Ostrvo Tasos, vodič kroz letovanje

Tasos, “zeleno ostrvo“, nalazi se u zalivu Kavale, u severnom delu Egejskog mora i najbliže je ostrvo kopnu severne Grčke. Na Tasos možete doći avionom do aerodroma u Kavali ili putem, takođe preko Kavale ili Keramotija i onda nastaviti putovanje feribotom. Lepota Tasosa je bogata vegetacija zelenih šuma i maslinjaka, kristalno čista voda, tradicionalni način života u selima, arheološka nalazišta, kao i noćni život. Sve to ga čini jedinstvenim ostrvom za letovanje. Posetioci mogu da uživaju u dugim peščanim plažama, starim planinskim naseljima i prelepim ribarskim selima Tasosa. Postoji glavni put koji spaja sve primorske delove ostrva (dužine 98km), kao i sporedni koji povezuju planinski deo ostrva.

Na Tasosu postoji veliki izbor smeštaja: hotela, bungalova, apartmana kao i soba za iznajmljivanje i kamping mesta u blizini mora. Turističke agencije organizuju kružne ekskurzije po čitavom ostrvu a takođe i posetu Kavali i Filipima. U tavernama se oragnizuju grčke večeri sa lokalnim specijalitetima, vinom i tradicionalnim plesom uz ritam buzukija. Za individualna putovanja možete iznajmiti auto Tasosu su Limenas, Potos i Limenarija.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Istorija i mitologija Tasosa

Tasos je u prvih 100 mesta na Mediteranu od velikog arheološkog značaja. Ostrvo je povezano sa grčkom mitologijom i jedna legenda kaže da je bog Zevs oteo feničansku princezu Evropu. Feničanski princ Tasosije je tražio svuda. Na tom putovanju on pronalazi ovo ostrvo i naseljava ga. Tako je ostrvo i dobilo ime. Mitologiju na stranu, predivna klima, borove šume i snežno beli mermer sa Tasosa su bili dovoljno interesantni Feničanima da ga nasele još oko 1500. godine p.n.e. Pre Feničana na Tasosu su živeli Trakesi. Postoje dokazi da je Tasos bio naseljen i 2000 godina p.n.e. Parijci su bili prvi grčki kolonizatori koji su naseli ovo ostrvo, oko 500 godine p.n.e. na čelu sa vođom Telesiklijem, jer su dobili zavet iz proročišta u Delfiju. Stvorili su miroljubivu klimu sa starosedeocima i postali vrlo moćni, naročito u trgovini i pomorstvu. Najvažniji proizvodi Tasosa bili su mermer (i danas je važan izvozni proizvod), zlato, vino, a trgovina se odvijala po čitavom Mediteranu. Prosperitet Tasosa se nastavlja i u doba Rima, kada Tasos dobija velke privilegije od Rimske države. Primeri arhitekture bronzanog, helenskog klasičnog i rimskog perioda mogu se naći na arheloškim nalazištima po čitavom ostrvu, a pravo iznenađenje sve ljubitelje istorije očekuje u arheloškom muzeju u Limenasu. Ostrvo je jedno od prvih mesta u Evropi gde je Hrišćanstvo bilo prihvaćeno. U prilog ovome ide činjenica da je apostol Pavle prvi put kročio na Evropsko (kontinetalno) tlo u Kavali.

Vodič kroz ostrvo Tasos

Rent a car na Tasosu

Ako želite u potpunosti da istražite Tasos, jedini pravi način da to uradite je da iznajmite auto. Rentiranje auta po danu se kreće od 15€ pa naviše. Neke od kompanija koje rentiraju automobile i motore su:

Automobili

National Friend (Limenaria – info@national-friend.gr)

Speedy (Limenaria, Skala Potamia – speedy21@otenet.gr)

Potos (Moguća dostava na lokolne aerodrome – bookings@rentacarpotos.gr)

Europ Car (Moguća dostava na lokolne aerodrome)

Smart Car (Online rezervacija)

Motori

Moto Zagos (email: z_giorgos@hotmail.com)

Moto-rent Golden Beach (email: motorentgb@gmail.com)