Drevna Mesina

Mesina je za nas iskreno bila pravo otkrovenje. Naime, toliko je dobro očuvana da smo ostali potpuno zapanjeni. Mesina danas je distrikt na jugoistoku Peloponeza i uključuje Kalamatu i Kiparisiju. Ne želim da pišem o današnjoj, već o antičkoj Mesini koja se nalazi na oko 25 km severno od Kalamate.

Kako do Mesine

Mi smo naravno krenuli iz Kiparisije na sever do Kalo Nera, zatim skrenuli desno i nastavili pravo nekih otprilike 20 km. Onda smo skrenuli desno ka antičkoj Mesini. Ona je blizu sela Mavromati. Od Kiparisije do Mesine ima oko 45 km. Zanimljivo je da iz pravaca Kiparisije nema znakova za drevnu Mesinu dok iz pravca Kalamate ima, pa povedite računa o tome. Mesina se nalazzi visoko u planini i na putu do nje ima dosta serpentina ali svakako vredi da se poseti.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Arheološki lokalitet Mesina

Pored arheološkog lokaliteta postoji i muzej. Radno vreme muzeja i arheološkog lokaliteta je od 09:00 do 16:00 svakog dana. Cene ulaznice zavise od toga šta želite da vidite:

  • Samo muzej: odrasli 2 evra, deca 1 evro
  • Samo arheološko nalazište: odrasli 4 evra, deca 2 evro
  • Muzej i arheološko nalazište: odrasli 5 evra, deca 3 evro

Toplo vam preporučujemo da posetite i muzej i nalazište i to po mogućstvu pre muzej jer ćete onda više ceniti arheološko nalazište.

Utvđenje i prilazne kapije

Kolima smo se peli ka Mesini i još uvek nismo stigli do nje ali smo vrlo brzo primetili da nas očekuje nešto grandiozno. Mesina je prirodno utvrđenje ali se njeni stanovnici samo oslanjali na to već su izgradili masivne zidove koji se vide na prilazu Mesini. Današnji ostaci ovog zida su dugi oko 9,5 kilometara. Dve masivne kapije su postojale na ovom zidu. Istočna, pod imenom “Lakonska kapija” koja nije preživela. Uništena je u 18. veku tokom izgradnje obližnjeg puta 🙁 Zapadna, pod imenom “Arkadian“. Ova kapija je i danas u dobrom stanju. Ona je kružnog oblika sa dvoje vrata i izgrađena je od masivnih kamenih blokova.

Glavno nalazište

Ovo je najvažniji antički grad celog područja. Imao je akropolis koji se nalazio na vrhu planine Ithomi sa tako moćnim zidinama da je dugo odolevao invaziji Spartanaca. Tačnije, Spartancima je bila potrebna pomoć Atinjana kako bi osvojili Mesinu. Mesina je po drugi put bila je osnovana tek 369. godine i današnji ostaci su pretežno iz ovog perioda. Iskopavanjima je otkriveno pozorište koje se nalazi sa desne strane kada uđete na lokalitet. Pozorište je u antičko doba služilo za politička okupljanja. Odmah do pozorišta nalazila se agora koja je bila ogromna. Na agori se nalazio Zevsov hram, a sama je bila okružena stoama. Znatan deo prostora u antičkoj Mesini zauzimao je Asklepion. Ne samo da je Asklepion  bio lečilište, već i centar javnog života.

Mapa Asklepiona u Mesini
Svetilište Asklepia – centralna zgrada u drevnoj Mesini

Građevina koja sigurno najviše impresionira je svakako stadion. Ovaj stadion je ogroman. Mi smo nakon Mesine posetili Olimpiju. Stadion u Olimpiji naspram ovog u Mesini izgleda kao smešna livada. Stadion je sa tri strane okružen stoama sa dorskim stubovima, a koliko je veliki može vam reći činjenica da ima 18 redova sedišta. Pomenute stoe tj. danas njihovi stubovi nalaze se sa severne, istočne i zapadne strane stadiona. Na južnoj strani je građevina koja izgleda kao hram a u stvari je Heronov mauzolej. Mi smo upravo na stadionu napravili najveći broj fotografija.

Greece Peloponnese Ancient Messene stadion map
Mapa Stadiona u drevnoj Mesini

Drevna Mesina nije top turistička atrakcija na Peloponezu i po popularnosti ne može da se meri sa drevnom Olimpijom ili Epidaurusom ali je zato izvanredno očuvana. To što je ne posećuje puno turista je još jedna prednost naročito za ljubitelje arheologije i istorije jer će biti u prilici da na miru uživaju u antičkim lepotama ovog lokaliteta.