Sedam svetskih čuda antike

Ako želimo da sagledamo građevisnka čuda današnjice moramo da ih sagledamo u nekom kontekstu. Svetska čuda antičkog sveta se javljaju kao idealan reper. Velike egipatske piramide, Viseći vrtovi u Vavilonu, Kolos sa Rodosa i … Većina ljudi ima problem da nastavi dalje. Što i nije čudo jer osim Velike egipatske piramide ni jedno drugo čudo se ne vidi. Od nekih svetskih čuda ostali su samo temelji a od nekih su ostale samo priče i stilizovane slike na novčićima iz antičkog doba.

Drevni Grci su voleli da prave liste, kao uostalom i mi danas. Mi danas imamo imamo obično top 10 ili top 5 liste najboljih i najlepših u raznim oblastima. Kod Grka je bio aktuelan broj 7 jer su Grci mislili da ima mitsko značenje. Šta je tačno označavao broj sedam nije poznato ali moguće da je bio povezan sa 7 poznatih planeta (u koje su se ubrajali Mesec i Sunce). Mnoge liste svetkih čuda su se slagale u 6 čuda ali su se u jednom razlikovale. Konačno u šestom veku nove ere Svetionik iz Aleksandrije je dodat na listu sedam svetkih čuda antičkog sveta.

Kopaonik apartman izdavanje

Kako su drevni Grci pravili ove liste nije čudo što se na njoj nalaze zadanje i sfere interesa antičkih Grka. Stonehenge iz Engleske bi recimo po sve očekivan na ovoj listi ali je on ipak bio van sfere interesovanja antičkih Grka.

Zanimljiva je činjenica da su je ovih sedam svetskih čuda postojalo u isto vreme vrlo kratak vremenski period od 247. do 226. godine pre nove. Ali razume se čak i da ste bili rođeni u to vreme trebala bi vam vremenska mašina da posetite i vidite ova čuda arhitekture u njihovom punom sjaju.

Lista Sedam svetskih čuda