Praktični saveti – kako se hraniti na putovanjima

Praktični saveti – kako se hraniti na putovanjima?

Ponovo smo na putu! Kuda god da idemo i kojim god prevoznim sredstvom, često se događaju određene stomačni, ali i organizacioni problemi. Hrana koju ćemo jesti na putu treba da bude prilagođena situaciji, ali takođe dovoljno zdrava i hranljiva.

Često zbog euforije i svakodnevnih aktivnosti zapostavimo dnevni jelovnik, pa se zadese razne stomačne tegobe, ponekad i virus. Sve to može dovesti do toga da na odmoru od 10 dana u krevetu preležimo 3 – što je svakako nešto što ne želimo.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Kako da se hranite jednostavno i zdravo na putovanju, i da putovanje provedete na najbolji mogući način, bez komplikacija, sa čistim uživanjem – saznajte u tekstu koji sledi.

Kako se na putovanju hraniti zdravo, jeftino i lako?

Idealno bi bilo kada bismo imali sve obroke u hotelu ili svakog dana jeli u restoranu po tri obroka, ali to nije tako pristupačno. 

Ono što je sledeća opcija je da sami pripremamo hranu u apartmanu, ukoliko imamo kuhinju. To je zaista, najjeftinija i najzdravija opcija, i svakome bismo to preporučili. Glavni problem sa kuvanjem na putovanju je vreme. 

Vreme nam nikako ne dozvoljava da po ceo dan budemo u apartmanu i kuvamo – zašto smo onda putovali? U tom slučaju jedino ručak koji možete spremiti brzo dolazi u obzir. 

Jednostavni recepti su oni kojima se treba naoružati pri polasku na put, jer nam oni mogu uštedeti dosta vremena, a da ni novčanik ni zdravlje ne ispaštaju. 

Kuvanje na putovanjima
Kuvanje na putovanjima

Brza hrana – spas ili neprijatelj na putovanjima?

Ukusno, relativno jeftino i brzo su karakteristike brze hrane. Ono što fali ovom nizu je zdravlje. Brza hrana zaista nije poželjna na našem jelovniku i ukoiliko je previše često konzumiramo možemo imati problema sa gojaznošću, brojnim metaboličkim i kardiovaskularnim poremećajima.

Ipak, brzu hranu nije preterano loše ponekad konzumirati na putovanjima zbog njene praktičnosti i jednostavnosti. U trenucima kada želimo da provedemo lepo vreme ili smo pošli u neku akciju, parče pice nam može dati dovoljno goriva da premostimo nekoliko sati.

Brza hrana na putovanju
Brza hrana na putovanju

Kako izbeći stomačne tegobe ili stomačni virus?

Ovde je ključna stvar da uvek konzumiramo isključivo hranu i piće koji su provereno bezbedni. Na prvom mestu je voda. Moramo znati da li je voda sa česme voda za piće, jer ako nije, onda treba dodatno obratiti pažnju na kafiće u kojima pijemo limunadu, kafu i ostale napitke za čije spravljanje se koristi voda. 

Restorane i kafiće takođe treba pažljivo birati zbog ispravnosti hrane. Na osnovu čistoće i urednosti lokala, marljivosti osoblja, kao i popularnosti određenog ugostiteljskog objekta treba napraviti i izbor.

Pored ovoga bilo bi dobro da izbegavate hranu sa menija koja se ne naručuje tako često, jer postoji šansa da su sastojci dugo stajali u frižideru.

Održavajte optimalnu temperaturu namirnica

Od velike je važnosti da se namirnice čije je čuvanje predviđeno na određenoj temperaturi, čuvaju na toj temperaturi. Vodite računa da hranu nakon vađenja iz frižidera ne držite dugo na suncu ili na temperaturama višim od 18-19°C, naročito hranu životinjskog porekla.

Kako se hraniti na samom putu?

Pojava koja se često vezuje za putovanje je mučnina u stomaku pri vožnji. Ako putujete kolima ili autobusom, može se desiti da osetite mučninu, pogotovo ako se vozite krivudavim putem. Tu vam može pomoći tableta protiv mučnine.

Ono što bi bilo zgodno jeste da na putu konzumirate hranu koja neće preterano pojačavati želudačnu kiselinu. Manje slatke hrane, a više slane, kao što su sendviči, grickalice itd. Klasična hrana za putovanja je uvek bolji izbor od eksperimentsanja i isprobavanja novih ukusa – to ostavite za neki drugi dan.

Mislite na crevnu mikrofloru i ona će vam biti zahvalna

Na putovanjima moramo voditi računa o crevnoj mikroflori. Bilo bi dobro da vodimo računa o unosu alkohola, posebno žestokih pića, jer ona mogu znatno naškoditi mikroflori. Svi jaki ukusi generalno, preterano ljuto ili kiselo, mogu poremetiti uslove u digestilnom traktu.

Ono što može prevenirati i povratiti crevnu floru na optimalni nivo su probiotici. Ukoliko niste ljubitelj kapsula iz apoteke, postoje prirodni probiotici koje možete konzumirati, kao što su jogurt, kiselo mleko itd.

Ne zaboravite da ostanete hidrirani, pogotovo u letnjem periodu kada je atmosferska temperatura značajno viša, što povećava stepen dehidratacije. Pijte dovoljne količine ispravne vode, po mogućstvu flaširane, jer je to uvek siguran izbor.