom turskom low cost kompanijom, transfer do centra Antalije je besplatan. Taksi je svakako najbolja opcija, jer će vas odvesti pravo do hotela koji ste rezervisali. Do centra grada cena vožnje taksijem je 35 – 50 turskih lira.

Sajt na kome možete videti cene taksija i rezervisati svoj transfer je

www.antalyaairporttaxi.net

Za transfere autobusima možete se informisati na sajtu

www.icfairports.com

www.shuttledirect.com

Rent a car kompanije koje imaju predstavništva na aerodromu:
www.europcar.com.tr
www.hertz.com
www.budget.com.tr
www.avis.com.tr
www.aytucar.com
www.filoantalyaairport.com
www.yesnational.com

Ekskurzije u Antaliji

Planirate neki fakultativni izlet iz Antalije? Korisne informacije na ovom linku…


Creative Commons – image, by zolakoma / flickr.com