Najviši vrhovi na svetu (po državama)

Ako vas zinamaju odgovori na pitanja: Koji je najviši vrh na svetu? Koji je najviši vrh Evrope, Azije ili Afrike? Koji je najviši vrh Srbije? Na pravom ste mestu. Napravili smo listu najviših vrhova na svetu po državama i kontinentima koja se lako pretražuje i možete da dodjete do interensntnih podataka i preseka.

Nema sumnje da je Mont Everest najviši vrh na svetu, visine je 8848 metara i raste svake godine. Raste jer se indijski podkontinent i dalje kreće ka severu pa samim time i Himalaji svake godine porastu. Zanimljivo je to da su dugo Kina i Nepal (dve zemlje koje dele najviši vrh na svetu) imale nesuglasice oko visine. Kinezi su merili visinu do visine stena a Nepal do visine snega (što je dodavalo oko 4 metra na visinu najvišeg vrha na svetu). Zemlje su došle do dogovora i sada se visina računa po kineskoj računici.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

K2 je drugi najviši vrh na svetu, visok je 8611 metara. Ovde su nesuglasice oko susednih zemlja još veće. Naime i Kina i Indija i Pakistan polažu pravo na njega a trenutno je okupiran (ili oslobođen zavisi ka kojoj strani naginjete) od strane Pakistana.

Sve zemlje koje imaju dodirnih tačaka sa Himalajima mogu da se pohvale da imaju najviše vrhove na svetu. I ako pogledamo listu videćemo da se u prvih 10 zemalja po najvišim vrhovima velika većina nalazi u Aziji. Jedini uljez među njima je Akonkagva, vrh u Argentini koji je naviši vrh van Azije.

Najviši vrhovi po kontinentima i geografskim regijama.

  • Najviši vrh Azije je: Mount Everest (Kina, Nepal) sa 8848 metara nadmorske visine.
  • Najviši vrh Južne Amerike je: Akonkagva (Argentina) sa 6960 metara nadmorske visine.
  • Najviši vrh Severne Amerike je: Mount McKinley (SAD) sa 6194 metara nadmorske visine.
  • Najviši vrh Afrike je: Kilimanjaro (Tanzanija) sa 5892 metara nadmorske visine.
  • Najviši vrh Evrope je: Elbrus (Rusija) sa 5642 metara nadmorske visine.
  • Najviši vrh Srednje Amerike je: Pico de Orizaba (Meksiko) sa 5636 metara nadmorske visine.
  • Najviši vrh Okeanije je: Mount Wilhelm (Papua Nova Gvineja) sa 4509 metara nadmorske visine.
  • Najviši vrh Kariba je: Pico Duarte (Dominikanska Republika) sa 3098 metara nadmorske visine.

Lista najviših vrhova na svetu po državama

Pretraži listu