Grčka – Rodos – Lindos

Lindos je prvi put naseljen 3000 godina p. n. e. Njegova povoljna pozicija mu je dala prednost u startu nad drugim drevnim gradovima Kameirosom i Ialisosm. U 6. veku p. n. e. za vreme kralja Kleoboulosa postao je morska sila u Egejskom moru i imao je puno kolonija. Danas Lindos sa svojim blistavo belim kućama, zamkom iz krstaških ratova, drevnim akropoljem je magnet za turiste.
Lindos je moguće posetiti brodom ili kolima, ali samo do određenog mesta je moguće doći kolima jer je saobraćaj zabranjen, nastavak do Akropolja sledi pešice ili na leđima magaraca. Uz put se nalazi dosta manjih prodajnih mesta gde možete kupiti osveženje a postoji i par izvanrednih taverni sa savršenim pogledom na more, zaliv i zamak. Tradicionalne kuće koje su izgrađene u periodu od 15. do 18. od strane bogatih kapetana su vrlo zanimljive. Neke mešaju vizantijski i arapski stil. Takođe neke od kuća su otvorene za javnost. U centru sela se nalazi vizantijska crkva svete Panagije. Orgiginalno ovo je bazilika iz 10. veka ali je crkva napravljena oko 1490. godine, dok su freske u crkvi oslikane kasnije 1779. godine.

Pored puta koji vodi ka Akropolju, žene iz Lindosa prodaju čipke, još jedan proizvod po kome je Lindos poznat. Glavna plaža na Lindosu je Megalos Gialos. U antičko doba ovde je bila ukotvljena moćna flota Lindosa. Danas, plaža je prepuna turista, na njoj postoje tradicionalne taverne i opremljena je za sve vrste vodenih sportova. Na glavnu plažu u Lindosu nadovezuje se nudistička plaža Palas. U blizini je zaliv svetog Pavle koji je 43. n. e. done na Rodos hrišćanstvo. Grobnica Kleoboulosa na rtu severno od glavne plaže Lindos u stvari nije grobnica poznatog vladara. U stvari i nema puno veze sa njim jer je napravljena oko 1, veka n. e. Rani hrišćani su kasnije ovu grobnicu pretvorili u crkvu a ko je prvobitno sahranjen ovde ostaje tajna. Južno od Lindosa je mala peščana plaža, pod imenom Pefkos, oivičena borovom šumom.

Akropolis na Lindosu nalazi se blizu provalije od 130m. Glavno obeležje Akropolja je hram posvećen Atini, koji je izgrađen u 4. veku p. n. e. i on je antičkom svetu svrstavan u najsvetlija mesta. Hram su navodno posetili i Jelena Trojanska i Herakle a pouzdano se zna da ga je posetio Aleksandar Makedonski.