Kako dodati sajt na Google search console (DNS verifikacija preko CPanel-a)

Negde na početku 2019. godine Google je predstavio novi način za registrovanje sajta na Google search console. Taj novi način agregira sve protocole, subdomene i putanje i moguće je kroz jedan properti regostrovati sve varijacije (http, https, sa ili bez www, kao i subdomeni). Proces verifikacije je malo drugačiji i jedini način da to uradite je kroz konfiguraciju DNS recorda (ako imate mogućnost). Web portal SvetPutovanja.info je hostovan na Adriahost i kroz CPanel interface je moguće kontrolistati DNS zapise sajta. Moguće je da kod vašeg hosting providera ovo nije omogućeno ili da izgleda malo drugačije…

Korist od ovakvog registrovanja sajta je višestruka ali kao najočigledniji benefit ove vrste verifikacije je to što možete da pratite sva dešavanja na vašem sajtu kroz jedan properti/domen.

Kopaonik apartman izdavanje

Kako dodati sajt na Google search console

Otvorite properti deo google search console u gornjem levom uglu. I izaberite opciju Add domain (new). U polje za unos unesite samo ime domena, bez protokola, bez prefiksa!

google search console add domain
google search console dodavanje domena

Kada uspešno dodate properti, dobijete prozor za verifikaciju. Ovde je kao jedina ponuđena opcija za verifikaciju menjanje DNS zapisa.

google search console add domain verify
google search console – prozor za verifikaciju

Iskopirajte tekst pritiskom na dugme.

Verifikacija domena preko CPanel-a

Prijavite se na CPanel i potražite opciju Domains. Dobićete list domena tu izaberite domain koji hoćete da postavite na Google search console i za koji je potrebna verifikacija. Pritisnite dugme “manage” i izaberite opciju “Modify the zones”. Moguće je da negde na CPanel konzoli postoji i prečica ka ovoj opciji. Izaberite opciju manage i dobićete ekran za upravljanje DNS zapisima. Pritisnite Add record i u “valid zone name” upišite željeni domen, izaberite tip TXT u polje za text iskopirajte kode za google verifikaciju.

cpanel add dns record
cpanel – dodavanje DNS zapisa

Posle uspešnog dodavanja rekorda vratite se na google search console da pokrenete verifikaciju. Moguće je da se DNS zapisi na osvežavaju odmah. U slučaju da Google ne može da detektuje promenu na DNS rocordu, pokušajte za par sati.