Deliblatska peščara, zanimljivosti: smeštaj, staze, bazen, slike

Ako ste pravi ljubitelj prirode onda je izlet u Deliblatsku peščaru nešto što morate da uradite u svom životu. Ona nije jedina peščara u Srbiji već u Panonskoj niziji i u Podunavlju ima dosta peščara, ali najveća je Deliblatska peščara. Deliblatska peščara se nalazi između Pančeva, Kovina i Bele Crkve na 70tak kilometara od Beograda. Do Deliblatske peščare je najlakše doći putem E70 (Pančevo – Vršac) i kod Alibunara skrenuti ka Dunavu ili putem Kovin – Bela Crkva koji vodi kroz peščaru.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Deliblatska peščara zanimljivosti

Već smo pomenuli da je ovo najveća peščara u Srbiji i ne smao to Deliblatska peščara je najveća (veličine je oko 350km²) peščara u Evropi. Reljefom peščare dominijaraju dine obrasle travom. Ljubitelje (ja sam jedan od njih) Tolikinovog serijala „Gospodar prstenova“ dinski predele neodoljivo podsećaju na Hobiton. Prosečna visina dina je oko 70 metara a najviša je Mala Čoka sa visinom od 197 metara. Klima u peščari je sa velikim temperaturnim razlikama od -20tak do +40tak stepeni C a košava duva brzinom od preko 100 km/h. Flora i fauna u Deliblatskoj peščari su specifične i baš zato je proglašena specijalnim rezervatom prirode.

Deliblatska peščara smeštaj

Pre nego što krenemo u popis i opis smeštaja u Deliblatkoj peščari treba imati na umu sledeće. Turizam i nije baš razvijen u ovoj oblasti i smeštaja nema puno. Postoji puno privatnog smeštaja/vikendica, naročitu u naselju Devojački bunar, ali nema puno organizovanog smeštaja.

Šumska kuća (vikendica) „Sandy – nalazi se u blizini Alibunara, nemaju svoj sajt već samo Facebook stranicu koja nije naročitno aktivna. Ali imaju slike pa možete da proverite o kakvom smeštaju se radi. Više informacija možete dobiti na telefon: 063 7727855.

Šumska kuća (vikendica) „Bubamara – nalazi se u okviru Deliblatske peščare, bliže Dunavu, ispod puta Kovin – Bela Crkva. Ova vikendica radi čitave godine a yakup čitave vikendice košta 50 evra po danu. Doručak, ručak i večera se dodatno naplaćaju. Više informacija kao i slike smeštaja potražite na nekom od njihovih web sajtova: www.forest-cottage.com ili www.ladybirdlodge.com

Salaš „Zeleni dvor – ovo je smeštaj za opuštene ljude i prave zaljubljenike u prirodu. Nalazi se u na putu Kovin – Bela Crkva u blizini Kajatasova. Vlasnici su Snežana i Sava Stanković i možete ih kontaktirati na telefon 064/232-74-50. Smeštaj i usluga su vrlo specifični pa pre nego što se uputite ka ovom smeštaju u peščari ne bi bilo loše da se upoznate sa uslovim. Više i smeštaju potražite na sajtu www.zelenidvor.vodic.net ili pogledajte ovaj video o Zelenom dvoru.

Vila Rebel“ Deliblato – ovo je još jedan dobro organizovani smeštaj. Ovaj smeštaj se nalazi na obodu Deliblatske peščare u selu Deliblato na istoimenom jezeru. Više informacija možete dobiti ako pozovete telefon 069/151-66-00, dok slike ovog smeštaja možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

Smeštaj „Sand Resort – nalazi su naselju Devojački bunar. Ovaj smeštaj poseduje i zatvoreni bazen i čini se kao dobro organizovani smeštaj. Više informacija o ovom smeštaju možete da dobijete ako pozovete telefon 060/381-30-59. Sand Resort poseduje i sajt ali na njemu nema puno informacija (izgleda da je u izradi već neko vreme, moguće je da se nešto promenilo pa proverite) www.sandresort.net, nešto više informacija se nalazi na njihovoj Facebook stranici.

Deliblatska peščara turistička ponuda

Pored šetnje kroz Deliblatsku peščaru (staze za šetnju se nalaze u blizini sela Deliblato u Deliblatskoj peščari takođe postoji:

  • Ergela konja (Devojački bunar) – kontakt telefon
  • Otvoreni bazen (Devojački bunar) – mali bazen koji tokom leta može da bude krcat. Nalazi se se na samom ulasku u peščaru.

Deliblatska peščara slike

Deliblatsku peščaru je najlakše i najpreciznije opisati slikama. Nekad reči nisu dovoljne. Evo i galerije slika iz Deliblatke peščare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


CAPTCHA Image
Reload Image