Semeteško jezero, zanemareno čudo prirode na Kopaoniku

Semeteško jezero nalazi se na obroncima Kopaonika u selu Semeteš na oko 15 km od Raške i na 900 m nadmorske visine. Jezero čini oazu mira i tišine naspram centra Kopaonika koji je tu iza brda na svega 5 km. Uvršteno je u deo turističke ponude kao lokalitet koji se obilazi u okviru velike pešačke ture u trajanju 8 – 10 sati. Kako je ta tura prilično naporna i zahteva dobru kondiciju i fizičku spremnost, jezero još uvek nije preplavljeno turistima.

Drvena staza za šetnju oko jezera
Semeteško jezero – staza za šetnju

Ono po čemu se izdvaja ovo jezero uočljivo je na prvi pogled. Na njemu se nalaze plutajuća ostrva na kojima ima i rastinja uključujući i drveće. Upravo korenje drveća i drži ostrva da se ne raspadnu. Tako da čim duva vetar, ostrva plutaju po jezeru što je jedinsvena atrakcija na Balkanu.
Druga atrakcija ovog jezera je njegova dubina. Ronioci nisu uspeli da izmere pravu dubinu jezera jer njegovo dno ima oblik levka. Kada su pokušavali da izmere dubinu i zavuku se u rupu levka, osetili su jake struje koje ih vuku dublje, tako da nisu bili spremni da rizikuju živote da bi izmerili dubinu jezera.

Kopaonik apartman izdavanje

Semeteško jezero legenda

Legenda o postanku jezera kaže da je ovde pop hteo da radi na zemlji u vreme praznika. Kada su mu meštani rekli da je praznik i da ne bi trebalo da radi na zemlji, nije se osvrnuo na njihove savete i nastavio je da radi. Nakon toga, zemlja se otvorila i progutala popa, njegovu stoku i zemlju na kojoj je radio. Na tom mestu nastalo je jezero.

Danas se na jezeru održava sabor svake godine na Svetog Iliju. Tog dana jezero je znatno posećeno jer se organizuju razna takmičenja poput bacanja kamena sa ramena, nadvlačenje konopca sa volovima, takmičenje u sviranju frule, zatim harmonike, kao i izbor za najlepšu devojku na saboru.

Semeteško jezero – plutajuća ostrva

Iako jedinsvena prirodna pojava u čitavom regionu, o njoj se malo vodi računa! Ovo jezero na žalost ne pripada nacionalnom parku pa je ostavljeno po strani tako da se samo pojedini meštani staraju o njemu. Ovde nikada nije bilo ribe, a danas imamo situaciju da je jezero poribljeno. To što je jezero poribljeno danas predstavlja problem jer ribe stvaraju mulj pa samim tim opada nivo vode. Takođe, ribe grickaju plutajuća ostrva po kojima je jezero posebno pa je pitanje do kada će ona postojati kao takva. Postoji i problem granja koje truli u jezeru. Ipak, sve ovo još uvek nije preveliki problem jer prvo meštani ga koliko toliko održavaju a ostrva još uvek stoje. Međutim, pitanje je do kada će jezero izdržati nemar.

Nadamo se da će barem opština Raška pomoći meštanima da zadrže jezero i vrate ga u prvobitno – prirodno stanje.

Bez obzira na probleme sa kojima se suočava, jezero je i dalje prelepo i zanimljivo. Zato ga preporučujemo za posetu. Zahvaljujući Radanu Anisijeviću koji je prepoznao turistički potencijal jezera, ovde od nedavno postoje i smeštajni objekti, tako da ono više nije samo lokalitet koji na kratko posećuju turisti sa Kopaonika. Ovde možete odsesti par dana i odmoriti se od gradske jurnjave i svakodnevnice. Fotografije koje ovde možete napraviti će sigurno biti posebne!


Creative Commons – image, by OLJA / commons.wikimedia.org