Šri Lanka – vodič kroz sveti grad Anuradhapura

Istorijski grad Anuradhapura  je obavezna stanica za svakog putnika na Šri Lanki ali ga agencije zbog svoje udaljenosti od ostalih turističkih atrakcija Šri Lanke često ne uključuju u ponudu. Osam lokacija na Šri Lanki se nalzi na UNESCO-voj listi svetske baštine, Anuradhapura je jedna od njih pa stoga svakako zaslužuje da je posetite. Danas u Anuradhapuri vidimo dve celine. Novi grad na istoku koji je ekonomski i administrativni centar Severno centralne provincije. Stari ili Sveti grad koji se pruža ka zapadu i gde se nalaze stari manastiri, budističke stupe i hramovi i ostale drevne građevine.

Anuradhapura je mesto rođenja civilizacije Sinhaleza. Osnovana je u 4. veku pre nove ere i prvi je glavni grad na Šri Lanki. Na svom vrhuncu Anuradhapura je bila dom desetinama hiljada monaha a ukupan broj stanovnika je po nekim procenama dostizao dva miliona stanovnika!? U ovom gradu je cvetala Budistička kultura i umetnost i tako je Anuradhapura je postala poznata širom Azije i Evrope.
Čak i danas veliki broj dobro očuvanih ruševina i budističkih stupa zadivljuju svakog posetioca na proputovanju Šri Lankom.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Anuradhapura svoj uspon vezuje za širenje budizma u Šri Lanki. Naime u trećem veku pre nove ere, za vreme vladavine kralja Devanampiya Tissa je napravljena prva budističa stupa na Šri Lanki, Tuparama. Za vreme njegove vladavine je posađeno sveto drvo Bo, koje je u zemlju donela princeza Sangamitta, ćerka moćnog indijskog vladara Ašoke. Danas se ovo drvo naziva Sri Maha Bodhi i jedno je od najstarijih na svetu. Kralj Tissa je započeo i izgradnju velikih irigacionih sistema. Jezero Tisa Veva (dugačko je nešto više od 3km) je izgrađeno za vreme njegovog života. Irigacioni kanali i jezera su smatrani za najveće bogatstvo kraljeva iz Anuradhapure.

Grad Anuradhapura se nalazi u ravnici i baš zbog takve svoje pozicije često je bio osvajan od strane različitih armija iz Indije. Ali te invazione snage nikada nisu uspele da se zadrže dugo na Šri Lanki. Kralja Dutugemunu je još jedan u nizu poznatih vladara koji je povratio Anuradhapuru od osvajača i započeo velike inženjerske projekte. Izgradio je dosta religioznih zgrada, parkova i irigacionih rezerovoara, a njegov najveći doprinos se ogleda kroz veličanstvenu stupu Ruwanweliseya. Tokom njegove vladavine Anuradhapura je postala ne samo komercijalni i religiozni centar već i edukativni i kulturni centar čitave Šri Lanke.

Zanimljiva informacija za Anuradhapuru je da ona kao glavni grad bila dom 113 kraljeva (od tog broja 4 su bile kraljice) Šri Lanke i to u neprekidnom nizu.

Nizu značajnih vladara iz Anuradhapure svakako treba dodati i dvojicu kraljeva koji su vladali sa kraja 3. veka pre nove ere. Kralj Valagamba koji je napravio Abhayagiri stupu koja je visoka preko 70 metara. Kralja Mahasena koji je učino čuda za agrokulturu oblasti izgradivši 16 irigacionih rezervoara a sagradio je i najvišu stupu na svetu Jethavanaramaya, visoku preko 120 metara. Jethavanaramaya stupa je jedna od najstarijih zgrada koja je sagrađena od cigli a i u to doba kada je izgrađena bila je druga najviša zgrada na svetu, odmah iz piramida u Egiptu.

Od 4. veka pre nove ere do 11. veka nove ere i pored povremenih upada armija iz Indije, Anuradhapura je ostala glavni grad Šri Lanke. Godine 1070. kralj Vjayabahu I je proglasio Polonnaruvu (grad koji se nalazi dublje u kopnu i koji se lakše brani) za glavni grad Šri Lanke.

Put to Anuradhapure

Mi smo u Anuradhapuru putovali iz Kolomba od koga je Anuradhapura udaljena nešto preko 200 km. Putovanje započinje teškim probijanjem kroz gužve na putu ka Negombu. Kamioni, automobili, tuk-tukovi, motorciklisti pa i pešaci svi su užurbani i svi trube svojim sirenama, buka je prilična i čovek se upita kako oni uspevaju da voze u takvim uslovima!? Od Negomba put se nastavlja zapadnom obalom ka severu sve do gradića Puttalama. Ovo je pretežno poljoprivredna oblast gde se naviše gaji kokosov orah i naravno pirinač. Ovde smo se prvi put našli na otvorenom putu gde ubrzo primeti još jedan čudan običaj vozača sa Šri Lanke.

Naime, vozači sa Šri Lanke voze u skladu sa zakonima koji neupućenom posmatraču jednostavno nisu jasni i pritom ne mislim na zakone koji regulišu saobraćaj, već na osnovne zakone fizike. Za vreme našeg boravka na Šri Lanki naučio sam da prihvatim da ako se vozimo putem sa dve trake iza drugog automobila ili tuk-tuka i iz suprotnog pravca jure dva vozila od kojih jedno pretiče drugo, trenutni odgovor vašeg vozača biće da izleti i pretiče?! Nekom čudnom magijom uvek se na kraju sve dobro zavši.

Od Puttalama se skreće na zapad u unutrašnjost zemlje i ovde stvari za većinu posetioca počinju da budu zanimljive. Prolazi se kroz svojevrsni rezervat i na putu se često vide znakovi divljač na putu. Kod nas bi to bio jelen ovde je u pitanju slon 🙂

Anuradhapura gde odsesti

U Anuradhapuri i njenoj okolini postoji veliki broj hotela i ostalih smeštajnih objekata. Cene smeštaja u ovoj oblasti su jeftinije nego u priobalnim delovima Šri Lanke. Mi smo odseli u Palm Garden Village Hotelu i toplo ga preporučujemo svima. Hotel, više su u pitanju bungalovi, ima i bazen koji je posle napornog putovanja preko potreban. Bungalovi se nalaze u vrtu u kome je zasađeno različito drveće. Kao posebna atrakcija u blizini hotela je posmatranje slonova. Ako ustanete dovoljno rano (oko 4 ujutru) na obližnjem jezere se napaja divlje krdo slonova. Za uputstvo kako do jezera najbolje je da pitate nekoga od osoblja hotela.

Anuradhapura šta posetiti i videti