Kako do Rima i prevoz u Rimu

Avionom do Rima

Rim ima 2 aerodroma Fiumicino (Leonardo da Vinci) i Ciampino.
Fiumicino je glavni aerdrom u Rimu a i u čitavoj Italiji udaljen je 26km od centra Rima. Aerodrom Fiumicino je dobro povezan sa Rimom i to železnicom i autobusima, narvno do Rima je moguće doći i taksijem.
Ciampino je manji aerodrom u Rimu i obilno ga koriste low cost kompanije, udaljen je oko 20km od centra Rima

Od Fiumicino aerodroma do Rima (vozom)

Postoji Shuttle voz, Leonardo Express, na aerodromu, kreće na pola sata od 6:30 do 11:30. Potrebno mu je oko 30min da stigne glavne železničke stanice u centru Rima, Termini a cena je oko 10€.
Više informacija kao i mogućnost rezervacije karata možete potražiti na sledećim adresama:
www.trenitalia.com
www.060608.it

TO Raška, destinacija Jošanička banja

Od Ciampino aerodroma do Rima (vozom)

Takođe je moguće doći vozom do Termini stanice, vozovi kreću na 15min i vožnja traje oko 10min. Dodatne informacije kao aktuelni raspored prevoza možete pronaći na ovom linku.

Od Fiumicino aerodroma do Rima (autobusom)

COTRAL – javni prevoz (karte se mogu uzeti na terminalima kao i kod prodavaca novina i duvana)
Cene se kreću od 4,50€ do 7,00€, za najnovije informacije proverite sledeći sajtu: www.cotralspa.it

ATRAL autobusi
Cene se kreću od 4,00€ do 8,00€, za najnovije informacije proverite sledeći sajt: www.atral-lazio.com

GASPARI autobusi
Autobusi ovog prevoznika povezuju dva oba aerodroma, cena karte je oko 10€, dodatne informacije kao i mogućnost bookiranja potražite na ovom sajtu: www.gasparionline.it

Od Ciampino do Rima (autobusom)

ATRAL autobusi, saobraćaju takođe i sa Ciampino aerodroma, dodatne informacije i raspored potražite na ovom linku.

SIT BUS autobosu, saobraćaju na liniji aerodrom – Termini, cene, dodatne informacije kao i raspored potražite na njihovom zvaničnom sajtu. www.sitbusshuttle.com

Putovanje vozom do Rima

Termini stanica je ključna stanica u Rimu pa i u čitavoj Italiji. Oko 1000 vozova dnevno se opslužuje na ovoj stanici. Postoji i nekoliko drugih manjih stanica u Rimu, kao što su Tiburtina, Ostiense, Trastevere…

Zahvaljujući brzim prugama sada je moguće iz Rima do Mmilana stići za 3h.

Više informacija i za raspored kao i cene potražite na zvaničnom sajtu.

Prevoz u Rimu

Istorijski centar Rima nije preterano veliki, oko 2,5km od Koloseuma do Piazza di Spagana (Španske Stepenice). Ovaj deo je najlekše i najbolje proći peške jer se i većina drugih spomenika nalaze u ovoj oblasti.

Javni transport

Rim ima razvijenu mrežu javnog saobraćaja (autobusi, trolejbusi i tramvaji) koja pokriva sve delove grada. Za posetioce koji su prvi put u Rimu i koji će da provedu samo nekoliko dana u njemu mnog je lakše da se snađu sa metroom.

Metro

Rimski metro (Metropolitana kako ga lokalno zovu) ide oko istorijskog centra pre nego kroz njega. Postoje dve linije koje se ukršataju Termini glavnoj stanici. Vozovi idu na 7 do 10 min, počevši od 5:30 do 23:30. Karte se mogu kupiti na trafikama ili automataskim mašina, vozači ne prodaju karte.

Autobusi i tramvaji

Postoji na stotine autobuskih i tramvajski linija, javni saobrćaj kreće ujutru od 5:30 i regularno traje do ponoći. Da bi se smanjilo zagađenje grad je uveo na desetine trolejbuskih linija koje prolaze kroz uske ulice u centru. Postoji i oko 20 noćnih linija koje su aktivne od 00:30 do 05:30. Glavne stanice odakle ove linije kreću i idu ka gotovo svim delovima grada su Termini (trg Piazza dei Cinquecento) i trg Piazza venezia. Sa ova dva trga na svakih 30min noćni autobusi kreću. Stanice na koje staju noćni autobusi su obeležene sa sovom. Karte za noćni prevoz je moguće kupitu u autobusima. Za raspored prevoza kao i mape transportnih linija u Rimu, pogledajte ovaj link.

Taksi

Ako Vam je potreban taksi potražite zvanične taksije, oni su žute ili bele bolje. Postoji više lokacije gde se nalaze parkirani taksi automobili, imajete na umu da je skoro nemoguće da se taksi uhvati na ulici sa neposrednim zaustavljanjem.

AssoTaxi – www.assotaxi.it
Cooperativa Pronto taxi Roma – www.6645.eu
Radio Taxi Ostia Lido – www.taxiostia.it
Radio Taxi Tevere – www.taxitevere.it
Radiotaxi 3570 – www.3570.it