Šri Lanka – Sigirija (Sigiriya) kao glavni razlog putovanja na Šri Lanku

Sigirija (Sigiriya) ili “Lavlja stena” kao pojam ili reč nije široko poznata ljudima, ali kada nekome pokažete sliku Sigirije sve je drugačije. Skoro svi znaju za postojanje ove geološke formacije koje su moćni kraljevi Šri Lanke pretvorili u neosvojivu tvrđavu. Sigiriju često nazivaju osmim svetskim čudom. Da li je tako ili ne ostavljamo nekom drugom da odluči ali je sigurno da je ova prirodna formacija i građevina jedan od glavnih razloga putovanja na Šri Lanku.

Visoko u brdima Šri Lanke postoji oblast koja je danas poznata pod imenom Kulturni trougao Šri Lanke. Granične tačke ove oblasti su Anuradhapura (na severu), Polonnaruwa (na istoku) i Kandy (na jugu). Unutar ovog istorijskog trougla nalazi se i Sigiriya kao i Dambulla (pećinski hram), drevni manastir Ritigale i mesto rođenja Budizma na Šri Lanki, Mihintale.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Sa stanovišta jednog turiste Sigiriji pripada glavno mesto u Kulturnom trouglu Šri Lanke. Ako ste ljubitelj istorije, znajte da se ovde odigrao zanimljiv deo istorije Šri Lanke, ako pak cenite umetnost, znajte da zidovi nose neverovatna umetnička dela. Pa čak i ako jednostavno želite da vidite što više na proputovanju Šri Lankom, Sigirija vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Sigirija kratka istorija

Stena Sigirija je vulkanskog porekla. Nastala je kao očvrsla magma davno aktivnog vulkana koja je usput tokom vremena erodirala i dobila današnji oblik. Zbog svog položaja i prirodnih skloništa (pećina) Sigirija je bila naseljena još u praistorijsko doba. Ljudi koji su živeli na i oko nje dali su svoj pečat tako što su izgradili mnoge pećine i skloništa. Za vreme kralja Kassape (od 477 – 495. god nove ere) Sigirija je dobila obrise današnjeg izgleda. On je premestio glavni grad kraljevstva iz Anuradhapure baš zbog mogućnpsti lake odbrane ove lokacije (mnogo lakše nego Anuradhapura koja se nalazi u ravnici). Kralj Kassapa je posle ubistva svog oca na Sigiriji izgradio palatu a oko nje je napravljen vrt. U 14. veku Sigiriya je napuštena pa ponovo otkrivena 1898. godine. Od 1982. godine Sigirija se nalazi na UNESCO listi svetske baštine.

Kada i kako na Sigiriju

Sigirija nema epitet verske građevine pa stoga ne morate da brinete oko toga kako se oblačite. Ali kao top tursitička atrakcija na Šri Lanki privlači veliki broj turista. Na sve to imajte na umu da do vrha Sigirije ima oko 1200 stepenika, pa razmislite o tome kada da idete na Sigiriju. Mi smo izabrali da idemo rano ujutru, manja je gužva a i nije toliko toplo. Kako izgleda dok se penjete na Sigiriju najbolje se vidi na ovom video snimku (određeno vreme kamera je bila ukljucena a da nisam to znao i slobodno je visila sa moje ruke).

Nisam siguran od koliko sati je Sigiriya otvorena za posete ali cena karte je 30/15 dolara (godina 2013).

Prilaz Sigiriji i danas je veličansven. Ostaci vrta koji su ispresecani vodenim šancima su i danas vidljivi. U podnožju vas očekuje suvenirnica i prodavnica gde možete da kupite neko osveženje. Obavezno kupite nešto slatko, 1200 stepenika nije malo.

Kada krenete da se penjete pa negde na polovini puta je prostor sa čuvenim freskama sa Sigirije. Na ovim freskama su žene koje su najverovatnije bile konkubine kralja Kassape ili pak božanske nimfe. Bilo kako bilo boje na ovim freskama su odlično očuvane pa je njihov intenzivni sjaj i dalje prisutan.

Malo dalje od prostora sa freskama je prostor koji se naziva “Zid ogledalo” po mom mišljenju nije ništa u poređenju sa freskama. Na njemu se nalaze grafiti ispisani u periodu od 6. to 14. veka i kao takvi su naročito zanimljivi naučnicima jer se tu najbolje vidi razvoj sinhaleskog pisma i jezika.

Na severnom delu u podnožju male uske strme staze nalaze se velike lavlje šape. Čitava stena nekada je bila dorađena da podseća na lava. Danas kao jedini ostaci ove strukture su upravo ove lavlje šape i pseudonim Sigirije (Lavlja stena).

Tokom naše posete Šri Lanki posetili smo i Adamov vrh i u hotelu u kome smo odseli videli smo sliku koja pokazuje kako je Sigirija nekada, možda izgledala.

Slika iz jednog hotela sa Adamovog vrha
Sri Lanka Sigiriya – Lion rock – Slika iz jednog hotela sa Adamovog vrha

Nema potreba da vam pričamo kakav je pogled sa vrha. Veličanstven! Na platou na vrhu nalaze se ostaci zgrada, kraljevske palate pa čak i bazena…

Sigirija sto posto opravdava epitet top turističke atrakcije Šri Lanke!