Belek – mediteranski raj za turiste

Belek je pravi raj za turiste. Nalazi se na mediteranskoj obali, između Antalije i Side, tačnije na 36 km istočno od Antalije. Prirodne lepote Beleka su otkrivene 1984. godine. U narednim godinama postao je upravo ono što je danas zahvaljujući saradnji Asocijacije investirora u turizam Beleka i Ministarstva turizma Turske.

Imajući u vidu prirodne lepote mora i planina kao i ostatke prošlosti, pažljivo su izgrađeni golf tereni tako da danas ovo letovalište ima u ponudi sadržaje za mlađe i starije, za parove i porodične ljude. Jednostavno ima za svakoga po nešto.

TO Raška, destinacija Kopaonik

Istorija Beleka datira još od 4. veka p. n. e. Tokom dugih godina svog postojanja, Belekom su vladali Heleni, Rimljani, Vizantijci i Seldžuci. Rimljani su vladali od 133. godine p. n. e. Danas se svakako vidi uticaj Rimljana na arhitekturu tog doba jer od tada datiraju brojne velike građevine.

Letovalište je izgrađeno planski sa rizortima, luksuznim hotelima, golf terenima i drugim vidovima zabave na odmoru. Regija Beleka ima prvoklasne rizorte. Od svih objekata, najveći broj je u kategorizaciji 4 ili 5 zvezdica, tačnije 32 objekta, a ima i 6 golf terena. Svi prateći sadržaji su dizajnirani tako da zadovolje i najizbirljivije goste. Svuda ima teniskih terena, fitnes centara, otvorenih i zatvorenih bazena, prostora uređenih za decu, barova, restorana, sve u cilju da maksimalno ispunite svoj dan i da vam bude zanimljivo. Mnogi turisti Belek smatraju za luksuzno letovalište.

Golf je u stvari glavni razlog postojanja današnjeg Beleka. Prvobitni plan je bio da se privuku strastveni golferi iz celog sveta. Tako bi se najpre razvio Belek, a zatim bi privukao i druge turiste. Ukoliko volite golf, preporučujemo da odsednete u Gloria Golf Resort.

Belek ima mali gradski centar sa opštinskim zgradama, gradskom većnicom, restoranima, barovima i ulicama za shopping.
Najbolji turski specijaliteti se mogu naći u svim restoranima duž antalijske regije. Razne vrste kebaba i ribljih specijaliteta zasigurno zaslužuju da ih probate. Barova i noćnih klubova u Beleku ima dosta i veoma su popularni jer služe izuzetno kvalitetna pića i koktele. Ako planirate noćni provod, budite spremni da čekate u redu kako biste ušli u neki od klubova.
Kada je šoping u pitanju Belek ima pregršt očaravajućih dućana i malih pijaca, kao i mnogi drugi turski gradovi. Kada hodate ulicama, osetićete miris brojnih začina i hrane koja se svuda sprema. Takva šetnja će vam sigurno otvoriti apetit. Takođe, proćićete kraj brojnih tezgi sa proizvodima ručne izrade koji su danas poznati širom sveta kako po lepoti i unikatnošću tako i po kvalitetu.

Kada je transport između rizorta, do centra grada ili atrakcija u blizini u pitanju, bilo bi dobro da ga unapred isplanirate. Putevi su prilično zbunjujući a saobraćajna signalizacija često neadekvatna. Ako vozite svoj auto, naoružajte se strpljenjem jer ćete sigurno više puta pogrešno skrenuti ili promašiti pravac.

Belek mapa

Atrakcije Beleka

Turističke atrakcije koje morate posetiti i probati tokom letovanja u Beleku.


Creative Commons – image, by Miguel Discart / flickr.com