Skiatos najlepše plaže

Skiatos je jedno od ostrva Sporada i njegove plaže krasi smaragdno plave vode i vrlo lepa okolna priroda. Među najbolje i najpoznatilje plaže na Skiatosu se ubrajaju Koukounaries, Lalaria, plaže Ammos. Koukounaries plaža je verovatno najpoznatija plaža na Skiatosu i jedna od najlepših plaža na grčkom primorju. Predstavljamo vam vodič kroz najlepše plaže na Skiatosu.

Plaža Koukounaries

Ovo je jedna od najlepših plaža u Grčkoj nalazi se na jugozapadnom (ovo odmah znači da je zalazak sunca nešto što se ne propušta) delu Skiatosa i do nje je moguće doći i kolima pa i autobusom. Koukounaries plaža je peščana i uređena plaža. Na njoj se nalazi sve što je potrebno za letnju zabavu. Zanimljivo je da se u njenoj pozadini nalazi laguna koja je dom mnogih ptica i drugih životinja.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg
Plaža Koukounaries – Dugačka peščana plaža | Creative Commons – image by Diego / flickr.com

Plaža Banana

Ako ste mladi ili jednostavno želite dobru zabavu onda je ovo prava plaža za vas. Posle Koukounaries plaže ovo je najposećenija plaža na Skiatosu. Ovo je peščana plaža a u pozadini se nalaze masline i borovi koji prave prirodnu hladovinu. Ako želite hladovinu uz osvežavajuće piće to se ovde vrlo lako nalazi, beach barova ima puno. U blizini se nalazi i manja plaža pod imenom Mikri Banana koju uglavnom posećuju nudisti.

Banana beach bar
Banana beach bar na Skiatosu | Creative Commons – image by linmtheu / flickr.com

Plaža Lalaria

Neki je nazivaju i egzotičnim rajem, da li su daleko od istine proverite sami! Lalaria se nalazi na severo istočnom delu ostrva i jedini način da je posetitite je pomoću broda. Plaža je prekrivena finim okruglim šljunkom (“lalaria“, po kome je i dobila ime) i na njoj nema kafića niti ičega sličnog; na njoj nema hlada pa imajte na umu to pre posete.

Plaža Lalaria
Plaža Lalaria – Šljunkovita plaža | Creative Commons – image by Kullez / flickr.com

Plaža Kastro (Tvrđava)

Nalazi se na severu Skiatosa u podnožju srednjevekovne tvrđave po kojoj je i dobila ime. Ovaj zamak je bio utočište za stanovnike Skiatosa dugi niz vekova. Pirati su često napadali i pljačkali ostrvo pa su meštani bili prinuđeni da potrže sigurnije mesto. Do plaže je moguće doći brodom (organizovane ture iz Skiatosa) ili pešice. Kupanje u kristalno čistoj vodi i poseta srednjevekovnoj tvrđavi svrstavaju ovu plažu u top plaže na Skiatosu.

Plaža u podnožju tvrđave
Plaža Kastro – Plaža u podnožju tvrđave | Creative Commons – image by Harout Arabian / flickr.com

Plaža Mikros Aselinos

Jedna od plaža koju bih ja definitivno posetio. Nalazi se u uvali na severo-zapadu ostrva, mala je i peščana. Iako se nalazi u uvali na njoj su mogući talasi pa stoga nije baš pogodna za malu decu. Na njoj se nalazi kafanica u Robinson Kruso stilu i par suncobrana i određeni deo puta mora da se pešači da bi se stiglo do plaže. Ko ne želi gužvu a voli malo prirodnije okruženje, ovo je najbolja plaža na Skiatosu za njega.

Plaža Xanemos

Xanemosplaža je peščana i nalazi se u uvali što je dovoljno da se pomisli da je ovo jedna od najlepših plaža?! Pa ne baš, kao sama plaža da ili ova plaža se nalazi u blizini aerodroma i svako sletanje aviona se ovde proprati. Buka od aviona je prilična. Plaža definitivno nije zaslužila da se nađe na listi najlepših plaža na Skiatosu i više je pominjemo samo da bim vam skrenuli pažnju na njeno okruženje.

Plaža Kalamaki

Nalazi s na krajnjem jugu Skiatosa. Ovo je teško pristupačna i slabo organizovana plaža. Na obroncima oko nje postoji dosta vila i apartmana i najčeći posetioci ove plaže dolaze baš iz ovih kuća. Ona je na otvorenom moru pa su vetrovi i talasi česti na ovoj plaži.

Plaža Elia

Ovo je dugačka, peščana plaža u zapadnom delu Skiatosa. Na njoj postoje suncobrani i ležaljke i ko želi mir i tišinu ovo je pravo mesto. Plaža Elia je jedna od najlepših plaža na Skiatosu, obavezno je posetite. Pristup plaži vrlo lak a i pogodna je za decu ali je otvorena ka severu tako da ima i dosta talasa.

Plaža Kechria

Kechria se nalazi na severo zapadu ostrva u omanjem zalivu. Do nje postoji makadamski put a moguće je posetiti je i brodom. Put do nje nije baš najlakši ali se definitivno isplati. Na plaži se najčeće kupaju lokalci koji žele da izbegnu veliki broj turista, pa shodno tome na njoj i nema puno ljudi. Nije neobično da ako dođete na plažu oko 10h ujutru, na plaži nema nikoga.

Plaža Troulos

Nalazi se na jugu ostrva Skiatos. Njeno ime znači “kupola” a dobila ga je obližnjem ostrvu. Na plaži uz obalu se nalazi taverna gde se sprema tradicionalna hrana. Panoramski pogled sa terase ove kafanice, vino dovoljan su razlog da se ova plaža uvrsti u najlepše plaže na Skiatosu.