Atos najlepše plaže (mapa, slike, video i utisci)

Poluostrvo Atos je najmanje poznato turistima i za razliku od Kasandre i Sitonije na njemu je turizam najmanje razvijen. Pored toga najveći deo ovog ostrva pripada Svetoj Gori i zatvoren je za turiste. Pa kada govorimo o najlepšim plažama na Atosu, govorimo o potezu na zapadnoj obali od gradića Pirgadika do Uranopolisa (zajedno sa ostrvom Amouliani) i  na ostočnoj obali od grada Stratoni na severu pa do mestašca Komitsa na jugu i granice sa Svetom Gorom.

Najlepše plaže na istočnoj obali

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Plaža Komitsa

Ovo je lepa i uređena plaža, bar neki njeni delovi. Plaža se prostire od zida (granice sa Svetom Gorom) pa do istoimenog kampa. Plaža je peskovita i na određenim delovima dovoljno široka. Parkinga ima dovoljno a i saobraćaj je zanemarljiv pa je odmor zagarantovan.

5 uvalica od Nea Rode pa do kampa Komitsa

Na prostoru postoji 5 uvalica, jedna je uređena sa barom. Dve prve uvale bliže kampu Komitsa izgledaju baš primamljivo. Evo mape ovih plaža pa proverite sami.

Plaža Kakoudia

Velika peščana (sitan pesak pa sve do šljunka zavisi od lokacije) plaža na severu od Jerisosa. Njena glavna karakteristika su zanimljive formacije stena gde se svi slikaju. Ulazak u vodu je na većini mesta strm, pa vodite računa ako ste sa decom.

Naselje Gavradija dve lepe uvale

Ako krenete putem (put koji vodi ka gradu Stratoni) na sever od plaže Kakoudia na rtu koji razdvaja ove dve doline nalaze se dve lepe plaže. Ove plaže se nalaze u naselju (više je skupina kuća nego naselje) Gavradija. Potražite Klisouri beach villa odatle se najlakše prilazi ovim lepim plažama.

Najlepše plaže na zapadnoj obali (zaliv ka Sitoniji)

Plaža Ladhario

Prvo nisam siguan da li se plaža ovako zove, ali to je plaža koja je se pruža od gradića Pirgadikia ka sever. Ovo je lepa peščana plaža, mora i plaža su čisti. Na plaži postoji bech bar  “Coco Ammos” sa ležaljkama i suncobranima. Pored toga postoji dosta mesta, najveći deo plaže, na kojima možete postaviti svoj suncobran. Pristup plaži i parking je lak.

Ako nastavite dalje ka istoku, put nije lak, a nije ni blizu jer put ide duboko u kopno pa se opet spušta ka moru naći ćete na super plaže. Postoje 3 uvale vredne posete.

Uranopolis plaža

Ovo je tipična gradska plaža. Peščana je sa dosta barova, taverni i šetalištem pored. Nije loša plaža ali ovo nije plaža na kojoj treba da provedete celo letovanje. Uranopolis je dobar kao baza za istraživanje Atosa i u njegovoj blizini ako krenete ka Svetoj Gori naći ćete odlične plaže. Ove plaže nisu uređene pa ponesite sve što vam je potrebno tokom letnjih dana. Plaža Tripin je odličan primer ovakvi plažica. Ovo je verovatno najlepša plaža u ovoj oblasti pa i ako pristup nije lak, definitivno vredi da posetite plažu i uživate u letovanju.

Uranopolis plaža - Gradska plaža
Uranopolis plaža – Gradska plaža | Creative Commons – image by Gabriel / flickr.com

Plaže na ostrvu Amouliani

Ostrvo Amouliani je prepuno plaža. Najlepše plaže na Atosu se nalaze na ovom ostrvu. Neke od najlepših plaža na ostrvu Amouliani su: Karagatsi, plaža Aliki, Sveti Đorđe (Agios Georgios) i nebrojane uvalici (naročito na severu ostrva). Južno od ovog ostrva postoje i dva manja ostrva sa super plažama: Drenia i Pena ostrvo

Ammouliani plaža - Mir i tišina na ostrvu Magaraca
Ammouliani plaža – Mir i tišina na ostrvu Magaraca | Creative Commons – image by Horia Varlan / flickr.com