Mađarska kulturne znamenitosti

Kulturne vrednosti Mađarske

Hiljadugodišnja istorija Mađarske je isprepletana uticajima zapadnih i istočnih kultura. U Mađarskoj su vidljivi ostaci rimske kulture, relikti iz srednjeg veka kao i spomenici iz doba turske vladavine.
Gradovi Budim, Székesfehérvár, Visegrád i Esztergom su tzv. kraljevski srednjevjekovni gradovi koji još i danas svedoče o njihovoj burnoj prošlosti. Ovde su istočna i zapadna kulturna dobra isprepletena sa tradicijom mađarske države.
Ostaci rimskih vremena, građevine iz 150-godišnje turske vladavine, raskošne bazilike, male srednjevekovne crkve, ostaci utvrđenja kao i pompezni dvorci su svedoci burne istorije Mađarske. Gde god krenuli muzeji i kulturno istorijski spomenici govore o turbulentnoj prošlosti Mađarske.

Mesta Svetskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj

U Mađarskoj je 8 lokacija uvršteno u UNESCO-vu list Svetskog kulturnog nasleđa. Radi se među ostalim o prirodnim fenomenima kao što su to pećine Aggtelek-a i slovačkog kraša, najveće takve vrste u Srednjoj Evropi, zatim Nacionalni park Hortobágy, kao i oblast oko jezera Neusiedl. Tu se ubrajaju još i spomenici-građevine, pre svega staro hrišćansko groblje u Pécs-u sa prelepo oslikanim grobnicama, Benediktinska opatija u Pannonhalma-i i srednjevjekovno selo Hollókő. Tokaj je vinogradarska oblast sa specifičnim kulturnim i geografskim obrisima koja čuva vinogradarsku tradiciju iz davnina.
UNESCO-voj Svetskoj kulturnoj baštini pripadaju još i građevine duž budimpeštanske obale Dunava: grad-tvrđava Budim, citadela na brdu Gellért i arhitektonski jedinstven drvored Andrássy.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Narodna umetnost Mađarske

Tokom čitave kalendarske godine u Mađarskoj se proslavljaju razne svetkovine. Neke su pod uticajem davnih paganskih religija a neke su pod uticajem hrišćanstva. Ispraćaj zime, Pozdravljanje proleća, zahvala za dobru žetvu ili berbu grožđa kao i Uskrs i Božić imaju veliko značenje u Mađarskoj. Većina od ovih praznika se slavi na tradicionalan način uz narodnu nošnju i tradicionalnu mađarsku muziku i kuhinju. Raznolikost boja kao i motiva iz različitih regija su vrlo upadljivi tokom ovih praznika.

Nacionalni simboli Mađarske

Kruna svetog Stefana

Poznata je i pod imenom Sveta mađarska kruna, je kruna koja je korišćena za krunisanje mađarskih kraljeva još od 12-tog veka. Legitimitet pravog mađarskog kralja je potvrđen krunisanjem ovom krunom. Više od 50 mađarskih kraljeva je bilo krunisano ovom krunom.
Od 2000. ova kruna se nalazi u zgradi mađarskog parlamenta kao izložbeni eksponat.

Sveta desnica, desna ruka svetog Stefana

Sveti Stefan I, po rođenju Vajk, je bio Veliki Princ mađarske i kasnije prvi mađarski kralj. On je proširio mađarski uticaj po Karpatskom basenu i uveo hrišćanstvo u Mađarsku. On je strane pape Grgura VII proglašen za sveca i danas se slavi kao jedan od najpopularnijih svetaca u Mađarskoj. Relikvija, Sveta desnica, desna ruka Stefana I se danas čuva u Budimpešti u bazilici svetog Stefana.

Turul

Turul – mađarska mitološka ptica. Turul je najvažnija ptica u istoriji i mitologiji Mađara. Turul se pominje kao spasioca kod potomaka Atile biča Božijeg i ona jeste simbol veze između Mađara i Atile. Čak i danas ova ptica sa nalazi na mađarskom grbu.

Staro mađarsko pismo

Staro mađarsko pismo koje su Mađari koristili pre 10. veka kada je u zemlju ušlo hrišćanstvo i zajedno sa sobom donelo latinicu, pismo koje je preovladalo u Mađarskoj. Ovo pismo podseća na nemačko pismo sa runama ali ima malo veze sa njim. Najviše dodirnih tačaka u okruženju ima sa starim turskim pismom.

Koloča

Tradicionalna Kolča nošnja. Koloča je jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj. Nalazi se 80km južno od Budimpešte na obali Dunava. U njemu se nalazi palata mađarske arhiepiskopije i daleko je poznat po svojim poljoprivrednim proizvodima a naročito po tradicionalnoj nošnji. Po predanju ovaj grad je osnovao Stefan I ali to se ne zna sa sigurnošću ono što se zna je da je pretrpeo velika razaranja u 16. veku tokom turske invazije na Mađarsku.


Public domain – image, by Carsten aus Bonn / flickr.com