Katolički Božić 2019, običaji, datum, neradni dani

Božić je jedan od najvažnijih i svakako najradonsniji hrišćanski praznik. Rimo-katolička crkva kao i sve druge crkve koje koriste Gregorijanski kalendar slave Božić 25. decembra. Godine 2019 katolički Božić pada u sredu. Ovo je naročito dobro za rimo-katoličke stanovnike Hrvatske jer u četvrtak 26. decembra 2019 pada Sveti Stjepan (a ubrzo posle toga i Nova Godina naravno) što daje mogućnost da se odputuje na jedna kraći zimski odmor. Ako se poveže sa vikendom sa vikendom koji dolayi posle Božića i ako se od odmora pozajmi 3/4 dana možete da dobijete 9 slobodnih dana.

Rođenje Hristovo predstavlja jedna od najradosnijih hrišćanskih praznika, on simbolizuje dolazak Sina Božijeg na Zemlju i pored Uskrsa predstavlja jedna od najvažnijih praznika u hrišćanskoj religiji.

Kopaonik apartman izdavanje

Običaji, teologija ili astronomija?

Većina ljudi se nalazi u zabludi da je pitanje datuma proslave Božića teološko pitanje, ali nije tako. Ovo je čisto astronomsko, kalendarsko pitanje. Dok katolici, protestanti i dobar deo pravoslavnih vernika slavi 25. decembra. Neke pravoslavne crkve, među kojima je i srpska, Božić slave 13 dana kasnije 7. januara. Ta razlika je nastala u srednjem veku. Krajem 16-tog veka je papa Grgur XIII izvršio kalendarske reforme. Zanimljivo je da je 1923. godine u Carigradu, današnji Istanbul, na Svepravoslavnom saboru prihvaćeno da se 25. decembra slavi Božić. No, neke pravolsavne crkve se i dalje drže julijanskog kalendara.

Zanimljivo je to da podatak o tačnom rođenju Hrista ne postoji, bar Novi zavet ne govori ništa o tome. Shodno tome, Božić se za razliku od Uskrsa nije slavio od samog početka Hrišćanstva. Božić je najverovatnije počeo da se slavi u Rimu u 4-tom veku nove ere. Zašto baš 25. decembra ne postoje tačne ili bar proverene informacije. Najverovatniji razlog je to što je pagansko stanovništvo Rima tog datuma slavilo rođenje Sunca. Hrišćanska crkva je u želji da potisne taj paganski praznik i da približi hrišćanstvo narodu izabrala 25. decembar kao pogodan datum za proslavu Božića. A možda i nije tako.

Božić u ne hrišćanskim zemljama

Da je Božić postao svetski fenomen i da je prisutan u raznim kulturama govori i činjenica da se slavi i u nekim ne hrišćanskim zemljama.

U Japanu, daleko istočnoj zemlji, Božić se slavi po uzoru na zapadne hrišćanske zemlje. Tom fenomenu su doprineli kako široko raširena zapadnjačka kultura u Japanu tako i činjenica da car Akihita 23. decembra slavi rođendan.

U Tajvanu se Božić takođe praznuje. Godine 1947. 25, decembra je potpisan ustav republike Kine i taj dan se praznovao sve do 2001. godine. Ali se Božić i danas slavi u nekim delovima Tajvana.

Neradni dani za Božić 2019. godine.

Da podsetimo Božić se praznuje 25. decembra što 2019. godine pada u sredu. Ko može ne bi bilo loše da poveže Božić sa proslavom Nove godine i tako ode na kraći zimski odmor. No godine 2019 31. decembar pada u utorak pa je malo nezgodno da se spoje ovi praznici ali ko ima mogućnosti može da napravi pravi zimski odmor oko Nove godine. Naime za 6/7 radnih dana odmora može da se dobije 2 nedelje neradnih dana.

Predlog za uzimanje odmora oko Božića 2019 godine

PonUtoSredaČetPetSubNed
23242526272829
303112345

Srećni praznici 😉 Ako od odmora pozajmite 5 dana (narandžasti datumi) dobijete 12 dana slobodno da provedete sa porodicom ili da odputujete na neku zanimljivu destinaciju.


Creative Commons – image, by Joe Buckingham / flickr.com