Segedin – shopping ili nešto više?

Ko još nije čuo za kupovinu u Segedinu? Ako se spremetate za shoping u Segedinu pročitajte sledeći tekst i naučite nešto više o njemu.

Segedin je grad u Mađarskoj koji se nalazi uz Administrativnu granicu sa Srbijom. Zbog svoje blizine i pogodonosti za kupovinu idealan je za shoping ali ima i još po nešto da vam ponudi.
Zanimljivo je da se na Mađarskom Segedin kaže Szeged, što znači ugao ili ostrvo. Tisa skreće na ovom lokalitetu i pravi “ugao” tako da je to moguće značenje ovog imena.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Istorija Segedina

Prostor i okolina oko dnašnjeg Segedina je bila naseljena još u antičko doba, ali o tome ne postoje neki značajniji podaci. Dosta legendi i verovanja je vezanu za Atilu i Mađarsku pa tako i za Segedin. Smatra se da je Atila Bič Božji u određenom vremenskom trenutku imao sedište na ovom prostoru, što nije nemoguće ali za šta ne postoje čvrsti dokazi. U kasnijoj najezdi Mongola u 12tom veku Segedin je bio razrušen ali i brzo obnovljenj i posle toga postoje jedan od najvažnijih gradova u južnoj Ugarskoj na granici ka moćnom susedu, Turskoj. Godine 1526. Turci čak osvajaju Segedin i 1526. godine i Segedin ostaje pod turskom vlašću narednih 150 godina. To je bila prekretnica za Segedin, opet je dosao pod ugarsku vlast i tada je krenuo razvoj Segedina u zapadnjačkom stilu.
No to nije bio kraj loših dešavanja za Segedin i njegove stanovnike. U 18-tom veku se priroda okrenula protiv Segedina, velika poplava se desila i porušila i poplavila veliki deo Segedina. Tokom drugog svetskog rata je bio porušen i veliki broj stanovnika je proteran i ubijen.

Sve ove katastrofe koje su periodično pogađale Segedin nisu pokolebali njegove stanovnike. Segidin je uvek obnavljan tako da danas borji više 200 000 stanovnika, važan je turistički i ekonomski i edukativni centar u Mađarskoj.

Segedin mapa

Kako do Segedina

Put do Segedina

Od Beograda do Segedina ima više od 200km (zavisi iz kog dela Beograda putujete), iz Novog Sada ima oko 140km a iz Subotice oko 50km. Iz Subotice i Novog Sada imaju dnevne autobuske linije do Segedina.

Najprometniji granični prelaz je Horgoš, ali se preporučuje da se koristi prelaz Đala. Prelaz Đala je prelaz za lokalno stanovništvo tj. samo Mađari i Srbi mogu da prolaze ovim prelazom. Za razliku od Horgoša ovaj prelaz ima radno vreme. Više informacija o radnom vremenu možete da proverite na ovom linku.

Kupovina u Segedinu

Kod Srba Segedin i šoping se poistovećuju i to sa razlogom, on je prepun šoping centara i hipermarketa, a postoji i buvlja pijaca Mars Tér, kod autobuske stanice (radi nedeljom). Malo ekskluzivniji šoping centri su Arkad, Szeged Plaza, dok su najjeftiniji supermarketi Cora i Tesco.

Većina radnji je otvorena radnim danima od 09:00 do 18:00, a subotom od 09:00 do 13:00 časova, dok su neke otvorene i od 07:00 do 21:00 pa čak i nedeljom.

Mapu svih šoping lokacija u Segedinu pogledajte na ovom linku.

Povrćaj PDV-a prilikom kupovine u Segedinu

Prilikom kupovine u Segidinu je moguće „proći“ još jeftinije tako što će te uraditi povrćaj PDV-a. Da bi ste dobili povraćaj PDV suma mora da bude veća od 50 000 forinti (što danas nije teško uzevši u obzir devalvaciju forinte tokom Svetske Ekonomske Krize), pored toga potreban vam je i formural kao i fiskalni račun. Sve se ovo radi pre nego napustite Mađarsku jer mora da bude overeno od strane mađarskih carinika. Srećna kupovina.

Šta posetiti u Segedinu

Pored neizbežne kupovine Segedin ima još puno toga da ponudi. Ti je pre svega ogromni akva park, Akvapolis. Ovo je atraktivan kompleks otvorenih i zatvorenih bazena sa preko 4400 metara kvadratnih površine. Izgrađen je u centru Segedina i u njemu se nalazi jedan od najdužih tobogana u Evropi, dug je 272 m. Đakuzi, ležaljke, pečinska kupatila, dečiji bazeni i još mnogo toga vas očekuje u ovom vodenom gradu. Više informacija potražite na zvaničnom sajtu Akvapolisa.

Od kulturno istorijskih spomenika tu su svakako centralni gradski trg Sečenji, Žoter kuća sa čuvenom poslastičarnicom Virag. Nova sinagoga u Segedinu je verovatno najlepša jevrejska zgrada u čitavoj mađarskoj. Crna kuća, Narodno pozorište, palate Dojč i Grof, vodotoranj kao i muzej paprike i salame su nešto što ne bi trebalo da propustite.

Zoološki vrt u Segedinu je najveći u Mađarskoj. Zoološki vrt se nalazi u šumi blizu grada, prostire se na nešto više 45 hektara gde mnoge egzotične životinje uživaju u okruženju koje podseća na njihova prirodna staništa. Radno vreme, cene karata i ostale detaljne informacije potražite na sajtu zoološkog vrta www.zooszeged.hu.


Creative Commons – image, by Gyorgy Kovacs / flickr.com