Grčka najlepše plaže sa naših letovanja

Ova lista od pet najlepših plaža u Grčkoj je krajnje subjektivna i shvatite je kao predlog šta da posetite ako se nađete na pomenutim destinacijama.

Plaža Balos, Krit

Balos je laguna koja se nalazi na krajnjem severo-zapadu ostrva Krit. Ona je teško pristupačna. Kolima se ide po makadamskom putu nekih 8km a poslednjih kilometar do dva se pešači. Ako niste za pešačenje moguće je iznajmiti i magarca koji će vas odvesti direktno do plaže. Većina ljudi pak najčešće na plažu dolazi brodovima koji isplovljavaju iz svih većih gradova na zapadnom Kritu. Plaža je teško pristupačna ali je svakako vredna truda. Voda u laguni je plitka što je čini pogodnom za decu. Na plaži se nalazi jedna kafanica i samo na jednom sprudu je uređena plaža sa suncobranima i ležaljkama, stoga ne bi bilo loše da se pripremite za posetu ovoj neverovatnoj plaži.

Pronađite najpovoljniji smeštaj
Plaža i laguna Balos
Plaža i laguna Balos

Plaža Mirtos, Kefalonija

Plaža Mirtos je bez sumnje glavna turisička atrakcija na Kefaloniji i verovatno jedna od najslikanijih plaža u Grčkoj. Plaža se nalazi na zapadu ostrva na 30-tak kilometara severno od glavnog grada Kefalonije, Argostolija. Do nje je moguće doći kako kolima tako i brodom. Ako idete kolima pre nego se spustite do plaže stanite negde pri vrhu serpentina i napravite par fotografija. Plaža je blago polukružnog oblika i prekrivena je fino izvajanim mermernim šljunkom (ja ne volim šljunak ali se nikada nisam bunio kada smo odlazili na ovu plažu). Na plaži ponekad zna da bude i vetra i talasa i tada nije baš pogodna za malu decu ali će malo stariji uživati u borbi sa talasima. I da, plaža je na zapadu, znači zalazak sunca pod obavezno 😉

Plaža Karidi, Sitonija

Sitonija obiluje plažama i malim uvalama i ko ima vremena da istražuje siguno će reći da zna gde su lepše plaže od ove. Plaža Karidi nalazi se kod mesta Vourvourou i čine je dva kamena spruda između kojih se proteže sa finim peskom i plitkim morem. Plaža je zaklonjena od vetra a pesak je posebno pogodan za decu, za građenje kula i zamkova. Jedini problem na njoj je to što je mala i što u toku letnje sezone može da bude velika gužva.

Plaža Karidi u blizini mesta Vourvourou
Plaža Karidi u blizini mesta Vourvourou

Plaža Simi, ostrvo Elafonisos

Na krajnjem jugu Peloponeza nalazi se malo ostrvo Elafonisos površine svega 19 kilometara kvadratnih. Ostrvo je malo ali krije poseban dragulj među grčkim plažama. Ako ste već stigli na Elafonisos onda nema potrebe da brinete kako do plaže: kolima, brodićem ili čak peške. Plaža je udaljena svega 4 do 5 kilometra od glavnog grada. Fini sitan pesak kristalno čista voda čine je jednom od najlepših plaža u grčkoj. Imajte na umu da je jedan deo plaže odvojen za nudiste.

Pogled sa obližnjeg poluostrva
Razlog dolaska na Elafonisos, plaža Simos

Mermerna plaža (Saliara), ostrvo Tasos

Mermerna plaža je mala egzotična plaža na Tasosu i dosta podseća na gore navedenu plažu Mirtos na Kefaloniji. Udaljena je nešto više od 5 km od glavnog grada Tasosa, Limenasa i relativno lako pristupačna kolima (doduše makadamskim putem). Ako ste se uputili kolima, zapitaćete se zašto se usput nalazi toliko reklama za pranje kola. Biće vam jasno u povratku 🙂 Za plažu se ne može reći ni da je uređena ni da nije uređena. To zavisi od godine do godine. Imali smo priliku da je posetimo u oba izdanja i nama se mnogo više sviđa kao neuređena. Mermer i smaragdno more, šta vam je više potrebno?

Mermerna plaža - Kpetan u mislima
Mermerna plaža – Kpetan u mislima