Tasos obilzak ostrva

Obim Tasosa, pratći putnu mrežu, nešto ispod 100km pa vam ovom prilikom naglašavamo najznačajnije lokacije na tom putu.

Pogled sa amfiteatra
Glavni grad Limenas

Administrativni i kulturni centar ostrva kao i glavna luka je grad Tasos, koga drugačije nazivaju i Limenas, izgrađen na prostoru antičkog grada koji gleda na tri luke. U Limenasu postoji dosta mesta od arheološkog značaja koja možete posetiti, antičko pozorište (u brdima iznad grada), antička pijaca (agora), arheološki muzej, Akropolj, zidovi grada kao i ostaci grčkih i rimskih oltara i hramova sačuvanih između modernih kuća i vila. Najlepši deo grada je stara luka sa ribarskim čamcima i sa tavernama pored mora. U staroj luci se nalazi i likovna galerija a iz ove luke polaze i brodovi koji vas mogu odvesti na neke obližnje plaže ili druge ekskurzije. U blizini grada se nalaze i više organizovanih plaža sa suncobranima i ležaljkama. Planinski venac Ipsarion (nadmorske visine 1204m) deli ostrvo na dva dela. Severoistočni deo je planinski, prekriven borovim šumama i oštrim liticama, sa peščanim plažama između njih. U blizini Limenasa se nalazi i čuvena Mermerna plaža, imajte na umu da je makadamski put do nje.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg
Zanimljiva boja mora
Salaria – Mermerna plaža

Jugozapadni deo je više ravničarski sa maslinjacima na obodima brda, stoga i ne čudi što se većina naseljenih mesta nalazi u ovom delu Tasosa. Vozeći od Limenasa istočno najbliža plaža i jedna od najpoznatijih na ostrvu je Makriamos. Na njoj su smešteni čuveni bungalovi a i ulaz na ovu plažu se naplaćuje (2€ po osobi, podatak iz 2014). Lepa planinska sela skrivena u borovima se nalaze dalje na istoku. Panagia i Potamija svako odo ovih sela ima nešto da ponudi, tradicinalne proizvode od meda, maslinovo ulje, ljubavni izvor crkva device Marije…

U njihovoj blizini se nalazi i čuvena Zlatna plaža (Golden beach). Sedamdesetih godina prošlog veka ovde su se okupljali hipici dok danas ovaj zaliv predstavlja dobro organizovano turističko mesto. Ovo je naveći peščani zaliv na Tasosu, dugačak je oko 3,5km. Dalje na jug nailazi se Kinira, mirno naselje na kamenom žalu. I oko ovog grada postoje ostaci antičkog grada kao i ostaci antičkog rudnika zlata. Rajska plaža (Paradise beach) je blizu Kinire, ko voli talase trebalo bi da ide na ovu plažu.

Na ulasku u južni deo ostrva nalazi se poluostrvo Aliki sa prirodnim zalivima oko njega. Ovaj deo ostrva naseljen još iz antičkih dana zbog rudnika mermera koji se nekada nalazio na njemu. Rudnik je i danas vidljiv sa ostacima grandioznih stubova koji još uvek stoje u njemu. Grčki, rimski i ranohrišćanski arheološki ostaci se nalaze na Alikiju. Sledeće značajni lokalitet na jugu je manastir Arhanđela Mihajla koji se nalazi na rubu litice. U ovom manastiru se čuva jedan od eksera sa kojim je Isus prikovan na krst. Pogled sa manastira na more je izuzetan a kada je lepo vreme vidi se poluostrvo Atos. U njegovoj blizi se nalze i dve izolovane plaže koje su do pre par godina bile oličenje rajskih plaža, danas su ove plaže zaprljane od motornih čamaca sa kojima ih ljudi najčešže posećuju. Dalje na jug oko 5km ispod Potosa se nalazi vrlo lepa plaža sa finim peskom, Psili Amos (nisam 100% siguran ali mislim da u prevodu “psili amos” i znači “fini pesak”). U jutarnjim satima plaža je besprekorno čista a voda savršeno mirna, kasnije u toku dana je preplavljena turistima.

Manastir Arhanđela Mihajla - Najpoznatiji manastir na Tasosu
Manastir Arhanđela Mihajla – Najpoznatiji manastir na Tasosu | Creative Commons – image by Ronald Saunders / flickr.com

Dalje na jugozapadnoj obali se nalaze tri naselja u nizu Potos, Pefkari i Limenarija. Sva ova mesta su dobro turistički organizovana i veliki broj turista iz Srbije letuje baš u ovim mestima. Iz Potosa ka unutrašnjosti ostrvu put vodi kao Selu Teologos. Ovo selo je nekada bilo glavni grad ostrva. Turisti najčešće posećuju Teologos zbog odličnog pečenja i pravih grčkih večeri, no pored toga u njemu postoje ostaci tvrđave iz turskog perioda, kameni most Gefiri… Iz Potosa prateći obalu ka severu se stiže do Limenarije. Ovo je drugi po veličini grad na ostrvu i blizu njega se nalaze zanimljive plaže Tripiti i Metalia. Glavno obeležje Limenarije je žuta kuća koja dominira na brdu iznad grada.

Noću, pogled iz luke
Limenaria – Noću, pogled iz luke

Dalje zapadnom obalom ka severu ostrva se pružaju brojne “skale” letnja naselja sela iz unutrašnjosti ostrva. Skala Marion, Skali Kalirahis, Skala Sotir, Skala Prino, Skala Rahoniu pružaju u nizu ka severu ostrva Tasos. Svaka od njih ima bogatu ponudu za turiste brojni apartmani, vile i taverne sa svežom ribom se nalaze u njima. U Skali Sotir ispod glavne crkve se nalazi i arheloško nalazište iz gvozdenog doba. Ako se odlučite da odete do nokog od “njihovih” sela u unutrašnjosti ostrva, što turisti ne rade često, videćete tradicionalne kuće, možete da popijete kafu ili da večerate u nekoj od taverni sa koje se pruža fantastičan pogled na more a zalazak sunca prava poslastica i uživanje.

Zalazak sunca
Skala Rachoni – Zalazak sunca

Dalje na severu se probližavamo Limenasu a ispred njega se nalaze uvale sa borovim šumama i plitkim vodama savršenim za porodice sa decom (kao što je Pachis).