Tunis – naslednik drevne Kartagine

Tunis se nalazi vrlo blizu Sicilije na samo par stotina kilometara, shodno tome rimski uticaj je dalje vrlo očigledan. Islam i Rim su dve sile koje se najviše uticale današnji izgled Tunisa. Glavni grad države Tunis je istoimeni grad koje 800 godina pre nove ere bio malo selu u senci moćne Kartagine. Danas je Tunis moderan grad sa preko milion stanovnika.

Prvo što posetioci primete kada dođu u bilo koji deo Tunisa su državne zastave koje su svuda istaknute. Državna religija u Tunisu je islam a zvezda i polumesec na zastavi Tunisa jasno pokazuju koliki je uticaj  islama u današnjem Tunisu.

TO Raška, destinacija Kopaonik

Tunis je republika po uređenju, što vidimo i iz naziva, Republika Tunis. Tunis se nalazi u centralnom delu mediteranske Afrike, ugnježden između Alžira i Libije. Zauzima prostor od oko 160 000 km2 i u njemu živi oko 11 miliona ljudi. Službeni jezik i pismo u Tunisu su naravno arapski.

Kada je najbolje posetiti Tunis

Najbolje vreme za posetu Tunisu su druga polovina proleća i prva polovina jeseni i to iz dva razloga. Prvi je klimatski razlog. U tom periodu nije toliko toplo tako da su i posete kulturno istorijskim spomenicima ugodno iskustvo. Drugi razlog su gužve i broj turista jer u tom periodu nema puno turista a i cene su povoljnije. Tokom letnjih meseci a naročito u avgustu Tunis je prepun turista, plaže su prepune posetioca prevashodno iz Evrope. Tokom letnjih meseci temperatura zna da pređe i 40° C. Na klimu u Tunisu najviše utiče Sredozemno more i pustinja Sahara. Taj uticaj se naviše primećuje u zimskim mesecima koji su vrlo kišni u priobalnim delovima a u Sahari zna da bude neočekivano hladno.

Kratka istorija Tunisa

Tunis, kao i većina današnje Sahare, je bio naseljen još u staro kameno doba dok se u neolitu već razvijaju ozbiljne naseobine. Prvo značajnije pojavljivanje Tunisa na svetskoj istorijskoj sceni je vezano za Kartaginu. Grad Kartaginu, koji se nalazi nedaleko od glavnog grada Tunisa su osnovali Feničani u 9. veku pre nove ere. Kartagina je ubrzo postala velika trgovačka sila sa moćnom mornaricom i impozantnom lukom u Kartagini. Istočni delovi današnje Španije, Korzika i Sicilija našli su se pod upravom Kartagine. Sa Rimom su vodili ratove oko prevlasti u Mediteranu, takozvane Punske ratove, koji su se završili sa totalnim porazom i uništenjem Kartagine. Skoro čitava oblast današnjeg postala je rimska latifundija gde se pretežno uzgajalo žito za Rim.

Po propasti Rima ova oblast je pala pod vlast Vandala ali je ubrzo Vizantija povratila Tunis. Vizantijska vlast na Tunisom je trajala do 7. veka kada Tunis dolazi pod vlast Arapa. Od tog trenutka uticaj Islama svakodnevno jača. Arapske dinastije se u narednim vekovima menjaju. Na početku su vladali Aglabidi, njih si zamenili Fatamidi a njih Almohadi da bi na vlast konačno došla domaća dinastija Hafsida koja je vladala Tunisom oko 300 godina. Krajem 16. veka u Tunis osvajaju Turci Osmanlije i njihova vlast je trajala sve do početka 18. veka. Te godine predstavljaju početak kraja Osmanskog carstva i evropske sile to koriste. Francuska je 1881. godine osvojila čitav Tunis pretvorila ga u francuski protektorat.

Borba za samostalnost u Tunisu je započeta neposredno pre II Svetskog rata a završena je 1956. godine. Od toga trenutka kreće moderna istorija Tunisa. U početku Tunis je bio kraljevina ali je vrlo brzo u Tunisu proklamovana republika. U novijoj istoriji Tunis je takođe imao zapaženu ulogu. Godine 2011. u Tunisu je započela revolucija koja se ubrzo proširila na sve veliki broj drugih arapskih zemalja.

Tunis mapa

Praktične informacije

Viza za Tunis

Državljanima Srbije nije potrebna viza za Tunis. Ambasada Tunisa u Beogradu, Vase Pelagića 19, Tel: 011/3691-961 Državljani većine zapadno evropskih zemalja mogu da ostanu do tri meseca u zemlji bez vize. Izraelskim državljanima nije dozvoljen ulazak u zemlju, osim za organizovana grupna putovanja iz Izrela.

Zdravstveno osiguranje Tunis

U Tunisu postoje državne bolnice, privatne klinike i ordinacije. Zdravstvene usluge se plaćaju ali se uz važeću polisu osiguranja ti troškovi refundiraju na povratku u zemlju.

Valuta

Zabranjeno je unošenje i iznošenje nacionalne valute Tunisa. Menjacnice se nalaze u hotelima, aerodromima i bankama, a kurs je svuda isti. Najbolje je novac menjati u manjim iznosima u hotelu i preporucljivo je da se sačuva potvrda o zameni novca kako bi lakše zamenili novac u eure pri povratku. Bankomati su najčešće u centru većih gradova i u boljim hotelima. Kreditne kartice Visa i Master Card su najrasprostranjenije, a u većim hotelima i trgovinskim centrima prihvata se i Diners. Poželjno je novac čuvati u sefu kao i druge dragocenosti.

Telefoniranje

Međunarodni i lokalni razgovori mogući su iz svih hotela i pošta. Jeftinije su javne govornice ili domaći mobilni operateri, gde minut razgovora košta jedan tunižanski dinar. Pozivni broj za Tunis je 00216. Važni brojevi: hitna pomoć 190, policija 197, vatrogasci 198.

Kako do Tunisa

Najveći broj turista u Tunis dolazi avionom. Glavni aerodrom u Tunisu je aerodrom Tunis-Kartaga a glavni avio prevoznik je Tunisair. Većina evropskih zemalja ima direktne letove do Tunisa a tokom letnjih meseci su brojni i čarter letovi i tada se koriste i drugi aerodromi u Tunisu: Sfax, Jarba, Monastir i drugi.

Trajektne linije postoje sa Francuskom (Marselj) i Italijom iz Đenove i Palerma.

Drugi oblici putovanja u Tunis se ne preporučuju zbog bezbednosne situacije u obližnjim državama.

Glavne turističke atrakcije u Tunisu

Kartagina – ostaci ovog slavnog grada se nalaze samo nekoliko kilometara od glavnog grada. Pored ostataka iz perioda Kartagine tu su i ostaci iz rimskog kao i iz arapskog perioda.
Glavni grad Tunis – poseta glavnom gradu se sastoji u poseti starom, arapskom delu grada i poseti novom delu grada koji je pod jasnim Francuskim uticajem.
Souse – lučki grada sa prelepom arapskom arhitekturom. Delovi ovog grada su pod zaštitom UNESCO-a.
Kairuan – grad koji je osnovana 670. godine. Sa Siidi Okbina džamijom u islamskom svetu ovo je veoma bitan grad.
Đerba – ostrvo i najznačajnija turistička regija u Tunisu.
Sahara – najveća svetska pustinja.


Creative Commons – image, by Dennis Jarvis / flickr.com