Peloponez to je Grčka

Koliko god se trudili da opišete Peloponez i koliko god reči upotrebili, sigurno neće biti dovoljno. Prelepe plaže obasjane suncem, peščane uvale, prelepe vode Egejskog i Jonskog mora, grandiozne planine ispresecane stazama, prekrasne reke, klisure, vodopadi, jedinstvene pećine i mnogo drugih lepota krasi ovo neponovljivo ostrvo. Da, danas je ostrvo. Nekada je Peloponez bio poluostrvo ali prokopavanjem kanala davne 1893. godine postao je ostrvo. Na ovaj način – veštačkim putem, od glavnog kopna odvojen je Korintskim kanalom. Sve navedeno u kombinaciji sa bogatom istorijom dugom hiljadama godina koja je ostavila neverovatne tragove, čine Peloponez jedinstvenim rajem na Zemlji. Sama činjenica da na ovom prostoru ima 17 parkova koji su zaštićeni zakonom vam govori o kakvim prirodnim lepotama je reč.

Kada pogledate Peloponez na mapi, uočićete da njegov oblik podseća na list duda. Ne samo da podseća na list duda, već je i izuzeto povoljan za rast ovog drveta. Otuda i nekadašnji naziv Morea. Drugi naziv od koga je izveden danačnji, bio je Ostrvo Pelopsa.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Kada je u pitanju geografija Peloponeza, uočljivo je da je čitav ispresecan planinama čiji vrhovi dosežu i 2 400 metara nadmorske visine. Duboko usečeni zalivi i dugački rtovi na jugu i istoku su formirani zahvaljujući ovim planinama. Na severu je gotovo zatvoren Korintski zaliv a na zapadu otvoreno Jonsko more sa nekoliko uvala. Klima u obalnim i nižim kopnenim delovima prava je mediteranska sa toplim letima i dosta sunčanih sati, a u planinskom delu je kontinentalna.

Ratovi, antičke civilizacije, bogovi i demoni, prirodne katastrofe, oblikovali su Grčku kulturu kakva je danas ostavivši nam u nasleđe najznačajnije antičke gradove na peloponeskom ostrvu.


Creative Commons – image, by Tony Hisgett