Astipalaia – zabačeno i mirno ostrvo

Sa blistavo belim utvrđenim gradom Horom i sa živopisnim obalama ostrvo Astipalaia poseduje izuzetan šarm. U klasičnom grčkom dobu ovo ostrvo nije bilo razvijeno a ni preterano naseljeno. Zato je svoj procvat doživelo u srednjem veku kada je venecijanska porodica Kvirini vladala ostrvom od 1207. do 1522. godine.
Astipalaia je najzapadnije od svih ostrva Dodekaneza. Ovo zabačeno ostrvo, brdovitih pejzaža prepuno je peščanih uvala i plaža koje čekaju da budu otkrivene.

Hora

Glavni grad Astipalaia je Hora i on u stvari opkružuje drevni glavni grad na ostrvu, Horu, po kojoj i nosi ime. U njemu se nalazi srednjevekovni zamak „Astipalaia zamak“. Njega je izgradila porodica Kvirini na mestu nekadašnjeg Akropolja. Stambene kuće su naslonjene na zamak a na ulazu u zamak se još uvek nalazi grb ove venecijske porodice. U sklopu zamka nalaze se i dve crkve, prva iz 14. veka „Panagia Portaitissa“ i druga, takođe iz 14. veka Agios Georgios (crkva svetog Đorđa), izgrađena na mestu drevnog antičkog hrama. U Hori se nalazi 8 sačuvanih vetrenjača cilindričnog oblika. U blizini Hore se nalaze i dva Nekropolisa koja datiraju unazad 2000 godina. Katsalos groblje se nalazi na vrhu brda a Kilindrina deca se nalaze na strani iza grada.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Pera Gialso

Pera Gialso je glavna luka na ostrvu. Danas u nju najčešće pristaju jahte sa kojima je moguće posetiti obližnja ostrva. Tokom letnjih meseci odavde se organizuju i taksi brodovi do lokalnih plaža i uvala. U samoj luci se nalazi veliki broj radnji sa suvenirima, kafana, tradicionalnim ouzo barovima koji posetiocima nude nezaboravne trenutke. U blizini je i mala plaža sa kristalno čistom vodom a ono što se savetuje posetiocima je pogled na Horu i njen zamak u zoru.

Maltezane

Maltezane naselje se nalazi na severu ostrva, ljudi ga još nazivaju i Analipsi. Ovo naselje verovatno nosi ime po malteškim piratima koji su koristili ovu luku kao utočište. Danas je to malo naselje sa raštrkanim kućama, lepim i plodnim baštama. Luka u Analipsiju je mesto odakle se čitavo ostrvo snabdeva svežom ribom.

Livadi

Livadi je malo naselje nedaleko od Hore. Livadi je poznat po idiličnoj plaži. Ovo je bogata primorska dolina koja se navodnjava iz bunara i brane. Zbog irigiranja ova oblast proizvodi velike količine voća i povrća koje delom pokriva potrebe stanovnika Astipalaie.

Vati

Na severoistoku ostrva je „Izgubljena laguna“  koja duboko zalazi u zaseok Vati. Vati je nekada bio značajni industrijski centar na ostrvu, jer se u njegovoj blizini vadio mermer, dok danas tokom letnjih meseci privlači veliki broj turista. Odavde možete posetiti pećine Drakou i Negri sa iznajmljenim čamcem a takođe i italijansku tvrđavu izgrađenu 1912, 3km južno od sela.

Astipalaia mapa

Kako do Astipalaie

Astaipalaia ima svoj aerodrom i tokom letnje sezone postoji po jedan let dnevno do Maltezane aerodroma.

Kompanija Blue Star ferry sabraća na liniji Pereus – Astipalao.

Prevoz na Astipalaii

Rent a car Astipalaia

Aggelidis Rent a Car – tel: +302243061087, mob: +306976652484, email: info@astypalea-rentacar.gr, web: www.astypalea-rentacar.gr
Astycar – Rent a Car – tel: +302243061263, email: astycar@otenet.gr
Kyrannos Rent a Car – Moto – tel: +302243061289, email: gazozas@hotmail.com

Turističke atrakcije na Astipalaii

Megali Panagia

Crkva Megali Panagia je izgrađena ispod zamka u istoimenom naselju. Ona je jedna od 5 crkvi na ostrvu koje imaju panoramski pogled na Egejsko more. Ono što izdvaja ovu crkvu od ostalih je njena lepota a najlepši deo dana da posetite crkvu je oko zalaska sunca.

Bogorodica „Portaitissa“

Ova crkva se nalazi odmah ispod zamka u mestu Rodia i ima prelep zvonik. 15 avgusta se održava muzička proslava u čast crkve i bogorodice.

Manastir svetog Jovana

Nalazi se na 12km od glavnog grada, Hore, u blizini zamka svetog Jovana. To je zanimljiv manastir okrečen u belo i nalazi se na padinama 2 brda u blizini mora. Ispred crkve postoje voćnjaci i izvori vode a neposrednoj blizini je i prelepa plaža. Blizu manastira na obližnjoj litici bukvalno iznad mora je izgrađena crkva svete Lidije.

Kupatilo Talaras

Talaras kupatilo se nalazi u blizini Maltezanija. Tu se nalazi mozaik plavičaste i crvene bolje koji predstavlja godišnja doba i zodijačke znake. Ovakav mozaik je jedinstven u Grčkoj

Arheološki muzej

Arheološki muzej svakako vredi posetiti, on se nalazi u Pera Gialosu. Postavka muzeja obuhvata period od praistorije do srednjeg veka. Više informacija o postavci i ulaznicama potražite na ovom linku.

Plaže na Astipalaiaii

Najpoznatije plaže na Astipalaiaii

  • Maltezane plaža – blizu Maltezanea, uređena plaža sa suncobranima i restoranima na plaži.
  • Livadia plaža – je najpopularnija plaža Astipalije i nalazi se na samo 3km od Hore
  • Pera Gialos plaža – najuređenija plaža na ostrvu, lepa peščana plaža zaštićena od vetra na maloj udaljenosti od glavnog grada Hore.
  • Vatses plaža – nalazi se jugozapadno od Hore. To je plaža na kojoj će te naći mali broj suncobrana i restorana.
  • Tzanaki plaža – prelepa plaža sa kristalno čistom vodom, privlači veliki broj nudista lako je dostupna iz luke sa taksi brodovima.
  • Steno plaža – nekoliko kilometara severoistočno od Hore nalazi se ova plaža. Mali peščani sprud koji razdvaja istočni od zapadnog ostrva je glavni deo ove fantastične plaže

Public Domain – image, by KF / en.wikipedia.org