Turističke atrakcije ostrva Krf

Zanimljive lokacije na Krfu

Mesta van grada koja su, takođe interesantna, su: Manduki, Garitza, Mon Repos i Pontikonisi, gde je, prema mitologiji, posle brodoloma, Odisej isplivao i lutao obalom. Palata Ahileijon, predivno ukrašena građevina, koju je sagradila Kraljica Elizabeta iz Austrije, danas je pretvorena u kazino.

Vlaherna je, još jedno sićušno ostrvce, sa svojim vizantijskim manastirom, koji je okružen visokim čempresima. Kanoni, mesto, sa kojeg se pruža pogled na idilični zaliv. Poznato po svojoj prijatnoj klimi i omiljenim odmaralištima, već više od jednog veka, Krf krase mnogobrojne atrakcije i znamenitosti, prelepi pejzaži, izolovane i tihe plaže sa zlatnim peskom, koje okružuju pošumljene planine, dok grupe razbacanih stena u moru pored obale, podsećaju na kule koje izranjaju iz mora. Homer je prvi koji je opevao lepotu i čari Krfa, opisujući Odisejevo kupanje, kada je posle brodoloma isplovio na obalu, na kojoj ga je pronašla Nausikaja, ćerka tadašnjeg vladara, kralja Alkinoja. Međutim, od Odisejevog doba pa nadalje, Krf je pretrpeo mnoge napade i okupacije. Grci, Rimljani, Britanci, Mlečani, Franci, pa čak i Sloveni su, svako u svom vremenu, vladali Krfom, kao i ostalim Jonskim ostrvima. Više bogat duhom i atmosferom, nego arheološkim nalazima, Krf je najviše istorijskih spomenika nasledio od Mlečana, koji su vladali ostrvom od petnaestog do kraja osamnaestog veka.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Ostrvo Vido

Jedno od značajnijih mesta srpsku istoriju, nalazi se na svega 1km od grada Krfa. Iz stare luke postoje česti polasci taksi brodova na ostrvo Vido. Na ostrvi se nalazi mauzolej spomen kosturnica koja je izgrađena po nalogu kralja Aleksandra 1938. godine. Nedaleko od mauzoleja se nalazi prvi spomenik palim junacima iz prvog Svetskog rata, kameni krst. Ostrvo Vido godišnje poseti oko 20 000 Srba a zanimljivo je i pređutno pravilo da se na ostrvskim plađama i uvalama ne pliva. Predeo mora oko ostrva se naziva “Plava grobnica” jer je ostrvo bilo suviše malo da se na njemu sahrani veliki broj umrlih pa su ih sa sanitetskih brodova bacali i sahranjivali u moru. Brojka umrlih i sahranjenih srpskih vojnika Krfu se kreće oko 10 000 ljudi. Pored ostrva Vido i njegovog mautoleja na ostrvu Krf se nalaze i druga srpska obeležja. To je Srpska kuća koja se nalazi u centru grada Krf iznad Cvetnog Trga i spomen ploča na plaži Guviji (mesto iskrcavanja srpske vojske) izgrađena 1975. godine.

Ostrvo Lazareti

Malo ostrvo koje se nalazi na 3km od grada Krf, nekada se zvalo Agio Dimitrios. Mlečani su mu promenili ime u Lazzaretti jer je na njemu izgrađena bolnica za leprozne. Lečilišta u Mediteranu su posvećena svetom Lazaru, odatle naziv Lazareti. Tokom srednjeg veka za vreme venecijske vladavine ostrvo Lazareti je služilo kao karatin za brodove kojima je krajnji cilj bio luka u krfu. Kasnije je na njemu izgrađena bolnica i tokom I svetskog rata koršćen je kao prihvatilište za srpsku vojsku. Za vreme II svetskog rata postaje logo a kasnije i tamnica za političke zatvorenike. Danas na njemu postoji muzej.

Jonska akademija

Prva viskoškolska ustanova u modernoj Grčkoj, osnovali su je Francizi 1808. godine. Na Jonskoj akademiji su se izučavale pretežno društvene nauke, istroja, jezici kao i umetnost. Jonska akademija je posedovala veliku biblioteku kao i botaničku baštu koje su uništene u bombardovanju u Drugom Svetskom ratu.

Stara tvrđava

Staru tvrđavu su podigli vizantijci sa kraja 10. veka. U početku ona je služila za odbranu od pirata kao i drugih napadača a tokođe je štitila i od bolesti, jer je ulazak u tvrđavu bio rigorozno kontrolisan. Na mestu današnjeg pokretnog mosta nekada je postoja drveni most koji je spajao tvrđavu sa ostatkom ostrva. Zbog potreba britanskog vojnog garnizona, godine 1840 je izgrađena anglikanska crkva koja se nalazi u južnom delu tvrđave. Na vrhu se nalazi kula sa satom koja dominira čitavom tvrđavom. Danas je tvrđava turistička atrakcija na Krfu i ulazak u nju se plaća.

