Šri Lanka – biser indijskog okeana

Šri Lanka, tropsko ostrvo prepuno prirodnih lepota, pruža posetiocima dugačke peščane plaže, spektakularne plantaže čaja, visoke planinske vrhove i živopisne džungle. Smatra se egzotičnom destinacijom, a to zaslužuje zbog bogate istorije i tradicije. Antički gradovi sa brojnim hramovima ostaci su prošlosti koji i danas svedoče o bogatoj istoriji ovog ostrva. Lokalizovan u severnom delu indijskog okeana, uz jugoistočnu obalu indijskog podkontinenta, Sri Lanka se prostire pravcem sever-jug na oko 400km i zapad-istok na oko 250km. Međutim, treba biti svestan da ove razdaljine mogu biti prevarene, jer za samo 100km puta potrebno je ponekad i po 3-4 sata vožnje. Putevi na ostrvu su vijugavi, ali putovanje kroz ove predjele koji oduzimaju dah pruža neponovljivo iskustvo.

Za obilazak ove egzotične zemlje, obično se preporučuje kružna tura koja traje od 7 do 14 dana. Različiti vidovi prevoza su dostupni na ostrvu – lokalni autobusi, železnica ili najčešće iznajmljeni automobil sa vozačem. Izbor prevoza zavisi od vašeg budžeta i vremena koje planirate da posvetite poseti ovog smaragdnog ostrva. Ako odaberete lokalni autobus, treba da budete strpljivi jer će putovanje biti sporo zbog gužve na putevima i brojnih tuk-tukova. Železnica je jeftin način prevoza u Šri Lanci i gotovo sve znamenitosti mogu se posetiti ovim prevozom. Prednost je što možete upoznati lokalno stanovništvo i uživati u predivnim predelima. Najskuplja opcija, ali ujedno i najbolja, je iznajmljivanje automobila sa vozačem koji je ujedno i licencirani vodič. Na ovaj način nema ograničenja u poseti i možete posetiti i najskrovitija mesta koja turisti obično zaobilaze. Vozači su obično od pomoći ukoliko se desi nešto neočekivano, a takođe možete uživati u tuk-tuk vožnjama koje će vas zauvek podsećati na ovo prelepo ostrvo.

Šri Lanka šta obići i videti, putopis i turistički vodič

Kultura Šri Lanke (ukratko)

7 kulturnih spomenika pod zaštitom UNESCO-a koje morate posetiti na Šri Lanci

Na prelepom ostrvu Šri Lanka nalazi se sedam kulturnih spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a. Pet od ovih dragocenosti nalazi se u tzv. kulturnom Trouglu na južnom delu ostrva. Kendi je jedan od ovih spomenika, a poznat je po svom hramu Budinog zuba koji se smatra svetim. Kendi je okružen planinskim vrhovima i tokom cele godine privlači posetioce, kako turiste tako i poklonike Budizma.

Putujući ka severu, posetioci mogu uživati u prirodnim lepotama planinskih vrhova, posetiti Zlatni hram u Dambuli, diviti se monolitnim Budinim statuama u Polonaruvi, otkriti prirodnu tvrđavu Sigiriju i posetiti Anradapuru, grad koji svedoči o bogatsvu i moći antičkih kraljevstava.

Ukratko, Šri Lanka nudi nezaboravno iskustvo kroz posetu sedam kulturnih spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Kendi i ostali spomenici u kulturnom Trouglu su nezaobilazni, dok se putovanje ka severu ostrva nudi prirodne lepote i istorijske znamenitosti.

Zabava i sport

Jednom rečju kriket!

Najvažniji sport na Šri Lanci je kriket. Iako je fudbal najpopularniji sport u većini zemalja, kriket je taj koji vlada na ovom ostrvu. Nacionalni tim Šri Lanke, poznat kao “Lions”, je veoma cenjen i popularan među stanovništvom. Utakmice na domaćem terenu se igraju na stadionu R. Premadasa u Kolombu, koji može da primi preko 35,000 gledalaca.

Šri Lanka je bila domaćin Svetskog kupa u kriketu 2011. godine, što je bila velika čast i ponos za celu zemlju. To je bio veliki događaj u kome je učestvovalo 14 timova iz različitih zemalja. Finalna utakmica je odigrana u Kolombu, na stadionu R. Premadasa.

Šri Lanka ima svoju profesionalnu ligu u kriketu, poznatu kao “Premier League of Sri Lanka”. Liga se igra u tri formata: T20, ODI i Test kriket. Timovi koji učestvuju u ligi su sastavljeni od najboljih igrača sa ostrva, kao i stranih igrača. Liga se igra svake godine i traje nekoliko meseci.

Osim kriketa, popularni sportovi na Šri Lanci su ragbi i atletika. Nacionalni ragbi tim se takođe takmiči na međunarodnom nivou i ima nekoliko pobeda nad jakim protivnicima. Atletika se takođe igra na visokom nivou, a atletičari Šri Lanke su osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima.

Konačno, sportski turizam je veoma razvijen na Šri Lanci, posebno u kriketu. Mnogi turisti dolaze na ostrvo da bi gledali utakmice i posetili stadione, kao i da bi se upoznali sa kulturnom i istorijskom baštinom Šri Lanke.

Šri Lanka mapa

Šri Lanka – galerija slika


Creative Commons – image, by Kosala Bandara / flickr.com