Rim turistički vodič, mapa, slike i kratka istorija

Kada razmišljate o Rimu razmišljajte o prošlosti i budućnost o modernom i tradicionalnom, koji su susreću i spajaju u sadašnjosti u savršenom skladu. Rim je kao jedan veliki muzej pod vedrim nebom. Na vama je da odlučite kako ćete da organizujete sebi “Roman Holiday”, da li ćete da se držite standardnih turističkih ruta ili ćete da budete dovoljno hrabri, kao princeza Ana, i da proživite posetu Rimu na alternativni način. Bilo kako bilo Rim vas neće ostaviti ravnodušnim i sigurno je da će vas iznenaditi ma koliko se vi spremali za posetu.

Kratka istorija Rima

Kao i sve dobre priče, priča o Rimu započinje legendom. Rim je osnovan 753. godine pre nove ere od strane blizanaca Romula i Rema koje je podigla vučica. Ubrzo kroz legendu počinju da se prožimaju istorijske činjenice. Godine 616. pre nove ere, tada malo selo, Rim se našao pod upravom etrurskih kraljeva. Svi ste čuli za tirane koji su vladali Rimom, upravi ti etrurski kraljevi su nazivani tiranima. U narednih 100 godina Rim se razvijao i živeo u monarhiji. Novonastala elita u Rimu je 509. godine pre nove ere preuzela vlast u svoje ruke u proglasila republiku. Poznata rimska porodica Brutus, tačnije Lucius Junius Brutus, je odigrao značajnu ulogu svrgavanju monarhije i uspostavljanju republike. Rimljani su od uvek bili pragmatični pa su tako i period etrurske vladavine proglasili svojom istorijom; čak i danas bi mnogi narodi mogli da nauče dosta samo iz rimske istorije.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Ubrzo po nastanku Rimske Republike, Rim je osvoji skoro čitavu kopnenu Italiju i stupio u kontakt sa prvim protivnicima. Moćna Kartagina se našla na udaru rimskih legija na Siciliji. Između Kartagine i Rima su vođena tri rata, takozvani Punski ratovi, u periodu od oko 100 godina. Započeti su 264. godine a završili su se potpunim uništenjem Kartagine 146. godine pre nove ere. Rim je ubrzo osvoj svoje prve prekomorske kolonije Siciliju i Korziku i prvom Punskom ratu. U drugom Punskom ratu je Hanibal prešao Alpe i izvojevao nekoliko velikih bitaka, najznačajnija je bitka kod Canne, ali je izgubio rat. Posle drugog Punskog rata Rim je kontrolisao zapadni mediteran i veliki deo Španije. U trćem Punskom ratu, Rimljani predvođeni generalom Scipiom mlađim osvaju grad Kartaginu i pretvaraju Afriku u još jednu provinciju Rima.

Ubrzo po osvajanju Kartagine na red je dosla Numidija i time je severna obala Afrike ušla u sastav Rimske republike.

Period koji sledi je period unatrašnjih nemira. Ustanak robova koji je vodio Spartak, konflikti sa keltskim i nemačkim plemenima, sukobi sa piratima u kojima se proslavio Pompej. U ovom periodu se rađaju moćni generali koji ulaze u sukob sa korumpiranim Senatom. Sula je prvi general koji je marširao sa vojskom ka Rimu. Ovaj period je zahtevao podelu vlasti, pa tada nastaje trijumvirat kao oblik vladavine. Jedan od trijumvira Julius Cezar je imao uspešnu kampanju u Galiji gde je stekao obimno bogotstvo i dobio podršku naroda. Cezar kao i Sula je umarširao sa vojskom u Rim.

Porodica Brutus je još jednom odigrala značajnu ulogu u promeni sistema upravljanja Rimom. Markus Junius Brutus, ili jednostavno Brut, je najpoznatiji Cezarov ubica. Njihova ideja o učvrščivanju Rimske republike se pretvorila u pepeo kada je ne scenu stupio Oktavijan Avgust. Rim je postao carstvo!

Ta promena sistema je donela novi polet i Rim je u sledećih 300 godina nastavio sa ekspanzionističkom politikom. Već od 3. veka nove ere u Rimu se oseća zamor. Rimsko carstvo je podeljeno na dva dela Istočno i Zapadno. I dok je Istočno carstvo nastavilo da postoji još 1000 godina, Zapadno Rimsko carstvo je ubrzo propalo. Goti na čelu sa Odoakarom 476. godine osvajaju Rim.

Ovo nije bio kraj rimskog uticaja. Hrićanstvo tada već postalo zvanična religija u carstvu i uticaj Rima se nadalje ogledao kroz papu ka vrhovnog poglavara katoličke veroispovesti, sa centrom u Rimu razume se. Rim je dugo bio nezavisna država, čak i danas Vatikan stoji u srcu Rima kao nezavisna država. Godine 1870. Rim je postao deo ujedinjene Italije a i njen glavni grad.

Mapa Rima

Turistički vodič za Rim

Besplatni audio vodiči za većinu turističkih lokacija u Rimu.

Rim slike

Slike najbolje govore za sebe. Pogledajte galeriju slika i uživajte.


Creative Commons – image, by Sam valadi / flickr.com