Šta turiste najviše privlači u Beogradu – evo kojim atrakcijama ne odolevaju

Beograd možda nije najposećeniji grad na svetu, ali svakako spada među one gradove kojima se turisti vrlo rado ponovo vraćaju. On ima da ponudi mnogo toga onima koji dođu: od kulturno-istorijskih spomenika i odmora u prirodi, pa sve do fantastičnog noćnog provoda.

Međutim, postoje one atrakcije kojima ne odolevaju i koje vrlo rado posećuju kada se tu nađu, a mi vam otkrivamo šta to turiste najviše privlači u Beogradu.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Fantastičan noćni provod – lična karta Beograda

Noćni život Beograda je po mnogo čemu poseban, što dokazuje i činjenica da je proglašen za grad sa najboljim noćnim provodom na svetu. Kao najbolja mesta za provod možemo izdvojiti sledeća.

Klubovi, splavovi i restorani – dobar provod do jutra

Jedna od stvari po kojoj je noćni život Beograda toliko prepoznatljiv jesu splavovi, tj. klubovi na rekama koji su postali sinonim vrhunskog noćnog provoda i jedan od razloga zašto sve više turista dolazi u naše krajeve.

Kada je reč o dobrom provodu, ne zaostaju ni hoteli i restorani koji organizuju vrlo popularne svirke, a oni ugostiteljski objekti kao što je hotel Majdan doček Nove godine i drugih praznika posebno lepo obeležavaju, što je turistima naročito privlačno u Beogradu.

Uvek prepune kafane sa domaćom muzikom

Kada požele da se provedu na nekom autentičnom mestu, uz srpsku narodnu muziku (a na nekim mestima i uz domaću hranu), turisti obično posete neku od poznatih beogradskih kafana.

Veliki broj njih se nalazi u Skadarliji, beogradskoj ulici u centru grada, gde su tokom 19. i 20. veka stanovali brojni umetnici. Ona odiše tradicijom i duhom Beograda iz starih dana, stoga nije ni čudo što su turistima takva mesta veoma privlačna.

Kulturne i istorijske znamenitosti Beograda

Noćni provod nije jedina stvar zbog koje turisti rado posećuju Beograd. Mnogi od njih se interesuju za srpsku kulturu i istoriju, što ih često dovodi u brojne beogradske muzeje, galerije ili crkve.

Velelepni Hram Svetog Save – simbol po kome je grad prepoznatljiv

Najveća na Balkanu i druga po veličini pravoslavna crkva u svetu. Izgrađena je na mestu gde su Turci 1594. godine spalili mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve.

U toku su unutrašnji radovi, čiji završetak je planiran za 2020. godinu. Dok se ovi radovi ne okončaju, uvek možete posetiti prelepu zlatnu kriptu koja se nalazi u podzemnom delu Hrama i predstavlja veliku turističku atrakciju.

Beogradska tvrđava – mesto gde prošlost postaje stvarnost

Poznatija i pod imenom Kalemegdan, ova tvrđava ima izuzetno burnu prošlost. Bila je uništavana i rekonstruisana preko 40 puta tokom svog postajanja. Današnji izgled tvrđave datira iz 18. veka i od tada je ostao skoro nepromenjen.

Turisti jako vole da posećuju Kalemegdan, jer osim što imaju priliku da posete veliki broj istorijskih znamenitosti, to je i mesto sa koga se pruža fantastični pogled na ušće Save u Dunav.

Kalemegdanski park, Beograd
Kalemegdanski park, Beograd

Kuća cveća – mesto počinka Josipa Broza Tita

Poseta Kući cveća u kojoj je sahranjen nekadašnji doživotni predsednik SFRJ – Josip Broz Tito je nešto što turisti nikako ne zaobilaze tokom svog obilaska Beograda. Ovaj objekat je izgrađen kao zimska bašta, a njegova želja je bila da ga sahrane upravo tu.

U sklopu objekta se nalaze veliki park i Muzej Jugoslavije, u kome se mogu pronaći brojni eksponati iz jugoslovenske prošlosti, a koji je nemoguće zaobići ukoliko dolazite u Kuću cveća.

Muzej Nikole Tesle – jedan od najposećenijih beogradskih muzeja

Otvoren 1955. godine, u čast jednog od najvećih naučnika svih vremena, on predstavlja jedan od najposećenijih beogradskih muzeja. U njemu se čuvaju posmrtni ostaci Nikole Tesle u pozlaćenoj kugli.

U interaktivnoj poseti ovom muzeju vodič će vam otkriti detalje iz Teslinog života, pokazaće rad njegovih izuma i imaćete priliku da pogledate film o ovom genijalnom naučniku.

Priroda koja opušta u gradu i nadomak njega

Iako je noćni provod zaštitni znak Beograda, veliki broj parkova i umirujuće zelenilo koje krasi grad, definitivno oduševljava turiste koji dolaze kod nas.

Ada ciganlija – poluostrvo u gradu sa velikom plažom

Ada ciganlija (nekadašnje ostrvo) koja se nalazi na reci Savi, oduvek je bila popularno mesto za odmor i rekreaciju Beograđana. Poznat po svojim plažama, neretko taj deo grada nazivaju i “beogradsko more”.

Poznata po velikom broju sportskih objekata koji se nalaze u njenom sklopu i po specifičnim prirodnim bogatstvima, Ada ciganlija je svakako nešto što turisti vole da posete, naročito u letnjem periodu.

Beograd most na Adi
Beograd most na Adi

Planina Avala – “pluća Beograda”

Kada ih put dovede u Beograd, turisti ne zaobilaze posetu planini Avali koja predstavlja pravu oazu mira, nasuprot gradskoj užurbanosti. Ona predstavlja savršeno mesto za individualni i porodični odmor, pravi dragulj prirode na kome raste veliki broj lekovitih biljnih vrsta i retkog bilja, zbog čega je slobodno možemo nazvati “plućima Beograda”.

Od znamenitosti turisti najčešće posećuju neizostavni Avalski toranj, koji je prvobitno bio srušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine. On je ujedno bio i najviša građevina tadašnje SRJ, a obnovljen je 2010. godine. Spomenik Neznanom junaku je druga atrakcija koja privlači pažnju turista, a koji pored Avalskog tornja predstavlja jedan od simbola Avale.

Botanička bašta Jevremovac – prirodna oaza u srcu grada

Ovo mirno mesto u samom centru Beograda, omogućiće vam da zalutate među nekim od najlepših prirodnih bogatstava uživajući u biljkama neverovatne lepote i mirisa. Ukoliko se odlučite za dolazak na ovo mesto, ne zaboravite da posetite Japanski vrt, jedan od najlepših vrtova Jevremovca.

Beograd ima ogroman broj atrakcija i nije lako izdvojiti samo nekolicinu. Navedena mesta turisti najčešće posećuju, stoga, ukoliko još uvek niste otišli na neko od njih – učinite to prvom prilikom!