Spomen soba „Raška – ratna prestonica Kralјevine Srbije 1915”

Spomen soba se nalazi u zgradi Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ u Raški. Otvorena je 12. novembra 2015. godine prilikom obeležavanja 100-te godišnjice od boravka Vlade Kralјevine Srbije i prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića u Raški (31. oktobar – 12. novembar).

Glavni deo postavke odnosi se na sam događaj boravka Vlade i prestolonaslednika u Raški i čine ga dokumenti i kopije dokumenata (zapisnici sa održanih sednica, svedočenja učesnika), fotografije aktera događaja (Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Živojin Mišić, ministri u Vladi) i predmeti iz tog perioda. Činjenica da se u Raški tih dana našla i jedna nacionalna relikvija od neprocenjivog značaja za Srbiju – Miroslavlјevo jevanđelјe, najznačajni ćirilični spomenik srpsko-slovenske pismenosti iz 12. veka, koje su Ljuba Davidović i dr Vojislav Marinković poverili na dalјe čuvanje načelniku Državne blagajne Avramu Leviću i njegovim činovnicima, posebno je doprinela značaju i atraktivnosti ove postavke. U Spomen sobi se čuva fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja.

Kopaonik apartman izdavanje

Ova postavka je oplemenjena i sa nekoliko umetničkih predmeta. Centar za kulturu raspolaže jednim barelјefom sa likom Nikole Pašića i skulpturom autora Živorada Ciglića koji svojom „pričom“ direktno asociraju na događaje u Raški od pre jednog veka.

Jedan „kutak“ spomen sobe posvećen je Milunki Savić, koja je proslavila ovaj deo Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu, u kome su osim reprinta njenih fotografija izložena njena odlikovanja kao i predmeti i uniforma u kojoj je ratovala. Milunki Savić posvećena je i memorijalna soba u Jošaničkoj Banji sa multimedijalnom postavkom koja je sačinjena iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata.

Galerija slika spomen sobe

Najbolji način da se upoznate sa Spomen sobom jeste svako da je posetite! Do tada evo par slika: