Sedam svetskih čuda – statua Zevsa u Olimpiji

Statua Zevsa u Olimpiji je jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta. O lepoti ovog kipa najbolje svedoči sam Filon (tvorac liste sedam svetskih čuda) koji kaže:

Šest svetskih čuda zaslužuje moje divljenje ali na kolena padam tek pred Olimpijskim Zevsom.

Ovo svetsko čudo se nalazilo u drevnoj Olimpiji (zapadni Peloponez) u hramu posvećenom Zevsu. Od arheoloških ostataka od Zevsove statue nije ostalo ništa ali su ostali ostaci Zevsovog hrama na osnovu koga možemo da sudimo o veličini kipa koji se nalazio u njemu.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Statua Zevsa u Olimpiji istorijska pozadina

Olimpija je bila sveto mesto u grčkom svetu davno pre pojavljivanja bogova sa Olimpa. Zevsov hram je podignut na mestu gde se nekada slavila majka zemlja a i Herin hram je stariji par stotina godina od Zevsovog hrama. Grčke Olimpiske igre počinju da se održavaju 776. godine pre nove ere. Olipiske igre, kao i danas, su se održavale periodično na 4 godine kada su se atlete iz svih grčkih kolonija okupljali i takmičili na ovom svetom mestu. Hram posvećen vrhovnom bogu Zevsu je podignut 466 – 456. godine pre nove ere ali jedan “sitan” detalj je nedostajao, to je statua boga Zevsa.

Statua Zevsa u Olimpiji izgradnja

Izgradnja Zevsove statue je poverena čuvenom atinskom vajaru Fidiji. On je već imao bogato iskustvo u izgradnji sličnih statua (radio je dosta statua u Atini za vreme Perikla) i on se nekako nameće i kao logičan izbor za igradnju Zevsove statue. Godine 433 pre nove ere započeta izgradnja ove impozantne statue. Veličina statue kao i Fidijina posvećenost detaljima plenili pažnju posetilaca. Statua je bila visoka 12-13 metara a u osnovi je bila široka oko 6 metara.

Da bi bolje shvatili grandioznost Zevsove statue najbolje je da je uporedimo sa Linkolnovom statuom u Lincoln Memorialu u Vašingtonu. Na izgradnju Memoriala pa i Linkolnove statue Zevsova statue je imala ogroman uticaj. Linkoln je prikazan u sedećem položaju ali sama statue je više nego duplo manja od one u Olimpiji!

Zevs je prikazan u sedećem položaju gde je tron izgrađen od kedrovine. Kip mora da je koštao čitavo bogatstvo jer je za izradu koršćena velika količina slonovače (onima koji si igrali Civilizaciju III sada je verovatno jasno zašto je slonovača bila neophodna za ovo svetsko čudo), zlato je utrošeno u još većim količinama i još puno drugih skupocenih materjala. Fidija je prvo napravio drveni skelet pa ga je onda oblagao bronzom, zlatom i slonovačom. Fidiji je bilo potrebno 12 godina da završi Zevsovu statuu.

Već smo napomnuli da je unutrašanji ram bio napravlljen od drveta. Svi oni koji su bili na zapadnoj obali Peloponeza znaju da je vlažnost vazduha u Olimpiji ogromna pa se postavlja pitanje kako su održavali ovaj spomenik. Da bi je sačuvali od vlage statuu su redovno tretirali sa maslinovim uljem, a u podu hrama se nalzio rezervoar sa uljem.

Propadanje i konačan kraj Zevsove statue

Statua je bila u savršenom stanju sve do zemljotresa 170. pre nove ere kada je oštećena ali i popravljena ubrzo posle toga. Fatalno i po ovo svetsko čudo je bilo hrićanstvo. Car Konstantin, po prihvatanju hrišćanske religije, je naredio da se sve zlata sa paganskih hramova skine i donese u carsku riznicu. Zevsova statua je tada izgubila dobar deo grandioznosti i lepote. Ukidanje Olimpijskih igara 392. od cara Teodosija je bio poslednji udarac na pagansko sveto mesto u Olimpiji. Konačan kraj statue, po vizantijskom istoričaru Jorgosu Kedrenosu, je vezan za bogatog Grka po imenu Lausus koji je premestio statuu u Konstantinopolj gde je nestala u požaru 475. godine nove ere. Po drugim izvorima statua je izgorela u plamenu koji je zhvatio Zevsov hram 425. godine.


Creative Commons – image, by Maarten van Heemskerck / en.wikipedia.org