Šri Lanka – biser indijskog okeana

Šri Lanka je tropsko ostrvo bogato prirodnim lepotama, sa dugim peščanim plažama, spektakularnim plantažama čaja, visokim planinskim vrhovima, džunglama koje vrve od života. Mnogi je svrstavaju u egzotične zemlje, što ona sigurno jeste. Ima izuzetno bogatu istoriju i tradiciju, tako da danas imamo ostatke antičkih tajnovitih gradova sa brojnim hramovima. Ovo prelepo ostrvo, kako ga je i sam Marko Polo opisao („najlepše ostrvo ove veličine na svetu“) se nalazi u severnom delu indijskog okeana uz jugoistočnu obalu indijskog podkontinenta.

Dužina ostrva pravcem sever-jug je oko 400km a zapad-istok je oko 250km. Međutim, posetioce ove razdaljine mogu da prevare, jer je za samo 100km puta nekada potrebno i po 3-4 sata vožnje. Putevi u unutrašnjosti ostrva su dosta vijugavi, ali je vožnja izuzetno zanimljiva, jer su predeli kojima se prolazi neverovatno živopisni.

Za obilazak ove egzotične zemlje se praktikuje kružna tura, koja traje najčešće 7 ili 14 dana. Šri Lanka se može obići lokalnim autobusima, železnicom ili kako turisti najčešće biraju, iznajmljenim autom sa vozačem. Izbor prevoza zavisi od budžeta kojim raspolažete, kao i vremena koje planirate da izdvojite za posetu ovom smaragdnom ostrvu. Ukoliko odaberete prevoz lokalnim autobusima, naoružajte se strpljenjem, jer će vožnja često biti veoma spora zbog velikih gužvi na putevima i brojnih tuk-tukova. Železnica je izuzetno jeftin vid transporta na Šri Lanci i gotovo sve znamenitosti se mogu obići na ovaj način. Dobra strana je svakako to šti možete upoznati lokalno stanovništvo i usput uživati u predivnim predelima kroz koje prolazite. Naravno, najskuplja varijanta je najčešće i najbolja. Naime, ukoliko iznajmite vozilo i vozača, nemate apsolutno nikakvih ograničenja. Svi vozači koji voze turiste na Šri Lanci su ujedno i licencirani vodiči, tako da vas uvek mogu odvesti i do najskrovitijih mesta koje turisti ne posećuju, kako biste mogli da spoznate zemlju na pravi način. Takođe ukoliko bi se i desila bilo kakva „nezgoda“ tipa želite nešto što unapred niste ugovorili, taj čovek će vam biti od presudnog značaja u smislu uštede i novca i vremena. Koji god prevoz da odaberete, ono što morate probati je vožnja tuk-tukom koje ćete se uvek rado prisećati.

Šri Lanka šta obići i videti, putopis i turistički vodič

Kultura Šri Lanke (ukratko)

7 spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a

Na ostrvu se nalazi čak 7 spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a. U tzv. kulturnom Trouglu Šri Lanke je 5 od 7 ovih dragocenosti. Kendi, koje okružen planinskim vrhovima, je dom svetog Budinog zuba. Sveti zub se nalazi u hramu Budinog zuba, koji tokom cele godine posećuju kako turisti tako i poklonici Budizma. Kendi je u južnom delu pomenutog Trougla. Idući ka severu, tu su prirodne lepote planinskih vrhova, zatim Dambula sa svojim Zlatnim hramom, Polonaruva sa monolitnim Budinim statuama, prirodna tvrđava Sigirija i najsevernije je Anradapura, grad koji svedoči o bogatsvu i moći antičkih kraljevstava.

Zabava i sport

Jednom rečju kriket!

Takođe, ako želite da se samo opustite i uživate, tu su prelepe plaže na južnoj i istočnoj obali, sa kokosovim palmama i belim peskom. Kada je plivanje u pitanju, odgovarajuće vreme je od decembra do marta na zapadnoj obali, dok je na južnoj moguće i u novembru i aprilu. U ostalim mesecima treba izbegavati plivanje radi sopstvene sigurnosti, naročito jer mnogi hoteli u svojoj ponudi imaju velike bazene i primaju i goste sa strane (koji nisu gosti hotela) za malu napojnicu, a često i besplatno. U ponudi su ronjenje, rafting, ajurvedske masaže, golf, pešačenje, biciklizam, posmatranje kitova i razni festivali. Najspektakularniji festival je Parahera, procesija sa stotinu slonova ukrašenih nakitom i cvećem, koja se održava krajem jula i početkom avgusta.
Zanimljivo je to da je na Šri Lanci najvažnji sport kriket. U drugim zemljama je fudbal najvažnija sporedna stvar, ovde to nije slučaj. Kada nacionalni tim igra, cela nacija prati utakmicu.Ovde su i najbolji tereni za kriket na celom svetu, ali i igrači.

Šri Lanka mapa

Šri Lanka – galerija slika


Creative Commons – image, by Kosala Bandara / flickr.com