Sitonija plaže na istoku

Mamba plaža

Do plaže se dolazi iz pravca Kalamicija, kada dođete na vrh dela odakle se vidi zaliv koji izgleda kao fjord. Pratite zemljani put prema obali i naići ćete na plažu.
Mamba plaža je izolovana i nalazi se duboko u zalivu koji podseća na fjord. Ovde će vam izgledati kao da ste na obali Norveške. Ime plaže je od bara koji je postojao ovde. Plaža je stenovita i šljunkovita. S obzirom da je zemljani put do plaže malo duži, obično nema nikoga na njoj.

Kalamitsi Camping plaža

Ova plaža se nalazi južno od mesta Kalamitsi. Kada idete putem koji vodi prema Toroniju i prođete Kalamitsi, skrenite levo, pa pratite put u levo i doći ćete do ove plaže.
Ova plaža je dobro organizovana, samim tim što je tu i kamp naselje, koje je i uređuje. Po veličini je kao i sama gradska plaža, peščana je, sa čistom vodom. Ono što karakteriše Kalamitsi su talasi koji mogu biti i prilično veliki. Za sve koji vole sportove na vodi, posebno da surfuju, ova plaža i sam kamp je idealna. Ipak, porodice sa malom decom bi najbolje bilo da je zaobiđu. Na plaži ima ležaljki, suncobrana, bar, restoran. Što se tiče samog kamp naselja, ovo je jedno od najpopularnijih na Sitoniji.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Kalamitsi plaža

Ova gradska plaža je idealna sve one koji vole da rone. Lepa je i peščana plaža, sa mirnim morem i veoma čistom vodom. Duga je oko 500 m i Kalamitsi mesto se razvilo iza ove plaže. Na plaži i u samom Kalamitsiu ima restorana, barova, marketa. Na samoj plaži su ležaljke, suncobrani, toaleti.
U Kalmitsiu postoji još jedna plaža. To je nudistička plaža u severnom delu mesta i privatna je. Dobro je skrivena i zaklonjena od otvorenog mora, pa je voda mirna. Da bi bili na ovoj plaži, neophodno je da se ponašate pristojno, inače vam neće dozvoliti da budete na njoj. Do nudističke plaže se dolazi od gradske, tako što pređete preko uzvišenja koje je između ove dve plaže. Trebaće vam dobrih 10 – 15 min hoda.

Kriaritsi plaža

Kada putujete na jug, par kilometara nakon Sikije nailazite na prevoj. Pređite preko prevoja i naići ćete na znak za Kriaritsi plažu. Skrenite levo na zemljani put. Ovde je čitav splet puteva, tako da bi bilo dobro da pratite znakove koji su ispisani kako na putu koji je ispred vas, tako ima i po neki saobraćajni znak. Pažljivo pratite znake da se ne bi izgubili.
Ova plaža je jedna od najlepših na celom Halkidikiju. Velika bela peščana plaža skoro kilometar duga je takva da će je teško nadmašiti neka druga. Mada je pesak malo grublji, ipak je lepa i prijatna za boravak. Voda naglo postaje duboka, nakon svega par metara, tako da bi trebalo da povedete računa, da vas ne iznenadi. Ovu plažu obožavaju strastveni plivači. U južnom delu plaže je mesto za kampovanje, a ovaj deo plaže koriste i nudisti. Do ove plaže se malo teže dolazi, tj. nije lako pronaći je, ali je svakako vredna tog truda.

Klimataria plaža

Kada idete ka jugu, pratite put uz obalu. Posle Sykia plaže, proći ćete Linaraki, Pigadaki i Tourkolimnionas plažu. Nastavite još oko 1 km i nailazite na Klimataria plažu.
Ovo je poslednja plaža Sykia zaliva na jugu. Mala je plaža i od finog je peska. Voda je čista i plitka, a na plaži postoji taverna, bar i ležaljke i suncobrani, koje su besplatne uz poručeno piće. Plaža je odlična za porodice sa decom.

Tourkolimnionas plaža

Idući na jug, posle Sykia plaže, pratite put uz obalu i treća plaža na koju naiđete je Tourkolimnionas.
Plaža je mala ali jako prijatna. Peščana je, mada je pesaj nešto grublji. Voda je plitka a dno peskovito, pa je idealna za decu. Plaža je u zalivu i dobro je zaklonjena. Plaža je uređena i ima ležaljki i suncobrana. Ima i jedna taverna.

Sykia plaža

Na glavnom putu, kada prođete pored grada i nastavite ka Kalamitsi-u, ima skretanje sa puta levo. Ovaj put pratite do Skale Sikias.
Plaža Sikias je duga oko 1,5 km i dosta široka. Peščana je, sa finim peskom, a voda je čista i plitka. Dobar je izbor za porodice sa malom decom. Plaža ima plavu zastavicu, što dovoljno govori o čistoći i lepoti. Ovu plađu najčešće posećuju kamperi sa svojim vozilima. Ima barova koji nude ležaljke i suncobrane, ali u većem delu plaže nema ležaljki, pa možete odabrati šta vam više odgovara.

Agridia plaža

Ova plaža se nalazi oko 4 km južno od Sartija. Tačnije, kada idete od Sartija ka jugu, na trećem kilometru skrenite levo na zemljani put. Put je malo odnela voda, prohodan je, ali ipak malo povedite računa prilikom vožnje. Posle skretanja, na oko 1,5 km naići ćete na Agridia plažu. Do plaže se takođe može doći od Sikije, ako pratite put uz plažu, odvešće vas pravo do Agridie.
Agridia je mala plaža, kojom i počinje niz plaža Sikija zaliva. Agridia se nalazi u malom zalivu, tj. uvali, pa je skrivena a samim tim je mirna voda. Ova uvala je jedinstvena na Sitoniji, jer je okružena planinama sa obe strane, tako da imate osećaj potpune zaštićenosti. Agridia je peščana plaža, a voda je čista i mirna. Plaža nije mnogo posećena, pa će odgovarati svima koji uživaju u miru i tišini. Ima malo ležaljki i suncobrana i jedan fast food kiosk.

Sarti plaža

Plaža u Sartiju je odmah ispred samog Sartija, tako da je ne možete promašiti.
Ovo je jedna od najvećih plaža na Sitoniji. Duga je 2,5 km i dosta je široka. Plaža je peščana, sa mekim, finim peskom, a voda čista sa postepenim povćanjem dubine. Ima delova koji su lepo uređeni, ali ima i delova koji nemaju sadržaja. U severnom delu je šetalište sa dosta restorana koji su na samoj plaži, kao i barova koji nude leželjke i suncobrane, najčešće uz poručeno piće. U centralnom delu već nema restorana i barova, pa ako želite, ovde možete postaviti svoj suncobran i izolovati se i uživati u miru. Južni deo plaže je uređen zahvaljujući hotelima, tako da i ovde možete iskoristiti ležaljke i suncobrane. U Sartiju često ima talasa, jer je more otvoreno, pa može biti zanimljivo, naročito za strastvene plivače. Takođe, vetar koji duva sa mora donosi pravo osveženje tokom vrelih letnjih meseci.

Achalada plaža

Ova plaža se nalazi odmah severno od Sartija i lako je dostupna.
Achalada je u stvari plaža sa manje dve plaže. Ime achalada znači kruška. Postoji pristanište za male, lokalne ribarske brodove. Peščane plaže sa peskovitim dnom i mirnom vodom su dobro i zaštićene. Ovde često dolaze i kamperi sa svojim vozilima koja parkiraju u blizini.

Orange plaža

Nalazi se 10 min vožnje od Sartija ka severu, odnosno 23 km južno od Vourvourou. Postoji znak za plažu Portokali, a nalazi se na drvetu, tako da skrenite gde je označeno i nakon par stotina metara parkirajte auto u hladovoni drveća.
Orange plaža se u stvari zove Kavourotripes, a poznata je i pod nazivom Portocali, što u prevodu i znači pomorandže. Ovo je ime po baru koji se nalazi na plaži. Kavourotripes znači kućica, odnosno rupa za rakove. Duž nekoliko kilometara postoje male peščane uvale u brojnim stenovitim delovima obale. Neke plaže su i veće od ove, a mnoge su nepoznate turistima, jer se veoma teško pronalaze. Ovo je prilično popularna plaža, pa može biti prilično bučno. Na manjim plažama u blizini je uobičajen nudizama, a turisti dolaze autobusima, brodovima, ali i da kampuju. Plaža je peščana, a voda kristalno čista i plitka.

Armenistis plaža

Armenistis plaža i kamp. Pročitajte više…

Manassu plaža

Ova plaža se nalazi na oko 12 km od Vourvouroua. Do ove plaže se stiže skretanjem za kamp Akti Onirou. Od ovog skretanja, put je zemljani i strm, a dug je skoro 1 km. Put jeste širok, ali ipak treba biti na oprezu, jer ima par krivina. Parking je dovoljno veliki, jedina mana je što nema puno hladovine.
Plaža je okružena stenama i prilično je izolovana. Na plaži se nalazi bar, a tu su i ležaljke i suncobrani. Ima i tuševa i kabina za presvlačenje. Plaža je šljunkovita a voda izuzetno čista. Dubina se naglo povećava, tako da svi koji su sa malom decom treba da budu na oprezu.

Zografou plaža

Zografou plaža se nalazi 9 km južno od mesta Vourvourou. Kod Porto Elea skrenite sa glavnog puta i pratite put sve do ulazne kapije u kamp naselje. Možete parkirati auto izvan kampa i do plaže doći kroz sam kamp.
Ova plaža je deo velikog kampa Porto Elea. Severni deo plaže je uz samu stenu. Plaža je šljunkovita, a morsko dno stenovito. Južni deo plaže je uređen sa ležaljkama i suncobranima, barom, restoranom, toaletima, ali je morsko dno slično kao u severnom delu plaže. U ponudi su i brojni sportovi na vodi.

Karidi plaža

Plaža u blizini mesta Vourvourou. Peščana sa plitkom vodom, savršena za decu. Pročitajte više…

Vourvourou plaža

Ova plaža se nalazi u istoimenom mestu. U nekim delovima je teže doći do nje, jer su hoteli i apartmani na samoj plaži, ali se uvek može malo okolo ići.
Plaža Vourvourou je peščana, od finog peska. Plaža počinje kao peskovito poluostrvo od Livari plaže i proteže se do krajnjeg juga mesta Vourvourou. Voda je čista, plitka i mirna, jer se ispred plaže, u moru, nalazi arhipelag ostrva koja štite od vetra i talasa. Ima i nekoliko grebena koji mogu biti zanimljivi roniocima. Svuda duž plaže ima dokova za čamce. Turisti se nekada žale da je voda prljava od motora brojnih čamaca, dok drugima to ni najmanje ne smeta.

Trani Ammouda plaža

Plaža se nalazi u mestu Ormos Panagias. Kada stignete do skretanja za luku Ormos Panagias, skrenite sa glavnog puta na put koji vodi malo uz brdo, na sever. Put će vas odvesti pravo do plaže.
Plaža je peščana, sa finim peskom. Ova plaža nosi naziv i Livrochio plaža. Trani Ammouda u prevodu znači velika peščana plaža, tako da u potpunosti opravdava naziv. Sa rangom plave zastavice, plaža je nesumnjivo čista, ali nije preterano uređena. Voda je tirkizno plave boje, dno je peskovito, pa je samim tim plaža idealna za plivače i porodice sa decom. Ovo je plaža koju mnogi zaobilaze, ali ako ste u potrazi za tišinom na plaži, obavezno je posetite. Na plaži ima ležaljki i suncobrana, restorana i bar, a postoji i mesto za kampovanje.

Schinia plaža

Ova plaža se nalazi severno od Ormos Panagias. Na 4 km od Ormos Panagias, naići ćete na skretanje desno sa glavnog puta a prema plaži. Pravo putem nailazite na zemljani put na koji možete ići levo ili desno. U svakom slučaju, tu je plaža.
Ovo je plaža za sve one koji bi da izbegnu puno ljudi. Stvorena je za mir i uživanje. Sama plaža je šljunkovita i stenovita, duga nekoliko stotina metara, ali je i uzana. Voda je ovde izuzetno čista, a dno je peskovito. Ipak, s obzirom da je i sama plaža dosta stenovita, preporučuje se nošenje obuće. U blizini ima samo par porodičnih apartmana i ništa više od toga, tako da bi trebalo da se pripremite, tj. ponesete hranu i vodu. Restorani i barovi su južnije, u Ormos Panagiasu ili Agios Nikolaosu.