5 destinacija u Crnoj Gori koje privlače turiste iz celog sveta

Crna Gora je sve popularnija letnja destinacija! Za turiste iz Srbije, ovo nije nikakva novost. Do 2006. godine, ova zemlja bila je deo Savezne Republike Jugoslavije, zajedno sa Srbijom.  Na njenoj obali letovale su generacije i generacije stanovnika Srbije, kao i celog regiona.

Zbog fizičke bilizine Crne Gore Srbiji, a svakako i svih lepota njene obale, ona ni danas nije ništa manje popularna među srpskih turistima, a sve više privlači i one iz celog sveta. Prodaja stanova širom Crne Gore takođe je u uzletu, a gradnja novih nekretnina i luksuznih kompleksa u procvatu.

Prodaja apartmana Kopaonik Suncani breg

Osim toga, susedna Crna Gora je u godinama pandemije bila jedna od zemalja sa najblažim merama i zahtevima od stranih državljana koji žele da pređu njene granice. Ukoliko i vi planirate da odete na letovanje u Crnu Goru i želeli biste da to ovog puta bude njena destinacija koja je svetski poznata i popularna, svideće vam se ova mesta koje smo za vas izdvojili!

#1 Sveti Stefan – ostrvce na kom se sunčala i Sofija Loren

Naselje nedaleko od Budve, povezano sa kopnom sa uskim zemljuzom, tako da zapravo izgleda kao minijaturno ostrvo na Jadranu sa mostićem ka kopnu, definitivno je crnogorsko mesto broj 1 koje privlači turiste iz celog sveta.

Sveti Stefan je najluksuznije letovalište u Crrnoj Gori i jedno od najluksuznijih na celom Mediteranu! Sa samo oko 400 stanovnika i svega nekoliko hotela, Sveti Stefan turistima nudi potpuno intimni doživljaj Jadrana, mir i najbolju uslugu. Celo ovo ostrvo sada je jedno od Amanovih hotela, a turistima je ulaz dopušten samo u određenom delu dana.

Kirk Daglas, Sofija Loren, Silvester Stalone, ali i svetske političke elite, uživale su u čarima ovog ostrvceta. Zavirite u predivnu panoramu Svetog Stefana i otkrijte zbog čega je ovo ostrvo među najpopularnijim na Sredozemnom moru.

#2 Kotor – bajkoviti stari grad među najlepšim na svetu

Primorski grad na obali Bokakotorskog zaliva izaziva divljene svakog turiste koji ga poseti. Kotor je grad izuzetno duge (ne zna se sa sigurnošću kada je ovaj grad osnovan, ali postojao je u Starom Rimu) i burne istorije. Jeste li znali da je jedan deo svoje istorije Kotor bio zasebna grad-država, a jedan deo proveo kao deo Venecije?

Gradske zidine i Stari grad i dalje su izuzetno dobro očuvane u Kotoru i pod zaštitom su UNESKO-a, a svi turisti mogu im pristupiti i uploviti u otkrivanje svih čari jednog od najbajkovitijih starih gradova na celom svetu! Ukoliko dolazite u Kotor, obavezno obiđite i Perast, malo primorsko naselje u njegovoj blizini. Osećaćete se kao da letujete u najprestižnijem Italijanskom ili Francuskom letovalištu!

Jadransko more - Crna Gora
Jadransko more – Crna Gora

#3 Herceg Novi – letovalište sa bogatim spomeničkim nasleđem

Kada se spomene destinacija koju krasi buran noćni život, kulturno spomeničko nasleđe koje svojom lepotom i zanemenitošću privlači i najiskusnije turiste i vrhunski ugostiteljski objekti koji mogu da zadovolje svačije potrebe za odmorom na letovanju, možete biti potpuno sigurni da je u pitanju Herceg Novi.

Plaže nismo ni pomenuli, i iako možda nisu od sitnog, belog peska, niti su među najsređenijim na Mediteranu, ali definitivno pružaju odličnu uslugu, a Sredozemno more savršeno osveženje u vrelim letnjim danima. U Herceg Novom, bićete više nego zadovoljni.

#4 Lovćen – prirodne lepote najpoznatije crnogorske planine

Među najlepšim prirodnim pejzažima u Crnoj Gori je i planina Lovćen. Ujedno, ovo je jedna od destinacija koje su najpopularnije među turistima iz celog sveta u Crnoj Gori i celom svetu.  Okružena fenomenalnim prirodnim pejzažima i prelepim panoramama, planina Lovćen je zaista vredna posećivanja.

Ukoliko se popnete na vrh Lovćena, na dlanu ćete imati prelepi Kotor, brda iz blizine i Bokakotorski zaliv. Njegošev mauzolej na Lovćenu ljubitelji istorije ocenjuju kao vrednog posećivanja. U njemu počiva Njegoš, pa svi ljubitelji njegovog lika i dela, imaju priliku da mu odaju počast na Lovćenu.

Gurmane će posebno obradovati njeguška pršuta i sir, crnogorski delikatesi, koji se ovde proizvode na autentičan način.

#5 Durmitor – destinacija u kojoj istinski uživaju ljubitelji prirode

Još jedna planina je na listi crnogorskih destinacija koje posećuje ceo svet! Centriran oko planinskog sela Žabljak, šumovita planina Durmitor je nacionalni park koji je raj za sve ljubitelje prirode i entuzijaste koji uživaju u boravljenju napolju i divljenju eksterijerima.

Zimi, na Durmitoru, osim u prirodi, možete uživati u skijanju i snoubordingu, kao glavnim aktivnostima. Rafting, kampovanje i planinarenje su aktivnosti koje su na Durmitoru rezervisane za toplije mesece. Na Durmitoru, inače, živi peko 160 vrsta ptica, ali i mnogo vrsta sisara, od divljih svinja do mrkih medveda. Zanimljivo, Durmitor vole i najraznovrsniji tipovi leptira, pa ćete ovde videti neke od najlepših predstavnika ovih šarenih insekata.

Koje ste vi destinacije u Crnoj Gori posetili, a koje ćete tek posetiti? Sigurni smo da ćete uz ove predloge napraviti odličan izbor! Egzotika ne mora da bude na drugom kraju sveta, nekad je dovoljno da je potražimo u svojoj okolini ili komšiluku!