Gastronomija Srbije i specijaliteti koji oduševljavaju turiste

Prelepa priroda, ljubazni domaćini i dobra hrana – prve tri najčešće asocijacije stranih turista na pomen Srbije. Zaista, retko ko od posetilaca naše države ostane ravnodušan prema njenim gastronomskim specijalitetima i prehrambenim proizvodima. Srpska kuhinja ima dugu tradiciju, baš kao i njena prehrambena industrija.

U svetu smo poznati po kvalitetnim mlečnim proizvodima, kao i kvalitetnom voću i povrću vrhunskog kvaliteta – malinama, jabukama, kukuruzu kao i proizvodima od voća poput pekmeza, marmelada i džemova. Prvoklasni proizvodi izrađeni po najvišim standardima jedan su od najvećih ponosa naše zemlje.

Kopaonik apartman izdavanje

Između ostalog, od ovih namirnica izrađeni su i specijaliteti domaće srpske kuhinje, u kojima posetioci naše zemlje  redovno uživaju, uz nezaboravan provod u kafanama i restoranima širom države. Ukoliko planirate da posetite Srbiju, ne propustite da probate neke od sledećih prehrambenih proizvoda i okusite najbolje što naša zemlja može da ponudi!

#1 Mleko i mlečni proizvodi – ponos prehrambene industrije Srbije

Proizvodnja mleka u Srbiji spada u neke od najrazvijenijih industrija ne samo u granicama naše države, već i regionu. Osim što je uspešna, mlekarska industrija u Srbiji proizvodi ukusne i autentične mlečne proizvode po najvišim evropskim standardima i kriterijumima kvaliteta.

U asortimanu srpskih mlekara može se pronaći mnoštvo ukusnih mlečnih proizvoda od onih koji se nalaze na svakodnevnoj srpskoj trpezi poput mleka, jogurta, kiselog mleka i pavlake, do finih užina na bazi mleka kao što su voćni jogurti, mlečni napici sa kafom ili proteinski šejkovi.

Ukoliko ste ljubitelj mlečnih proizvoda, nema sumnje da je Srbija prava gastronomska destinacija za vas gde će i oni najprobirljivijeg ukusa sasvim sigurno naći nešto po svojoj meri, a stranim turistima posebno predlažemo da probaju neke od mlečnih užina i jogurte koji se u Srbiji proizvode u gušćoj i ređoj varijanti.

Dobra vest je i da se konstantno radi na unapređenju brige o životnoj sredini, pa se zbog toga vodi računa i o amabalaži. Najbolji mlečni proizvodi iz mlekara sa dugom tradicijom proizvodnje, pažljivo brinu o svakom segmentu proizvodnje, uzimajući u obzir sve aspekte – od dizajna ambalaže do njene mogućnosti reciklaže i istovremenog očuvanja kvaliteta.

Sir kačkavalj i džem od kajsije
Sir kačkavalj i džem od kajsije

#2 Voće i povrće – namirnice po kojima smo prepoznati u svetu

Prehrambena industrija je jedna od naših najuspešnijih grana, a odlikuju je brojni proizvodi poznatog kvaliteta uspešnih domaćih brendova koji izvoze svoje proizvode širom sveta – od Japana do SAD-a, naši prehrambeni proizvodi dostupni su i omiljeni na inostranom tržištu, ali i naravno, na području naše zemlje.

Srbija je jedan od najvećih izvoznika malina na svetu, a voće i povrće iz naše zemlje u svežem ili zamrznutom stanju prepoznato je kao jedno od najkvalitetnijih, budući da srpski zakon zabranjuje proizvodnju i uvoz genetski modifikovane (GMO) hrane, kao i semena.

Maline srpske maline organsko voće
Maline srpske maline organsko voće

Šljiva je još jedan od zaštitnih obeležja Srbije, a najpoznatiji proizvodi od nje su domaći pekmez i rakija, dobro poznata širom sveta – šljivovica. Ukoliko svratite u Srbiju, predlažemo vam da obavezno probate proizvode od srpskog voća, poput džemova i rakija, ali i odlične proizvode od povrća kao što je – ajvar.

Ajvar se tradicionalno vezuje za jug Srbije, odnosno Leskovac, pa leskovački ajvar ne sme izostati na vašem gastronomskom putovanju. Turišije i druge salate su takođe proizvodi koji se tradicionalno vezuju za naše proizvode, zbog toga će pravi ljubitelji pikantne hrane sigurno biti zadovoljni!

#3 Tradicionalna kuhinja – specijaliteti kojima niko ne može odoleti

Srpska istorija je bila burna, a prostore Balkana naseljavale su razne civilizacije i kulture koje su ostavljale svoj trag, naravno i kroz kuhinju. Kuhinja jednog naroda je jedan od najboljih načina da se upoznate sa njenom kulturom, a srpski specijaliteti su upravo pokazatelj živopisne istorije naše države.

Pa su tako brojni tradicionalni specijaliteti naše zemlje poput sarmi, punjenih paprika i pilava zaostavština turaka koji su vladali ovim prostorima dosta dugo. Na severu Srbije, možete probati odličan gulaš koji svoje poreklo vodi iz perioda austrougarske dominacije u tom delu zemlje.

Ipak, u Srbiji možete probati i proju – vrstu kukuruznog hleba, koja je autentično srpsko jelo, kao i brojne pite, suhomesnate i mlečne proizvode, salate kao i jela sa roštilja po kojima je naša država poznata širom sveta.

Svaki pravi gurman mora posetiti Srbiju na svom gastronomskom putovanju i uveriti se u onome u čemu se slažu svi koji je posete – u Srbiji je dobra hrana i provod zagarantovan, a specijalni začin je gostoprimstvo i srdačnost njenog naroda.