Najveće i najduže reke na svetu [lista, top 10, slike]

Na pitanje koje su najveće ili najduže reke na svetu bi trebalo lako da se odgovori. Izračunati dužinu nečega je prilično igzaktno i tačno. Rastojanje od tačke A do tačke B se danas vrlo lako izračunava. Najveći problem i nesuglasice oko toga koja je najveća ili najduža reka nastaju baš u odrđivanju tih tačaka, tj. u određivanju gde je izvor a gde ušće, gde počinje a gde se završava reka. Najviše polemike se vodi oko toga koja je najduža reka na svetu. Koplja se lome oko reke Nil i reke Amazon. Po konvencionalnom mišljenju reka Nil je najduža na svetu, sa dužinom od oko 6650 km, dok je Amazon druga najduža reka na svetu sa 6400 km. Čak i po novim studijama u kojima su korišćeni novi načini merenja (satelitski snimci i istraga na licu mesta), Nil je i dalje najduža reka na svetu. No sama dužina ove dve reke je diskutabilna. Po novim studijama dužina reke Nil je 7088 km a dužina reke Amazon je 6853. Takođe postoji i brazilska studija iz 2007 i 2008 koja na dužinu reke Amazon dodaje dužinu delte pa je Amazon najduža reka sa 6992 km…

Top 10 najvećih i najdužih reka na svetu

List koja pokazuje 10 najdužih reka na svetu kao i poziciju Dunava na toj listi.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

01 – Nil, Kagera {6650 (7088) km}

Reka Nil se nalazi u Africi i jedna je od najpoynatijih reka na svetu. Obale Nila su mesto gde je se rodila jedna od najvećih svetskih civilizacija, drevni Egipat. Nil je međunardno reka jer prolazi kroz 11 zemlja. Postoje dve velike grane Nila, to su Beli i Plavi Nil. Viktorijino jezero u Ugandi se smatra izvorištem Nila ali i ovo jezero ima reke koje ga napajaju. Najduža reka koja napaja ovo jezero je reka Kegera, dugačka oko 690 km.

Reka Nil mapa
Basen reke Nil | Creative Commons – image by Hel-hama / en.wikipedia.org

02 – Amazon {6400 (6992) km}

Amazon je druga najduža reka na svetu ali po količini vodi je najbogatija na svetu. Protok vode u Amazonu je veći od zbirnog protoka sledećih 6 reka. Amazon izvire u Andima i prolazi kroz tri države, Peru, Kolumbija, Brazil. Najvećim delom prolazi kroz Brazil.

Mapa reke Amazon
Sliv Amazona | Creative Commons – image by Kmusser / commons.wikimedia.org

03 – Jangce {6300 (6418) km}

Jangce ili Jangcekjang u prevodu sa kineskog znači Velika ili Dugačka reka. To je najduža reka u Aziji i treća najduža na svetu. Ali računajući samo reke koje se protežu u okviru jedne države ona je najduža na svetu.

Mapa reke Jangce
Tok reke Jangce kroz Kinu | Creative Commons – image by Papayoung / en.wikipedia.org

04 – Misisipi, Misuri, Jeferson {6275 km}

Reka Misisipi se nalazi u centralnom delu SAD i dužine je 3730 km. Najveća pritoka Misisipija je reka Misuri čija je dužina 2411 km dok se kao izvorište Misurija uzima reka Jeferson sa dužinom od 134 km.

Mapa reke Misisipi
Sliv i prostiranje reke Misisipi | Creative Commons – image by Shannon1 / en.wikipedia.org

05 – Jenisej, Angara {5539 km}

Jenisej je najveća reka u Rusiji. Ona je takođe i najvažnija reka Rusije jer se na njoj nalazi veliki broj hidroelektrana. Reka izvire na granici sa Mongolijom a uliva se u Severni ledeni okean.

Mapa reke Jenisej
Basen reke Jenisej sa Bajkalskim jezerom | Creative Commons – image by Kmusser / en.wikipedia.org

06 – Hoangho {5464 km}

Hoangho, još jedna reka koja ekskluzivno protiče kroz Kinu. Njeno ime u prevodu sa kineskog znači “Žuta reka” a dobila je ime po velikoj količina lesa žuta boje kojeg nosi u sebi. Ono što je Nil bio za Egipat to je Hoangho za drevnu kinesku civilizaciju.

HoangHo - mapa Žuta reka
Basen i prostiranje Žute reke u Kini | Creative Commons – image by Shannon1 / en.wikipedia.org

07 – Ob, Irtiš {5464 km}

Ob, još jedna velika reka u Rusiji. Kao i Jenisej i ona se uliva u Severni ledeni okean. Njena najduža pritoka izvire u Kini i prolazi kroz Kazakstan a Rusiji se uliva u reku Ob. Zanimljivo je to da je reka više od pola godine prekrivena ledom.

Reka Ob mapa
Basen reke Ob | Creative Commons – image by Shannon1 / en.wikipedia.org

08 – Parana, Rio de la Plata {4880 km}

Parana je druga najveća reka u Južnoj Americi. Ona sa sobom nosi veliku količinu peska i mulja i uliva se u Atlantski okean gde pravi zanimljiv i plitak zaliv (plitak zaliv, levkastog oblika se zove estuar). Rio de la Plata je najveći estuar na svetu.

Reka Parana mapa
Basen reke Parana | Creative Commons – image by Kmusser / en.wikipedia.org

09 – Kongo, Čambeši {4700 km}

Reka Kongo ili Zair je druga najveća reka u Africi, odmah iza Nila. Posle Amazona Kongo je reka koja ima najveći protok vode.

Reka Kongo mapa
Basen reke Kongo | Creative Commons – image by Kmusser / en.wikipedia.org

10 – Amur, Argun {4444 km}

Reka Amur ili “Crna reka” nalazi se u istočnoj Aziji i prolazi kroz tri zemlje: Kinu, Mongoliju i Rusiju.

Reka Amur mapa
Basen reke Amur | Creative Commons – image by Kmusser / en.wikipedia.org

30 – Dunav, Breg {2888 km}

Posle Volge, Dunav je naduža reka u Evropi. Izvire na planini Švarcvald. Dunav protiče kroz 10 evropskih zemalja od kojih je jedna i Srbija. Dunav se nalazi 30tom mestu najdužih reka na svetu. Sve druge reke koje protiču kroz Srbiju se ne nalaze ni u prvih 150 najdužih reka na svetu.

Reka Dunav mapa
Reka Dunav i njen tok kroz evropske zemlje | Creative Commons – image by Geologik / en.wikipedia.org