Rim šta videti i posetiti

Lista turističkih atrakcija u Rimu koje bi trebalo da posetitite nema kraja. I odgovor na pitanje šta da vidite u Rimu zavisi samo od dužine vašeg boravka u ovom prelepom gradu. Stoga bilo koja lista turističkih atrakcija je vrlo verovatno nepotpuna pa možda i nije loše da se malo prepustitite lutanju (“roaming in Rome“) jer nekako i posve beznačajni trgovi u Rimu izgledaju prelepo i kao stvoreni da popijete kapućino/espreso i malo uživate u trenutku.

No evo par globalnih smernica šta bi valjlo da posetite tokom posete Rimu.

Kopaonik apartman izdavanje

Rimski trgovi ili Piazze

Trgovi i Rimu ne da predstavljaju glavne turističke atrakcije već su i centar zbivanja u Rimu. Piazza Navona ima fantastične fontane iz baroknog perioda, Piazza di Spagna je napravljena u 18. veku i svi turisti dolaze da bi se slikali na Španskim stepenicama, Piazza del Campidoglio na Kapitol Hilu započeta je da se pravi 1560. po zamisli Mikelanđela Buonorotija, Trg Svetog Petra na ulasku u baziliku je još jedno od maestralnih baroknih dela, Trg Republike je veroovatno prvi trg na koji ćete da naiđete.

Crkve i bazilike

Crkva Svetog Petra je centar katoličanstva, Saint John in Lateran, Basilica Santa Maria degli Angeli je još jedno remek delo Mikelanđela Buonorotija nalazi se blizu Trga repoblike.

Fontane u Rimu

Rim je prepun fontana, jedan od razlog zašto se Rim razvio u to što jeste je što svaki njegoc građanin imao pristup čistoj vodi. To danas više nije problem ali tradicija sa fontanama je ostala.

Najpoznatija fontana je Fontana di Trevi, budite spremni na neverovatnu gužvu oko nje. Tradicija kaže da ako bacite novčić u ovu fontanu sigurno se vraćate u Rim. Zanimljivo je to iz ove fontane, prilikom čićenja izvuče godišnje preko 5000 evra. Fontana četiri reke je maestralno barokno delo koje napravio Gian Lorenzo Bernini, nalazi se na trgu Navona.

Vatikan

Poseta Vatikanu je nešto što se ne sme propustiti. Vatikanski muzej sa sikstinskom kapelom je pravi praznik za oči i dušu. I ovde gužve znaju da budu velike pa se preporučuje da uzmete online karte, uštedeće vam 3 do 4 sata čekanja u redu. Dvorac svetog anđela sa fantastičnim pogledom. Na vrhu dvorca postoji bar kafica uz takav pogled na Rim se preporučuje svakome. Trg Svet Petra i bazilika su mesta koja se ne propuštaju.

Građevine drevnog Rima

Koloseum u Rima je prava ikona i simbol Rima, najveći je amfiteatar sagrađen u Rimskom carstvu. Gužva na ulasku, i kupovinu karata zna da bude poprilična. Preporuka, kupite karte online uštedećete 2 do 3 sata čekanja u redu. Rimski forum je administrativni centar antičkog Rima. Panteon je najimpresivnija zgrada u Rimu, zgrada koja je posvećena svim bogovima. Možda baš iz tog razloga stoji kao takva već više od 2000 godina 🙂

Najbolje od svega

Galerija Bordžija je atrakcija koju turisti često preskoče a ne bi trebalo. Ova galerija je prepuna remek dela iz različitih perioda. U njoj zabranjeno slikanje i prima ograničen broj ljudi u toku dana. Kupite kartu online na vreme!

Muzeji u Rimu

Sam Rim je jedan veliki muzej. No pored drevnih ruševina i izvanredne arhitekture Rim Vam nudi i veliki broj muzeja i galerija koje su ispunjene renesansnim i baroknim delima. Postoje objedinujuće karte (Roma Archeologia Card) za više muzeja i arheoloških lokacija, među kojima je i Koloseum. Karta košta oko 25€ i mora da se podigne u Koloseumu.

Muzej u Vatikanu ima veliku kolekciju baroknih i renesansnih slikara. U sklpopu muzeja je is Sikstinska Kapela, Rafaelove sobe, muzej etrurske kulture. Više informacija o ceni karata, radnim satima potražie na sajtu www.museivaticani.va.

U sklopu Vile Bordžija se nalazi i galerija Bordžija, u ovom muzeju su nalaze najistaknutija dela barokna dela evropskih slikara.

Nacinalni muzej u dvorcu Svetog Anđela. Ovaj muzej ima različite postavke počevši od renesansnih slikara, preko grnčarije iz klasičnog perioda pa do antičkog oružja. Do ovog dvorca je najlakše dođi metroom, izlazak na stanici Lepanto na liniji A.

Arheološki muzej, Capitoline Museum, su ustvari 2 zgrade Palazzo Nuovo, Palazzo dei Conservatori, detaljne informacij potražite na sajtu: www.museicapitolini.org.

Muzej savremene umetnosti (umetnost 21. Veka): MAXXI. U muzeju voštanih figura su predstavljeni sve poznatije ličnosti u Italiji.