Novi Sad – zanimljivosti o kulturnoj prestonici države

Novi Sad je jedan od najlepših gradova Srbije, a bez sumnje i čitavog regiona. Poznat je kao kulturna prestonica naše zemlje, zbog čega je jedna od najposećenijih srpskih destinacija. Grad leži na obroncima Fruške gore, pored prelepog Dunava, gde se ukrštaju važni evropski, drumski i železnički putevi.

Novi Sad je danas jedan od najvažnijih univerzitetskih i kulturnih centara Srbije sa brojnim fakultetima, stručnim školama, ali i kulturnim manifestacijama koje su ga proslavile u svetu. Postoji niz zanimljivosti u vezi sa ovim gradom, a mi vam u narednim redovima predstavljamo nekoliko najinteresantnijih.

Kopaonik apartman izdavanje

Ako ste od onih koji planiraju da se presele u novi grad i tražite dovoljno dobre argumente koji će obezbediti lakši proces selidbe u Novom Sadu ćete ih sigurno naći.

Kulturni i istorijski simboli Novog Sada

Novosadska katedrala je jedan od najpoznatijih i najuočljivijih simbola ovog grada. Reč je o rimokatoličkoj crkvi Imena Marijinog, koja je sa sadašnjim izgledom podignuta 1894. godine. Na ovoj je građevini najupečatljiviji toranj, sa 72 metra visine i satom na sve četiri strane. Crkva je izgrađena u neogotskom stilu, a njen velelepni izgled privlači foto objektive svih turista koji se nađu u centru grada.

Sličan utisak ostavlja i Petrovaradinska tvrđava, izgrađena u periodu od 1692. do 1780. godine u cilju odbrane od Turaka. Poznata je i po Petrovaradinskom satu koga nazivaju i “pijani sat” jer mala kazaljka pokazuje minute a velika sate.

Spomenik Svetozaru Miletiću je još jedan kulturni simbol Novog Sada koji se nalazi na najužem gradskom centru. U pitanju je bronzana statua koja je podignuta u cast jednom od najpoznatijih predstavnika srpskog romantizma – pesniku, dramskom piscu, esejisti, prevodiocu, novinaru, diplomati, Lazi Kostiću koji je svojim doprinosom obeležio celu jednu kulturnu epohu.

Atrakcije u Novom Sadu

Glavne atrakcije Novog Sada su ono što grad čini živim i urbanim. U prvom redu treba pomenuti Ulicu Laze Telečkog, koja je sinonim za dobar i raznovrsan provod. Duž ulice su poređani kafići u kojima možete uživati u muzici od rock-a do narodnjaka, a ako tražite najživlje mesto za noćni provod u Novom Sadu, na pravom ste mestu.

Novi Sad ne bi bio to što jeste bez svoje popularne plaže Štrand, koja vrvi od Novosađana i drugih posetilaca tokom leta. OVa gradska plaža zvanično je otvorena 1911. godine, a danas je glavno mesto letnjih okupljanja i manifestacija.

strand novi sad
Štrand u Novom Sadu

Dunavska ulica je jedna od najlepših za šetnju u celom gradu, a njena posebnost leži u tome što čuva neke od najpoznatijih istorijskih atrakcija. U njoj se nalazi Gradska biblioteka osnovana 1885. godine, a preko put nje je smeštena kuća “Kod belog lava”, poznata po dvorištu u kome se nalazi najstariji bunar u gradu iz 1721. godine.

Najvažniji događaji u Novom Sadu

Novi Sad je mesto raznovrsnih kulturnih i zabavnih manifestacija, a neke od najpoznatijih su Cubanero festival, Festival uličnih svirača, Noć muzeja, Zmajeve dečje igre i mnoge druge. Događaji se pretežno održavaju u proleće i leti, mada ni zimski period ne zaostaje za zanimljivim sadržajem.

 Ledena šuma je, na primer, najzanimljivija zimska novosadska atrakcija. U pitanju je klizalište na površini od 1350m2, sa bogatim sadržajem manifestacija, štandova sa hranom, poslasticama i toplim napicima.

Ovo su samo neke od atrakcija i zanimljivosti o Novom Sadu, koji se uvek nalazi na top listama gradova koje treba posetiti. Osim što je grad lep, činjenica je da poseduje i vrlo zanimljivu energiju. To barem potvrđuju brojni turisti koji ga posećuju tokom cele godine, kao i studenti koji Novi Sad biraju zbog nekog od brojnih fakulteta koje nudi.

Želite da se preselite u Novi Sad? Razmišljate samo da ga posetite? Ne sumnjamo da će vam se grad dopasti u kojoj god varijanti da ga upoznate.