Millau viadukt vs Most na Adi

Milau viadukt i Most na Adi su po svemu gledajući dve vrlo slične građevine. Kada kažem da su slične to govorim sa pozicije totalnog laika (nisam napravio ni jedan most/viadukt u životu, bar ne fizički most) i vrlo je moguće da će se naći neki stručnjak koji će da kaže da su oni ustvari vrlo različiti… Ali da pogledamo o čemu se radi.

Millau viaduk

Milau viadukt je građevina koja se nalazi u južnoj Francuskoj u blizini gradića Millau, po kome je očigledno i dobio ime. Sa ovim viaduktom su premostili klisuru reke Tarn. Milau viadukt je deo putne mreže (autoput) A75-A71 koja povezuje Pariz i Monpelje. Viadukt su gradili Britanci i Francizi a dizajniran je od strane engleskog arhitekte Norman Fostera i francuskog građevinskog inženjera Michel Virlogeuxa. Millau viadukt je deo autoputa i prelzak ovog viadukta kušta oko 7,5€ (verovatno je ovo cena za kola).

Millau viaduk
Millau viaduk | Creative Commons – image by thierry ben abed / flickr.com

Zanimljivo je da je Millau viadukt najviša građevina u Francuskoj, jedan od stubova je viši za čak 23 metra od Ajfelovog tornja. Od kad je napravljen ovaj viadukt drži mnoge rekorde i nagrade (Outstanding Structure Award – International Association for Bridge and Structural Engineering).

Millau viadukt vs Ajfelov toranj
Millau viadukt vs Ajfelov toranj | Creative Commons – image by Roulex 45 / en.wikipedia.org

Mosta na Adi

Mosta na Adi se nalazi u Beogradu i pruža se preko Ade Ciganlije, po kojoj je očigledno i dobio ime. Most prelazi preko reke Save i povezuje Novi Beograd i Čukaricu i deo je unutrašnjeg magistralnog poluprstena. Propusna moć je oko 12000 vozila na sat pa je značajno rasterećen saobraćaj u tom delu Beograda. Izgradnja mosta je poverena konzorcijumu firmi iz Slovenije, Nemačke dok je idejno rešenje dala slovenačka firma Ponting a projektanti mosta su bili Viktor Markelj i arhitekta Peter Gabrijelčič. Most na Adi je u godinama pre i posle izgradnje bio predmet kritika javnosti i učenih ljudi. Kritike su se odnosile na to da je most skup i nefunkcionalan i da je na pogrešnom mestu i da negativno utiče na populaciju kormoana koja naseljava Adu Ciganliju. Kritika je vezana i za ime “Most na Adi” koje je gramatički nepravilano i da je pravilno: “Most preko Ade“.

Most na Adi - Osvetljenje na mostu
Most na Adi – Osvetljenje na mostu | Creative Commons – image by Nikola / commons.wikimedia.org

Millau viaduk vs Mosta na Adi

Evo uporednog prikaza ove dve  građevine. Podatke smo prikupili na wikipediji i kao takve ih i predstavljamo:

Millau viaduktMost na Adi
Broj traka46
Dužina2460m996m
Širina32m45m
Visina343m200m
Br. noseći stubovi61
Početak radova16. oktobar 20012008
Kraj radova16. decembar 20042011
Cena394 000 000€161 000 000€ do 400 000 000 bez poreza i doprinosa
Životni vek120gneograničeno 🙂

Godinu završetka Mosta na Adi treba uzeti sa rezervom jer neke pristupnice nisu završene. Cena Mosta na Adi nigde nije egazktno prikazana i postoji dosta polemike na tu temu. Negde se čak novodi cifra od skoro milijardu evra zajedno sa pristupnicama…