Najbolje zemlje za život u 2015

“Iznenađenje” nordijske zemlje dominiraju u vrhu liste najboljih (najprosperitetnijih) zemalja za život. Legatum instut je izdao godišnju listu zemalja sortiranih po prosperitetu. Na ovoj listi se nalazi 142 zemlje i rangiranje je rađeno po 89 varijabli koje se mogu grupisati u 8 kategorija: ekonomija, preduzetništvo, efektivnost vlade, edukacija, zdravlje, sigurnost građana, lične slobode i socijalni aspekt.

 1. Na prvom mestu (sedam godina za redom) se nalazi Norveška. U svih 8 kategorija ona se nalazi u prvih deset.
 2. Švajcarska se nalazi na drugom mestu a dominira u aspektu efikasnosti vlade.
 3. Na trećem mestu je Danaska koja najbolje rezultate pokazuje u preduzetništvu dok se na zavidnom nivou nalaze efikasnost vlade, edukacija i socijlani aspekt.
 4. Četvrta zemlja po redu je daleki Novi Zeland. On je najbolje rangirana zemlja van EU na ovoj listi. Efikasnost vlade, lične slobode kao i socijlni aspek društva (najbolji na svetu su u ovoj kategoriji).
 5. Švedska je još jedna nordijska zemlja na listi najboljih zemalja. Po preduzetništvo ovo je najbolja zemlja na svetu.
 6. Kanada je jedina zemlja sa američkog kontinenta u top 10 ns ovoj listi. Po ličnim slobodama ona je prva u svetu.
 7. Australija je na sedmom mestu po najboljim zemljama za život (treću godinu za redom), i ona dominira u obrazovanju u odnosu na drzge zemlje.
 8. Holandija, nije nordijska zemlja, ali je sa severa i nalazi se na 8 mestu. Zemlja koja je poznata legalizovanim lakim drogama, lalama, vetrenjačama, Van Gogu ali i po dobrom edukativnom i zdravstvenom sistemu.
 9. Finska najlošije plasirana on nordijskih zemalja i to zahvaljajući lošoj ekonomiji. Po ekonomskoj snazi ona se na ovoj listi nalazi tek na 33 mestu dok je u svim ostalim oblastima na zavidnom nivou.
 10. Severna Irska, zemlja koja je bila duboko zahvaćena krizom. Lične slobode i sigurnost kao i ekonomija u uzlaznoj putanji.

Zemlje u okruženju po indexu prosperiteta

 • Slovenija na 25. mestu
 • Hrvatska na 53. mestu
 • Crna Gora na 60. mestu
 • Makedonija na 65. mestu
 • Srbija na 73. mestu
 • Bosna i Hercegovina na 86. mestu

Celokupan interkativni spisak zemalja, pogledajte na ovom linku.

TO Raška, destinacija Jošanička banja

Creative Commons – image, by evelinagustafsson / en.wikipedia.org