Nova tvrđava

Nova tvrđava je izgrađena 1570. godine. Fortezza Nuovu je projektovao Francisko Vitelija. Da bi se ova tvrđava izgradila srušeno je oko 2000 kuća i nekoliko crkava. Ovo je bila moćna tvrđava i jedan od uslova za ujedinjenje dedam jonskih ostrva je bio da se suši deo tvrđave. Tokom II svetskog rata deo tvrđave je srušen u bombardovanju. Danas na ulazku u tvrđavu stoji kamen svetog Marka.

Azijski muzej

Muzej azijske umetnosti se nalazi u zgradi nekadašnje kraljevske palate. Ovaj muzej je jedinstven u Grčkoj i sadrži bogatu kolekciju istočnjačkih zemalja. Ovo je arhitektonski zanimljiva zgrada, igrađena je 1819. godine po zamisli pukovnika Džordža Vitmora. Zanimljivi detalji u ovom zdanju su reljef 7 jonskih ostrva parter glavne dvorane sa stubovima i scenama iz Odiseje. Od 1846 do 1913. godine Grčka kraljevska porodica je koristila ovu palatu kao letnju rezidenciju.

Liston

Liston je verovatno najčuveniji deo grada Krfa. Danas je to centar svih kulturnih i sociljalnih dešavavanja na Krfu. Skupština grada je smeštena u zgradi “San Giacomo” koja su sagradili Mleci u 17. veku.

Crkva Svetog Spiridona

Crkva Svetog Spiridona izgrađena je 1590. godine, ima dva ulaza iz dve ulice i najvažniji je verski objekat na ostrvu. Sveti Spiridon se na ostrvu proslavlja 12. decembra. Zna se da je bio kiparski episkop i učesnik Vaseljenskog sabora održanog u Nikeji 325. godine. Danas se čudotvorne mošti čuvaju u srebrnom kovčegu u crkvi Svetog Spiridona, a na ostrvo su prenete 1849. godine iz tadašnjeg Carigrada današnjeg Istanbula. Sveti Spiridon je i zaštitnik ostrva pa je tako po verovanju spasao ljude sa Krfa od kuge godine 1553, od kolere 1630 i 1673 a 1716 je spasao ostrvo i od turske okupacije. Sveti Spiridon i karantini koji su postojali tokom srednjeg veka su svakako činili čuda u zaštiti grada od različitih bolesti koje su u to vreme harale Mediteranom.

Dvorac Ahilion

Dvorac Ahilion je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na Krfu, nalazi se u selu Gustari, 14km južno od glavnog grada Krfa. Ovaj dvorac je ustvari bio letnjikovac austrijske carice Elizabete, žene cara Franja Josifa. Dvorac je igrađen 1890. godine po nalogu carice Elizabete a po predlogu njenih lekara. Dobar deo svog života carica je provela na Krfu u ovom dvorcu, stoga i ne čidi lepota i posve;enost detaljima. Sisi, kako su nazivali caricu Elizabetu, je bila veliki poštovalac antičke Grčke, posebnu ljubav je gajila prema Ahilu koji ju je podseća na prerano preminulog sina. Dvorac je igrađen u neoklasičnom stilu i vrtovi izgledaju predivno. U njima se pored cveća i ostalog ukrasnog rastinja nalaze i dve statue Ahila, Umirući Ahil i Pbednički Ahil. Jasno je da je dvorac dobio ime po antičkom junaku Ahilu. Pored bisti Ahila postoje i skulpture grčkih bogova i muza kao i Šekspirova i statua Lorda Bajrona. Tokom I Svetskog rata dvorac je bio pretvoren u lečilište i u njemu su se lečili srpski oficiri.

Mišje ostrvo (Pontokonisi)

Mišje ostrvo ili Pontokonisi je nešto što se sigurno obilazi u foto turama, verovatno jedno od najslikanijih mesta na Krfu. Na njemu se nalazi samo jedan manastir, Pantokrator iz 11. veka. Ze njega su vezane različite priče. Najzanimljivija a ujedno i nasjtarija je ta da je ovo ostrvo ustrvari brod Feničana koji su pomogli Odiseju i tako izazvali bes Boga mora, Posejdona, koji ih je okamenio.

Paleokastritsa

Paleokastritsa je selo udaljeno na oko 26 km od grada Krfa. Odlikuje ga prelepa priroda, sa stenama i liticama, kao i 6 šljunkovitih i pešcanih plaža koje su poznate po nesvakidašnjoj boji mora. U njegovoj blizini se nalazi Aggelokastro, vizantijska tvrđava.


Creative Commons – image, by muffinn / flickr.com