Deliblatska peščara, zanimljivosti: smeštaj, staze, bazen, slike

Ako ste pravi ljubitelj prirode onda je izlet u Deliblatsku peščaru nešto što morate da uradite u svom životu. Ona nije jedina peščara u Srbiji već u Panonskoj niziji i u Podunavlju ima dosta peščara, ali najveća je Deliblatska peščara. Deliblatska peščara se nalazi između Pančeva, Kovina i Bele Crkve na 70tak kilometara od Beograda. Do Deliblatske peščare je najlakše doći putem E70 (Pančevo – Vršac) i kod Alibunara skrenuti ka Dunavu ili putem Kovin – Bela Crkva koji vodi kroz peščaru.

Deliblatska peščara zanimljivosti

Već smo pomenuli da je ovo najveća peščara u Srbiji i ne smao to Deliblatska peščara je najveća (veličine je oko 350km²) peščara u Evropi. Reljefom peščare dominijaraju dine obrasle travom. Ljubitelje (ja sam jedan od njih) Tolikinovog serijala “Gospodar prstenova” dinski predele neodoljivo podsećaju na Hobiton. Prosečna visina dina je oko 70 metara a najviša je Mala Čoka sa visinom od 197 metara. Klima u peščari je sa velikim temperaturnim razlikama od -20tak do +40tak stepeni C a košava duva brzinom od preko 100 km/h. Flora i fauna u Deliblatskoj peščari su specifične i baš zato je proglašena specijalnim rezervatom prirode.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Deliblatska peščara smeštaj

Pre nego što krenemo u popis i opis smeštaja u Deliblatkoj peščari treba imati na umu sledeće. Turizam i nije baš razvijen u ovoj oblasti i smeštaja nema puno. Postoji puno privatnog smeštaja/vikendica, naročitu u naselju Devojački bunar, ali nema puno organizovanog smeštaja.

Šumska kuća “Atina” – nalazi se u najlepšem delu Deliblatske peščare u vikend naselju Devojački bunar. Vikendica može da primi do 6 osoba i izdaje se u celosti. Cena zavisi od dužine ostanka i broja gostiju. Za konkretne cene i raspoloživost proverite smeštaj na booking-u.

Šumska kuća (vikendica) “Sandy – nalazi se u blizini Alibunara, nemaju svoj sajt već samo Facebook stranicu koja nije naročitno aktivna. Ali imaju slike pa možete da proverite o kakvom smeštaju se radi. Više informacija možete dobiti na telefon: 063 7727855.

Šumska kuća (vikendica) “Bubamara – nalazi se u okviru Deliblatske peščare, bliže Dunavu, ispod puta Kovin – Bela Crkva. Ova vikendica radi čitave godine a yakup čitave vikendice košta 50 evra po danu. Doručak, ručak i večera se dodatno naplaćaju. Više informacija kao i slike smeštaja potražite na preko maila: bubamara.pescara@gmail.com

Salaš “Zeleni dvor – ovo je smeštaj za opuštene ljude i prave zaljubljenike u prirodu. Nalazi se u na putu Kovin – Bela Crkva u blizini Kajatasova. Vlasnici su Snežana i Sava Stanković i možete ih kontaktirati na telefon 064/232-74-50. Smeštaj i usluga su vrlo specifični pa pre nego što se uputite ka ovom smeštaju u peščari ne bi bilo loše da se upoznate sa uslovim. Salaš se nalazi na ovim koordinatama GPS 44.882433 N 21.251403 E. Vrlo je teško doći do dodatnih informacija pa stoga pogledajte ovaj video.

Vila Rebel” Deliblato – ovo je još jedan dobro organizovani smeštaj. Ovaj smeštaj se nalazi na obodu Deliblatske peščare u selu Deliblato na istoimenom jezeru. Više informacija možete dobiti ako pozovete telefon 069/151-66-00, dok slike ovog smeštaja možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

Smeštaj “Sand Resort – nalazi su naselju Devojački bunar. Ovaj smeštaj poseduje i zatvoreni bazen i čini se kao dobro organizovani smeštaj. Više informacija o ovom smeštaju možete da dobijete ako pozovete telefon 060/381-30-59. Sand Resort poseduje i sajt ali na njemu nema puno informacija (izgleda da je u izradi već neko vreme, moguće je da se nešto promenilo pa proverite) www.sandresort.net, nešto više informacija se nalazi na njihovoj Facebook stranici.

Vikendica u Devojačkom bunaru – privatni smeštaj. Kontak telefon 062/344-457, Momirka.

Kuća Martin u Šumarku – mali porodični biznis osnovan 2016. godine. Kuća ima 3 sobe i 8 ležajeva za spavanje.

Deliblato smeštaj – potražite preko booking.com postoje 3 smeštaja.

Alibunar smeštaj – potražite preko booking.com

Mramorak smeštaj – potražite preko booking.com

Deliblatska peščara turistička ponuda

Pored šetnje kroz Deliblatsku peščaru (staze za šetnju se nalaze u blizini sela Deliblato u Deliblatskoj peščari takođe postoji:

  • Ergela konja (Devojački bunar) – kontakt telefon
  • Otvoreni bazen (Devojački bunar) – mali bazen koji tokom leta može da bude krcat. Nalazi se se na samom ulasku u peščaru. U pitanju je termalni bazen sa temperaturom 28 stepeni, sa radom počinje krajem juna. Bazen je oraginizovan i na njemu postoje ležaljke, moguće da se kupi piće i hrana a cena karte je više nego povoljna.
  • Vinarija Đorđe (Devojački bunar) – kontak telefon 060/381-3054 ili ih potražite na facebook.

Deliblatska peščara slike

Deliblatsku peščaru je najlakše i najpreciznije opisati slikama. Nekad reči nisu dovoljne. Evo i galerije slika iz Deliblatke peščare.