Peloponez kolima

Do Peloponeza možete putovati i svojim autom i glavno pitanje je koliko imam kilometara od Beograda do Peloponeza. Autoputem E75 od Beograda do Korinta ima 1172 km, odnosno 11 h 35 min vožnje. Ovaj put podrazumeva prolazak kroz Makedoniju i izlazak iz iste na graničnom prelazu Đevđelija. Od granice se ide ka Solunu i kada obilaznicom nastavite dalje, uživaćete u putu. Ovde put vodi pored mora, gde prolazite pored Leptokarije, Nei Poria i ostalih mesta Olimpske regije. Dalje put nastavlja pored Larise i Volosa, zatim Kamene Vurle i Lamie i dalje samo pratite put prema Atini. Od Atine preostaje još nekih 90 km do Korinta. Za nastavak puta od Korinta do Nafplia ima 60 km, do Galatasa 93 km, do Kalamate 160 km, do Patre 132 km.

Druga opcija je da idete na isti način do Soluna a zatim umesto ka Atini, skrećete na zapad ka Janjini. Kod Janjine ovaj autoput nastavlja na zapad do Igumenice. Vi kod Janjine izlazite sa autoputa i na jug nastavljate nacionalnim putem ka Patri (Beograd – Patra oko 1100 km). Ukoliko idete na zapadni deo Peloponeza ovo je kraći i znatno jeftiniji put. Nije naravno dobar kao autoput prema Atini (jer taj put je neprikosnoven) ali je sasvim zadovoljavajući. U Patri prelazite most i stižete na Peloponez. Dalje nastavljate ka željenoj destinaciji. Sa ove, zapadne strane su Kalo Nero, Kiparisija, Metoni, pa i Kalamata koja je južnije.

Kopaonik apartman izdavanje

Druga opcija putovanja svojim autom je kroz Bugarsku. Ukoliko želite da izbegnete Makedoniju, kilometraža od Beograda do Korinta je 1437 km a vremenski je potrebno skoro 16h. Kada je računanje vremenske udaljenostiu putanju, imajte u vidu da je to bez zadržavanja na granicama. U ovom slučaju se sa autoputa E75 isključujete kod Niša i idete prema Dimitrovgradu odnosno bugrskoj granici. Nastavljate ka Sofiji i kratko vozite obilaznicom. Idete dalje ka Perniku. Odavde ste već na putu E79 kojim vozite sve do granice sa Grčkom. Od Granice takođe nastavljate putem E79  prema Solunu i uključujete se na E75 ka Atini ili ka Janjini. Od Atine vozite do Korinta a od Janjine do Patre i dalje do željene destinacije na Peloponezu.

Putarine od Soluna do Kalamate

Putarine kroz samu Grčku su dosta visoke kada idete ka Atini.
Od Soluna do Atine putarine ukupno iznose 33,5 €
Ukoliko odaberete put preko Janjine znatno manje će vas koštati.
Od Soluna do Peloponeza preko Janjine putarine ukupno iznose 19,2 €. Od ove cene samo prelazak mosta u Patri je 13,2 €. Ostalo su 3 putarine koje se plaćaju od uključenja na autoput kod Janjine do Soluna.
Ukoliko planirate da obilazite Peloponez, spremite još oko 10 € za putarine po samom ostrvu jer je od Korinta do Kalamate autoput.