Šri Lanka – biser indijskog okeana

Šri Lanka je tropsko ostrvo bogato prirodnim lepotama, sa dugim peščanim plažama, spektakularnim plantažama čaja, visokim planinskim vrhovima, džunglama koje vrve od života. Mnogi je svrstavaju u egzotične zemlje, što ona sigurno jeste. Ima izuzetno bogatu istoriju i tradiciju, tako da danas imamo ostatke antičkih tajnovitih gradova sa brojnim hramovima. Ovo prelepo ostrvo, kako ga je i sam Marko Polo opisao (“najlepše ostrvo ove veličine na svetu”) se nalazi u severnom delu indijskog okeana uz jugoistočnu obalu indijskog podkontinenta.

Dužina ostrva pravcem sever-jug je oko 400km a zapad-istok je oko 250km. Međutim, posetioce ove razdaljine mogu da prevare, jer je za samo 100km puta nekada potrebno i po 3-4 sata vožnje. Putevi u unutrašnjosti ostrva su dosta vijugavi, ali je vožnja izuzetno zanimljiva, jer su predeli kojima se prolazi neverovatno živopisni.

TO Raška, destinacija Raška

Za obilazak ove egzotične zemlje se praktikuje kružna tura, koja traje najčešće 7 ili 14 dana. Šri Lanka se može obići lokalnim autobusima, železnicom ili kako turisti najčešće biraju, iznajmljenim autom sa vozačem. Izbor prevoza zavisi od budžeta kojim raspolažete, kao i vremena koje planirate da izdvojite za posetu ovom smaragdnom ostrvu. Ukoliko odaberete prevoz lokalnim autobusima, naoružajte se strpljenjem, jer će vožnja često biti veoma spora zbog velikih gužvi na putevima i brojnih tuk-tukova. Železnica je izuzetno jeftin vid transporta na Šri Lanci i gotovo sve znamenitosti se mogu obići na ovaj način. Dobra strana je svakako to šti možete upoznati lokalno stanovništvo i usput uživati u predivnim predelima kroz koje prolazite. Naravno, najskuplja varijanta je najčešće i najbolja. Naime, ukoliko iznajmite vozilo i vozača, nemate apsolutno nikakvih ograničenja. Svi vozači koji voze turiste na Šri Lanci su ujedno i licencirani vodiči, tako da vas uvek mogu odvesti i do najskrovitijih mesta koje turisti ne posećuju, kako biste mogli da spoznate zemlju na pravi način. Takođe ukoliko bi se i desila bilo kakva “nezgoda” tipa želite nešto što unapred niste ugovorili, taj čovek će vam biti od presudnog značaja u smislu uštede i novca i vremena. Koji god prevoz da odaberete, ono što morate probati je vožnja tuk-tukom koje ćete se uvek rado prisećati.

Šri Lanka šta obići i videti, putopis i turistički vodič

Kultura Šri Lanke (ukratko)

7 spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a

Na ostrvu se nalazi čak 7 spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a. U tzv. kulturnom Trouglu Šri Lanke je 5 od 7 ovih dragocenosti. Kendi, koje okružen planinskim vrhovima, je dom svetog Budinog zuba. Sveti zub se nalazi u hramu Budinog zuba, koji tokom cele godine posećuju kako turisti tako i poklonici Budizma. Kendi je u južnom delu pomenutog Trougla. Idući ka severu, tu su prirodne lepote planinskih vrhova, zatim Dambula sa svojim Zlatnim hramom, Polonaruva sa monolitnim Budinim statuama, prirodna tvrđava Sigirija i najsevernije je Anradapura, grad koji svedoči o bogatsvu i moći antičkih kraljevstava.

Zabava i sport

Jednom rečju kriket!

Takođe, ako želite da se samo opustite i uživate, tu su prelepe plaže na južnoj i istočnoj obali, sa kokosovim palmama i belim peskom. Kada je plivanje u pitanju, odgovarajuće vreme je od decembra do marta na zapadnoj obali, dok je na južnoj moguće i u novembru i aprilu. U ostalim mesecima treba izbegavati plivanje radi sopstvene sigurnosti, naročito jer mnogi hoteli u svojoj ponudi imaju velike bazene i primaju i goste sa strane (koji nisu gosti hotela) za malu napojnicu, a često i besplatno. U ponudi su ronjenje, rafting, ajurvedske masaže, golf, pešačenje, biciklizam, posmatranje kitova i razni festivali. Najspektakularniji festival je Parahera, procesija sa stotinu slonova ukrašenih nakitom i cvećem, koja se održava krajem jula i početkom avgusta.
Zanimljivo je to da je na Šri Lanci najvažnji sport kriket. U drugim zemljama je fudbal najvažnija sporedna stvar, ovde to nije slučaj. Kada nacionalni tim igra, cela nacija prati utakmicu.Ovde su i najbolji tereni za kriket na celom svetu, ali i igrači.

Šri Lanka mapa

Šri Lanka – galerija slika


Creative Commons – image, by Kosala Bandara / flickr.com