Katolički Božić 2023/24, običaji, datum, neradni dani

Božić predstavlja jedan od najuzvišenijih i nesumnjivo najradosnijih trenutaka u hrišćanskom kalendaru. Rimo-katolička crkva, zajedno s drugim crkvama koje slede Gregorijanski kalendar, svečano obeležava Božić svake godine 25. decembra. U 2023. godini, katolički Božić slavi se u ponedeljak, pružajući nam dragocenu priliku za duhovno i porodično okupljanje.

S obzirom na bliski susret sa Novom godinom, ostaje nam svega četiri dana do početka nove kalendarske godine. Ukoliko uspete pronaći trenutak da se odmorite, možete iskoristiti ovu priliku za skraćeni, ali dragoceni zimski odmor. Svaka pozajmica dana od svakodnevnih obaveza pruža vam priliku da uživate u miru i toplini praznične atmosfere, deleći radost i ljubav sa svojim najbližima.

Pronađite najpovoljniji smeštaj

Neka ovaj Božić bude vreme radosti, ljubavi i zajedništva, a predstojeći period pruži vam priliku da napunite svoje srce toplinom prazničnih trenutaka.

Običaji, teologija ili astronomija?

Često se ljudi zavaravaju misleći da je određivanje datuma Božića pitanje teologije, ali zapravo je reč o čistoj astronomiji i kalendaru. Dok većina katolika, protestanata, i velikog dela pravoslavnih vernika slavi Božić 25. decembra, pojedine pravoslavne crkve, među kojima je i srpska, slave ga 13 dana kasnije, 7. januara. Ova razlika potiče iz srednjeg veka, a ključnu ulogu u njoj imale su kalendarske reforme koje je sproveo papa Grgur XIII krajem 16. veka. Interesantno je da je 1923. godine na Svepravoslavnom saboru u Carigradu (danas Istanbulu) usvojeno slavlje Božića 25. decembra, ali neke pravoslavne crkve i dalje pridržavaju julijanskog kalendara.

Ono što dodatno intrigira jeste nedostatak tačnih podataka o Hristovom rođenju, barem ako je verovati Novom zavetu koji ne pruža konkretnu informaciju o tom događaju. U suprotnosti sa Uskrsom, koji je proslavljao od samih početaka hrišćanstva, Božić je najverovatnije počeo da se obeležava u Rimu tokom 4. veka nove ere. Razlog zašto je odabran baš 25. decembar ostaje nepoznat, s obzirom da nema preciznih ili proverenih informacija. Najverovatnija pretpostavka je da je Hrišćanska crkva, želeći da potisne paganske običaje, odabrala ovaj datum kako bi suzbila proslavu rođenja Sunca koju je tog dana održavalo pagansko stanovništvo Rima. Međutim, možda priča nije tako jednostavna….

Božić u ne hrišćanskim zemljama

Da je Božić postao svetski fenomen i da je prisutan u raznim kulturama govori i činjenica da se slavi i u nekim ne hrišćanskim zemljama.

U Japanu, daleko istočnoj zemlji, Božić se slavi po uzoru na zapadne hrišćanske zemlje. Tom fenomenu su doprineli kako široko raširena zapadnjačka kultura u Japanu tako i činjenica da car Akihita 23. decembra slavi rođendan.

U Tajvanu se Božić takođe praznuje. Godine 1947. 25, decembra je potpisan ustav republike Kine i taj dan se praznovao sve do 2001. godine. Ali se Božić i danas slavi u nekim delovima Tajvana.

Neradni dani za Božić 2023. godine.

Da podsetimo Božić se praznuje 25. decembra što 2023. godine pada u ponedeljak. Ko može ne bi bilo loše da poveže Božić sa proslavom Nove godine i tako ode na kraći zimski odmor.

Predlog za uzimanje odmora oko Božića 2023 godine

PonUtoSredaČetPetSubNed
25262728293031
1234567

Srećni praznici 😉 Ako od odmora pozajmite 4 dana (narandžasti datumi) dobijete 11 dana slobodno da provedete sa porodicom ili da odputujete na neku zanimljivu destinaciju.


Creative Commons – image, by Joe Buckingham / flickr.com