Najbolje destinacije u Evropi koje možete posetiti automobilom

Putovanja nam omogućavaju da upoznamo nove kulture, da probamo drugačije specijalitete, da iskusimo različite klimatske uslove, da se provedemo i odmorimo. Složićemo se da godišnji odmor nije pravi odmor bez odlaska na put.

Put u inostranstvo predstavlja pravo uzbuđenje i zahteva dobru pripremu. Iako je tenutno nemoguć zbog pandemije korona virusa, to nam ne smeta da planiramo buduća putovanja, sa još većim uzbuđenjem.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Iako avionske karte postaju sve pristupačnije, pogotovo za bliže destinacije, mnogi se i dalje odlučuju za putovanje kolima, zbog mobilnosti, slobode koju pruža, pa i obilaska usputnih stanica koje je uz samostalnu režiju puta moguće.

Ukoliko se odlučite za duži put, a planirate da menjate staro vozilo, najbolje je da to uradite pre putovanja, zbog sigurnosti. Otkup vozila se vrši po već uigranom sistemu, tako da bi ste novac za vaš stari auto dobili u kratkom roku i mogli da pazarite novi pred put.

U nastavku teksta predstavićemo neke od najatraktivnijih destinacija u Evropi za obilazak kolima, koje nas čekaju nakon što se granice za turiste ponovo otvore.

Jadranska obala se smatra jednom od najlepših na svetu

Jadranska obala se smatra za jednu od najlepših pomorskih destinacija na Starom kontinentu i mnogi turisti dolaze da je obiđu. Međutim, jako je teško odabrati jedno mesto i tu se stacionirati, baš se zbog toga mnogi odlučuju za obilazak cele obale.

Jedan od predloga kako napraviti turu, može da bude odlazak do Crne Gore i obilazak mnogobrojnih plaža i zaliva Boke Kotorske. Duž obale se zatim, ulazi u Hrvatsku, a prvi grad značajan pomena je svakako Dubrovnik sa svojim velelepnim starim gradom. Obala u Hrvatskoj je prebogata ostrvima i jako prozirnim morem, a najpoznatija ostrva koja morate videti su Hvar, Brač, Pag, Lošinj, ali za koje god da se odlučite nećete pogrešiti.

Svakako da nije moguće ceo put preći kolima obzirom na broj ostrva, tako da ćete morati da presedate na trajekte ili brodiće kako bi mogli da obiđete zabačenija mesta. Svakako, polazak kolima vam i dalje ostavlja mnogo slobode da sami izaberete šta ćete obići i koliko ćete se vremena zadržati.

Ukoliko se odlučite za duži put i niste umorni od vožnje, možete preko Trsta nastaviti i kroz Italiju i obići Italijansku obalu Jadranskog mora i osetiti duh tamošnjeg načina života.

Centralna Evropa kao spoj tradicije i dobrog provoda

Definitivno jedna od najinteresantnijih Evropskih ruta za obilazak automobilom je poseta Budimpešte, Praga i Beča. Redosled kojim bi ste obilazili je stvar ukusa i organizacije, jer svaki od ovih gradova čuva veliki broj spomenika istorije i kulture, a pored toga nudi i dobru zabavu, tako da su pogodni za sve generacije.

Svaki od ovih gradova poseduje razvijenu mrežu metroa koja vam omogućava brz transport iz jednog dela grada u drugi. Samim tim, svoje vozilo možete parkirati na jedno mesto i ne pomerati ga do daljeg nastavka puta.

Prva na liniji ove rute je svakako Budimpešta do koje se stiže za samo nekoliko sati od granice sa Srbijom. Grad koji pruža široke mogućnosti obilaska raznih istorijskih spomenika, nije se predao savremenom duhu izgradnje velikih solitera koji bi narušili njegov izgled. Sledeći na redu je Beč kao jedan od kulturnih centara Evrope, a zatim ide Prag koji je pravi raj za ljubitelje provoda obzirom na svoju liberalnu kulturu i multikulturalnu šarolikost.

Društvo na krovu
Društvo na krovu

Tradicionalni obilazak severa Italije

Obilazak severa Italije neće predstavljati veliki problem jer kilometraža koja treba da se pređe nije posebno velika, a predeli su jako lepi. Takođe, postoji dosta manjih mesta koja mogu da budu usputna stanica ka vašim glavnim odrednicama. Gradovi koje definitivno treba posetiti su Venecija, Bolonja, Firenca jer oni svojim zdanjima najbolje opisuju duh tradicionalne Italije.

Sever Italije je poznat po sjajnoj kuhinji i dobrom vinu, sa takođe velikim brojem restorana i vinograda koje možete posetiti, tako da je još jedna prednost putovanja kolima mogućnost ovih obilazaka.

Zbog velikog broja mesta i gradova u Severnoj Italiji, putovanje automobilom sa vašim društvom ili porodicom pružiće vam moguću mobilnost i dati vam izbor da sami odaberete koje su to destinacije koje vama odgovaraju. Sa druge strane, zbog blizine same Italije, nećete se puno umoriti ako ste jedini vozač u ekipi.

Postoji veliki broj destinacija koje možemo obići u našoj zemlji, ali ipak odlazak van granica naše zemlje donosi veću radost. Ukoliko se odlučite za put vašim automobilom, nećete moći da obiđete neke udaljenije destinacije, ali se nadamo da vam je ovaj tekst makar malo približio interesantne rute koje može savladati kolima. Postoji velika mogućnost da ste neka od ovih mesta već obišli, ali ukoliko to niste radili u sopstvenoj režiji, možda je ovo trenutak da razmislite o tome.