Belek – šta videti i posetiti (turističke atrakcije)

Letovanje u Beleku ne mora da znači samo kupanje i ležanje na plači, čak naprotiv. Belek je moderno odmaralište koje se nalazi u neposrednoj blizini Antalije pa ako želite aktivni odmor mogućnosti su vam neograničene. Evo predloga šta videti i posetiti dok letujete u Beleku.

Belek odlično očuvano pozorište, Aspendos

Ako ste putnik koji žudi za istorijskim i arheološkim lokalitetima, Aspendos pozorište će najverovatnije biti najbitnija atrakcija za vas. Ovo delo arhitekte Zenona izgrađeno je u 2. veku i najbolje je očuvano pozorište iz tog doba. Sa kapacitetom od 20.000 mesta za sedenje ono je svedok tadašnjih veština i dostignuća u građenju. Galerije, brojne dekoracije i akustika čine ga arhitektonskim čudom koga vredi posetiti. Aspendos pozorište je tako dobro očuvano da se i danas u njemu održavaju brojni koncerti i recitali tokom letnjih meseci. Pored poorišta tu su i akvadukt, rimski most Eurimedon ostaci drugih ruševina.

TO Raška, destinacija Jošanička banja

Dok boravite u Beleku, možete posetiti i gradske zidine i Hadrijanovu kapiju koji potiču iz rimskog perioda. Poznat i veoma značajan je Arheološki muzej u Antaliji i trebalo bi ga posetiti kada se već nalazite tako blizu. Pored ovoga, tu su i brojne džamije i minareti duž cele Antalije, neke su izgrađene u doba Vizantije a neke su podigli Seldžuci.

Jedna od glavnih atrakcija Beleka su svakako golf tereni kojih ima 6. Ipak se Belek i razvijao kao atraktivna destinacija za golfere. Ovo je jedan od najznačajnijih golf centara Turske i u klasi je svetskih terena sa 18 rupa. Ovde mogu igrati početnici i profesionalci pa, ako niste imali prilike do sada, možda je pravo vreme da se oprobate u ovom aristokratskom sportu.

Dobro poznati golf tereni
Dobro poznati golf tereni | Creative Commons – image by R-E-AL / commons.wikimedia.org

Naravno, golf nije jedini sport koji se upražnjava u Beleku. Možete iskoristiti priliku i oprobati se u drugim sportovima kao što su surfovanje, skijanje na vodi, ronjenje, rafting, planinarenje, pešačenje i mnogi drugi. Jednom rečju, ako ste sportski entuzijasta, Belek je pravo mesto za vas.

Beskrajne plaže

Ukoliko pak tražite miran odmor na kome ćete se pre svega opustiti onda uživajte na beskrajnim belim peščanim plažama Beleka. Brojni rizorti na plaži sa predivnim pogledima na borovu šumu u zaleđu i reka koja protiče pravi su melem za relaksaciju tela i duha. Voda je mirna, tako da se deca mogu bezbrižno kupai i igrati dok vi uživate u suncu ili plivanju.

Odlična plaža u Beleku
Odlična plaža u Beleku | Creative Commons – image by Alex Kulikov / flickr.com

Prednost Beleka je i u tome što je na maloj udaljenosti od drugih značajnih mesta u antalijskoj regiji.
Možete posetiti Pergu, mesto koje je na svega 18 km od Beleka. Po predanjima, Sveti Pavle bio je u ovom mestu i propovedao prvim sledbenicma hrišćanstva. Perga takođe poseduje fantastičnu arhitekturu. Takođe, postoje restorani u kojima možete probati sjajne turske specijalitete.

Koprulu nacionalni park je na dan vožnje od Beleka. Lepota ovog nacionalnog parka oduzima dah i najbolje se može doživeti na planinarenju po vetrovitoj planini. Još neka mesta koja možete posetiti su Manavgat vodopadi, Burdur – stari rimski grad koji se nalazi visoko u planinama.

Prelepi Kursunlu vodopadi

Kursunlu vodopadi su takođe zanimljivi. Nalaze se u istoimenom prirodnom parku, na reci Aksu. Ovo mesto je idealno za posetu sa porodicom kada krenete na pešaćenje. Možete se odmoriti, uživati u prelepim vodopadima i napraviti spektakularne fotografije. Svuda oko vodopada je prepuno borovim drvećem, tako da je mesto ispunjeno fantastičnim bojama i zvukovima. Sve ovo ukazuje samo na jedno, a to je da možete provesti savršeno jutro ili popodne upravo na Kursunlu vodopadima.

Prelepi vodopadi | <em>Creative Commons - image by <a href="https://www.flickr.com/photos/orcunedipoglu/14503404499/" target="_blank">Orçun Edipoğlu / flickr.com</a></em>
Vodopadi Kursunlu | Creative Commons – image by Orçun Edipoğlu / flickr.com