Italija najlepše plaže

Italija je zemlja koju posećuje veliki broj turista, ali dobar deo tih poseta je vezan za veličanstvene italijanske gradove, kao što su Rim, Firenca, Milano, Napulj… Nije da ljudi ne idu na letovanje u Italiju ali se ipak pre odlučuje za posetu gradovima dok letovanje ostavljaju za neke druge zemlje i destinacije. A nije da Italija nema šta da ponudi. Tu su Sicilija, Sardinija i druga italijanska primorska mesta. Čak i odgovor na relativno lako pitanje za koje italijanske plaže ste čuli je prilično težak (bar za ljude sa naših prostira). Baš zbog toga smo rešili da vas upoznamo sa najboljim plažama u Italiji.

Plaža Marasusa

Čuli ste za kamen akvamarin? Voda ove plaže izgleda upravo tako. Plaža se nalazi u Kalabriji kod gradića Tropea. Na njoj je moguće naći zanimljive litice kao stvorene za ronjenje kao i fini beli pesak koji kao da je predodređen za odmor.

TO Raška, destinacija Raška
Plaža Marasusa – Beli pesak, slikovite stene i kristalno čista voda | Creative Commons – image by Norbert Nagel / commons.wikimedia.org

Plaža Cala Pulcino

Nlazi se na ostrvu Lampedusa. Ovo ostrvo se nalazi deleko od italijanske obale (ali ima svoj aerodrom), negde između Malte i Tunisa. Do plaže se dolazi peške, ili brodom naravno. Putovanje do plaže traje oko 20 min i nije baš lako ali se se isplati! Prizor koji vidite je jedinstven. Pesak, more, talasi su savršena nagrada za svakog posetioca.

Plaža Cala Pulcino
Plaža Cala Pulcino – Savršenstvo | Creative Commons – image by shots of carmen fiano / flickr.com

Plaža Cala di Volpe

Ova plaža se nalazi na ostrvu Smeralda (u blizini Sardinije), jednom od najskupljih, ali i najlepših italijanskih ostrva. Plaža je poznata po plavo zelenoj vodi mora kao i po extra luksuznom hotelu Cala di Volpe koji se nalazi iza nje. Info, ne morate da budete gost hotela da bi ste koristili plažu 😉

Plaža Cala di Volpe
Plaža Cala di Volpe – Lepa plaža ispred glamuroznog hotela

Plaža Cala Goloritze

Verovatno najpoznatija plaža u Italiji, nalazi se na severo-istoku Sardinije. Plaža nije velika, što je samo još jedan plus za ovu plažu. Belo stenje, fin beli pesak savršena voda su doprinele da se ova plaža uvrsti na UNESCO listu.

Plaža Cala Goloritze – Najpoznatija plaža u Italiji | Creative Commons – image by Bas Wallet / flickr.com

Scala dei Turchi

Plaža u blizini Skale dei Turchi, je u suštini kamena litica, ali kakva! U podnožju belih litica nalazi se bronzani pesak koji daje zanimljiv kontrast azurno plavom moru ispred i liticama iza. I ova plaža se nalazi na Siciliji.

Scala dei Turchi
Scala dei Turchi – Bele litice Scale dei Turchi | Creative Commons – image by Federico Badalassi / flickr.com

Plaža Cala Granara

Nalazi se na ostrvu Isola di Spargi u arhipelagu Maddalena na severu Sardinije. Za razliku od većine drugih italijanskih plaža ovde nemamo dramitične litice već naprotiv samo pesak i palme. Kada gledate slike lako je pomešati ovu plažu sa nekim karipskim plažama.

Plaža Cala Granara – Plaža na severu Sardinije | Creative Commons – image by fabrizio.binello / flickr.com

Plaža Spaggia di Sansone

Nalazi se na ostrvu Elba koje je dom mnogim lepim plažama ali plaža Sansone je verovatno najbolja od svih. Plaža je prekrivena belim peskom i finim sitnim šljunkom što čini more vrlo čistim. Čistoća i prozirnost vode ga čine idelanim za ronjenje koje je najpopularnije kod dece.

Plaža Spaggia di Sansone
Plaža Spaggia di Sansone – Najbolja plaža na ostrvu Elba | Creative Commons – image by Jean-François Renaud / flickr.com

Plaža Monterosso

Ovo je gradska plaža i tokom letnje sezone zna da bude prilična gužva na plaži ali pored toga ili pak zbog toga je uspela da se nađe na ovoj listi. U blizini se nalazi zanimljiv gradić koji je stvoren za večernje šetnje po plaži.

Plaža u Monterossu – Gradska plaža | Creative Commons – image by Lee & Chantelle McArthur / flickr.com

Plaža Chiaia di Luna

Ova plaža se nalazi na malom ostrvu Ponza, koje se nalazi nedaleko, južno, od Rima. Plaža je u suštini mali jezičak peska, dovoljan da postavite peškir, koji se nalzi tik ispod vulkanske stene. Ova stena je polukružnog oblika i podseća na mesec odakle nam i dolazi ime ove plaže.

Plaža Chiaia di Luna – Mesečeva plaža | Creative Commons – image by Andrea Ferrante / flickr.com

Plaža Soreli

Zanimljiva plaža na jadranskoj obali. Plaža se nalazi u blizini grada Porto Numana i pristupačna je jedino sa brodovima koji isplovljavaju iz ovog gradića. Na plaži dominira fini beli šljunak.

Plaža Soreli – Zanimljiva plaža na jadranskoj obali | Creative Commons – image by Luca Boldrini / flickr.com